Det lønner seg å være godt forberedt når dere skal tilrettelegge for ansatte. Her er noen enkle tips til hvordan dere blir bedre rustet.
Tilrettelegging handler om mer enn bare oppgavene. Ofte er mulighetene flere enn vi tror. Her er en oversikt over mulige tiltak.
Organisatoriske tiltak:
Psykososiale tiltak:
Fysiske tiltak:
Leder og ansatt kan raskt finne gode løsninger når de vet hvilke muligheter som finnes.
Det er viktig at listen er laget med faktiske oppgaver fra deres arbeidshverdag. Derfor vil slike lister være forskjellige fra arbeidsplass til arbeidsplass, også innad på enheter.
Noen arbeidsplasser har mange alternative oppgaver. Hos andre er mulighetene få. Det viktigste er å finne frem til de mulighetene og løsninger dere har på deres arbeidsplass.
Tid: ca. én time.
Gruppearbeid:
Oppgave: Av og til trenger noen tilrettelegging på jobb. Hva kan vi gjøre da?
Sorter innspillene og lag ferdig listen i etterkant av møtet. Gjør listen kjent og bruk den når dere skal tilrettelegge.
Artikkelen fortsetter under bildet
Tilrettelegging kan være aktuelt både for å unngå sykmelding, ved gradert sykmelding og når den ansatte kommer tilbake fra en sykmelding.
Målet bør være at den ansatte ikke blir sykmeldt eller kommer raskest mulig tilbake i full jobb igjen.
Leder og den ansatte setter seg sammen for å komme frem til hvilke muligheter som finnes. Still åpne spørsmål og og snakk om det som kan motivere den ansatte.
Dersom noen står i fare for å bli sykmeldt, eller har blitt sykmeldt, benytter dere den digitale oppfølgingsplanen til NAV.
Å følge opp er svært viktig. Hold tett kontakt og snakk sammen. Juster på tiltak og arbeidsoppgaver underveis dersom dere ser behov for det. Husk også at tilretteleggingen er for en midlertidig periode.