Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Fraværet blant gravide er i hovedsak knyttet til manglende tilrettelegging, ikke til sykdom og plager i svangerskapet. Nøkkelen til lavere fravær ligger derfor på jobben, ikke på legekontoret. Og slik går du frem…

De aller fleste gravide ønsker å være i jobb. Og i de fleste arbeidssituasjoner er det mulig å jobbe som før med enkle grep og metoder hvis den gravide har et normalt svangerskap. Likevel blir mange gravide fortsatt unødvendig sykmeldt.

Mange har oppnådd gode resultater

En rekke gravidprosjekter har de siste årene gitt overraskende positive resultater. De viser at man kan redusere sykefraværet raskt med enkle midler.

 

Jordmor Kathrine
Bedriftsjordmor Kathrine Kanebog Thorsen

Bedriftsjordmor og rådgiver Kathrine Kanebog Thorsen i Sør-Troms HMS-tjeneste ledet prosjektet "Gravid og i arbeid” og er blant de fremste i landet på området. Bedriftene som deltok i prosjektet satset på bedre tilrettelegging for gravide. Sykefraværet ble redusert med 85 prosent, eller nesten 14 uker per gravide. I rene tall utgjør dette 8,5 millioner kroner i året for bedriftene. 

 

– Det beste er at det var så enkelt å få de gode resultatene. Det viktigste bedriftene gjør er å ha en god gravidepolitikk. Gravidepolitikken må forankres i toppledelsen, snakkes om og settes i system slik at den blir en del av kulturen i virksomheten. Hvis ikke blir man overrasket og på hælene hver gang noen blir gravid, sier jordmor Kathrine. 

Den viktige trekantsamtalen

Kathrine trekker frem noen nøkkelfaktorer for at den gravide skal stå lenger i jobb.

– Først og fremst må den gravide føle seg trygg på at barnets og egen helse er ivaretatt i arbeidssituasjonen. Hvis den gravide i tillegg føler seg sett og ønsket på jobb er mye gjort.

Trekantsamtaler er et effektivt tiltak som både den gravide og leder setter pris på. Trekantsamtale betyr at leder, gravid og jordmor gjennomfører veiledningssamtaler, helst tre ganger i løpet av svangerskapet.

– Det er viktig å starte samtalene så tidlig som mulig når du skal legge til rette for gravide. Da blir effekten bedre, forteller Kathrine.

Begge parter må ta ansvar

Med svangerskapet kan det følge med sykdom eller komplikasjoner, men graviditeten i seg selv er ingen sykdom. Det er arbeidsgivers ansvar at arbeidsplassen er tilrettelagt og trygg, samt å sørge for at den gravide har meningsfylt arbeid under svangerskapet. Det finnes flere ordninger som kompenserer arbeidsgiver for utlegg til sykefravær og tilrettelegging ved graviditet. 

Samtidig har den gravide selv et ansvar. Mange har lange, stillesittende dager foran datamaskinen, noe som kan være tungt for både rygg, hode og bekken. Det er viktig å avlaste sittestillingen og bevege seg. Sørg for å bruke gode sko og andre hjelpemidler du har til rådighet. Bruk av en god lenestol i pauser kan gjøre godt for kroppen. Vær flink til å ta pauser og si fra om dine behov, også dersom behovene endrer seg i løpet av svangerskapet.  

Les mer

idebanken

Jordmors kloke grep

Kathrine Kanebog Thorsen er jordmor og har lang erfaring med veiledning av ledere og deres gravide medarbeidere. Her er noen av hennes råd og erfaringer.

idebanken

Tips til tilrettelegging for gravide

Undersøkelser viser at to av tre gravide trenger tilrettelegging i en eller annen form. Det er viktig at ledere og tillitsvalgte er klar over disse behovene og støtter opp om eventuelle tiltak. Gravide er i en annerledes fase av livet og ikke alle har mot og overskudd til å fremme sine interesser i denne situasjonen. Da kan veien til sykmelding bli kort.

idebanken

Gjør gravidepolitikken kjent for alle

En gravidepolitikk beskriver middel, mål og hensikt, og inneholder retningslinjer for hvem som har ansvar for hva i tilretteleggingen for gravide. Men det er en suksessfaktor at politikken er forankret i hele virksomheten.

idebanken

Gravide i jobb med to enkle grep

I rengjøringsselskapet ProClean på Sandnes er det nesten ingen gravide som går ut i hundre prosent sykmelding. To enkle tiltak gjør at vordende mødre kommer på jobb så lenge de kan: Samtaler med jordmor og litt ekstra hjelp noen timer om dagen.