Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Hvordan følge opp sykmeldte?

Her er nyttige tips og råd.

        

Når en medarbeider blir sykmeldt skal du følge gjeldende prosedyrer. Men hvordan du går frem har mye å si for resultatet. 

Er du tålmodig, støtter og tilrettelegger er sjansene større for at en medarbeider kommer raskere tilbake i arbeid. Da ser alle at dette er en god arbeidsplass som tar vare på medarbeiderne. 

Her er våre tips: 

Sørg for gode rutiner som alle kjenner til

Når ledere og ansatte er godt kjent med sykefraværsrutinene blir oppfølgingen enklere. Gå derfor igjennom rutinene deres jevnlig. Når alle har de friskt i minnet, vet alle hva de skal gjøre og hva de kan forvente seg.

Tenk igjennom dine holdninger til sykefravær

Dine holdninger er avgjørende for hvordan og hvor godt du følger opp sykefravær. De vil også være med å prege kulturen på arbeidsplassen og å forebygge sykefravær. 

Lag lister for tilrettelegging

Hvis ledere og medarbeidere vet hvilke tilretteleggingsmuligheter som finnes blir det lettere å finne løsninger om de skulle bli sykmeldt. Lag en oversikt over alternative arbeidsoppgaver og muligheter for tilrettelegging.

Ta praten tidlig

Samtalen er nøkkelen til god oppfølging. Da gjelder det å være tidlig ute. Her er noen tips:

  • Lytt til hva medarbeideren har å si.
  • Snakk om arbeidsevne og ikke diagnose.
  • Bygg på medarbeiderens motivasjon.
  • La medarbeideren komme med de gode forslagene.
  • Ikke hopp rett på konklusjoner og løsninger.

Hold tett kontakt

Jevnlig kontakt med arbeidsplassen er avgjørende for at en sykmeldt skal komme tilbake. Få med deg kollegaene og vis at dere bryr dere. En hyggelig SMS eller en blomst på døra har stor effekt. Inviter også på lunsj eller kaffe om den sykmeldte er klar for det.

Tilrettelegg arbeidet 

Medarbeideren kommer raskere tilbake når arbeidsplassen legger til rette for det. Mulighetene er ofte flere enn du tror. Finn frem listen med tilretteleggingsmuligheter og lag en plan sammen med medarbeideren.

Skap en god arbeidskultur og et godt arbeidsmiljø

Å komme tilbake etter sykmelding kan være krevende. For hva kommer den sykmeldte tilbake til? Da gjelder det å følge opp medarbeideren spesielt, men også forberede kollegaene.

  • Skap god balanse i arbeidsoppgaver og mengde for medarbeideren.  
  • Sørg for en positiv og støttende arbeidskultur.
  • Sørg for et godt samarbeid og god arbeidsflyt på arbeidsplassen.