Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

I rengjøringsselskapet ProClean på Sandnes er det nesten ingen gravide som går ut i hundre prosent sykmelding. To enkle tiltak gjør at vordende mødre kommer på jobb så lenge de kan: Samtaler med jordmor og litt ekstra hjelp noen timer om dagen.

– Puh, jeg tror jeg må sette meg litt.

Katarzyna Drozd tar en pause i matlagingen, vagger bort til en stol og puster ut. I kantinekjøkkenet fortsetter kollega Dovile Grigalskyte å hakke salat.

– Det går fint, smiler hun tilbake.

Dovile er der for å støtte Katarzyna som er åtte måneder på vei. Litt ekstra hjelp tre timer om dagen er et av tiltakene ProClean har for sine gravide medarbeidere.

Står lengre i jobb

–Det at Dovile kan avløse meg når jeg trenger å sitte litt er avgjørende for at jeg kan være på jobb hver dag, forteller Drozd.

ProClean-55
Dovile Grigalskyte trives godt når hun kan være til hjelp for sin gravide kollega.

God tilrettelegging gjør det lettere å stå i jobb lenger. Drozd forteller også at hun føler seg godt tatt vare på, og at det er et ønske om at hun kommer på jobb. Det å gå i tospann er ikke bare til hjelp for den gravide. Det gjør noe med arbeidsmiljøet når kollegaer kan hjelpe hverandre.

– Jeg liker veldig godt å jobbe i team. Det er sosialt og går raskere, smiler Grigalskyte.

Det er viktig å få hjelp til tunge løft, men det er ikke bare den fysiske avlastningen som gjør at tiltaket fungerer så godt.

– Jeg hadde mulighet til å gå hjem eller få en kollega til å ta over dersom jeg plutselig ble dårlig. Det var veldig godt å ha den tryggheten. Da kunne jeg gå på jobb uten et press på å prestere mer enn jeg kunne klare, forteller Joanna Matyka.

Hun var en av de første som fikk tilbud om de nye tilretteleggingsmulighetene i ProClean, og kan ikke rose det nok.

­– Alle bør ha slike tiltak, konstaterer hun.

Skummelt å være gravid i Norge

ProClean er et firma med mange ansatte fra andre land enn Norge. Personalsjef Marianne Grassdal forteller at usikkerhet rundt det norske helsevesenet ofte førte til at flere ble sykemeldt tidligere.

Matyka nikker gjenkjennende.

– Hjemme i Polen får vi ultralyd hver måned, her er det bare én gang. Det gjorde meg litt usikker, forteller hun.

Ledelsen tok tak i problemet. De satte i gang et tiltak der alle gravide har samtale med jordmor minst tre ganger i løpet av svangerskapet.

– Det var trygt å vite hvordan systemet er her og at man alltid får hjelp.

Joanna Matyka, ProClean

Hos de som ikke er herfra, går den første samtalen ofte med til å fortelle om hvordan det er å være gravid i Norge. Hvilke tilbud som finnes, og hvilke rettigheter man har. Både Drozd og Matyka forteller at det har vært en enorm hjelp.

– Etter å ha snakket med jordmor forsto jeg at man får ultralyd hvis man trenger det. Det er bare en litt annen måte å tenke på, forteller Matyka og fortsetter:

– Det var trygt å vite hvordan systemet er her og at man alltid får hjelp.

Trygghet gir friskere gravide

– Etter at vi fikk på plass samtaler med jordmor ser vi at veldig få går ut i hundre prosent sykmelding med én gang. I motsetning til slik det var før, smiler Grassdal.

Mange er førstegangsfødende og har behov for informasjon om hva som egentlig skjer med kroppen i tillegg til informasjon om hvordan graviditet og jobb kan kombineres. Drozd forteller at tiltaket har vært til stor hjelp for henne.

– Det var godt å få litt informasjon om ulike ting ved graviditet. Jordmoren kunne for eksempel betrygge meg med at de kjemikaliene vi bruker i jobben ikke er skadelige for barnet, smiler hun.

– Det første de sa da jeg fortalte at jeg var gravid var ”hvordan kan vi hjelpe?”

Joanna Matyka, ProClean

Samtaler og tilrettelegging gir trygghet. Det sender også et viktig signal om at ledelsen står på de ansattes side.

– Det første de sa da jeg fortalte at jeg var gravid var ”hvordan kan vi hjelpe?”, smiler Matyka, og avslutter.

– Støtten jeg har fått fra kollegaer og ledelse har vært utrolig viktig. Uten tryggheten jeg fikk etter å ha snakket med jordmor hadde jeg nok ønsket å bli sykmeldt tidligere.

Langsiktig investering

ProClean-102-2
– Dette er et tiltak som både kan og bør brukes av alle, sier personalsjef Marianne Grassdal

ProClean får tilretteleggingstilskudd fra Nav slik at jentene kan gå noen timer i tospann. De får også noe støtte til å betale jordmødrene. Det dekker ikke alle utgiftene. Allikevel sier Grassdal at det lønner seg i det lange løp.

– Vi får igjen på trivsel og lojale ansatte. Jentene skal jo tilbake på jobb etter hvert. Da er det viktig at de har følt seg ivaretatt, sier hun engasjert.

Begge tiltakene er lette å tilpasse ulike arbeidsplasser. Det er to enkle grep som har gjort mye både for sykefraværet, men også for holdninger og åpenhet rundt graviditet. Grassdal er ikke i tvil:

– Dette er et tiltak som både kan og bør brukes av alle, avslutter hun.