Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Slik kan dere sikre god arbeidsflyt og unngå stress.

Mye spiller inn på hvorfor vi blir stresset på jobben. Ofte kan det være en kombinasjon av jobb og ting som skjer ellers i livet. Men det som skjer på arbeidsplassen angår alle, og er noe vi kan gjøre noe med sammen. Her er fem ting du bør vite om stress på jobben, enten du er leder eller medarbeider.    

 1. De fleste av oss vil oppleve stress. Perioder med stress er noe alle opplever. Er stresset gjentagende og vedvarende, går det til slutt ut over helsen og samarbeidet. Da bør dere organisere arbeidet på en bedre måte.  
   
 2. Stress er mer enn å ha det travelt. Å ha mye å gjøre kan være stressende. Opplever du samtidig motstridende krav, liten kontroll, uklare forventninger og liten støtte blir det ekstra krevende.
   
 3. Stress angår alle på arbeidsplassen. Det er vanlig å tenke at stress er et individuelt problem og noe du må løse selv. Er jobben årsaken til stresset, er det derimot et felles ansvar å ta tak i situasjonen og finne løsninger.
   
 4. Jobb smartere. God organisering av arbeidet er en nøkkel til mindre stress. Sørg for rettferdig fordeling av oppgaver, gode rutiner og en bra balanse mellom krav og kontroll.
    
 5. Snakk om stress og følg opp. Senk terskelen for å prate om det. Fang opp utfordringer før det blir problemer, og gjør noe med det. Finn ut hvor skoen trykker, avstem forventninger og prioritere det viktigste.

Og husk: støtte fra nærmeste leder og kollegaer gjør alltid underverker, spesielt når noen opplever stress. 

Lykke til! 
 

Dette kan dere gjøre i grupper, team eller andre arbeidsfellesskap  

Her er noen verktøy som kan hjelpe dere til bedre arbeidsflyt. Verktøyene er generelle og enkle å ta i bruk. 

Dette kan du gjøre som medarbeider  

 • Ha oversikt over dine oppgaver og ditt ansvar  
 • Organiser arbeidsdagen din så godt du kan 
 • Blir det for krevende – ta kontakt med leder før det går for langt 
 • Vær oppmerksom på andres arbeidssituasjon  
 • Støtt andre som opplever stress 

Dette kan du gjøre som leder

 • Sørg for en god organisering av arbeidet 
 • Fordel oppgaver og ansvar rettferdig 
 • Vær tett på, og fang opp signaler fra de ansatte 
 • Kartlegge arbeidsmiljøet  
 • Finn løsninger sammen med de ansatte 

 

Vil du lære mer om stress? Sjekk ut denne podkasten!

Hva er egentlig jobbrelatert stress, og hvordan kan man redusere dette slik at arbeidshverdagen blir god og sykefravær unngås?

I denne podkast-episoden om jobb og stress møter du Live Bakke Finne, forsker ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt og psykolog Egil Arne Skaun Knutsen. Cato Lorentz er programleder. 

Hør episoden her: 

Les mer

idebanken

Motstridende krav i jobben kan gi helsesvikt

Uklare forventninger og motstridende krav er viktige risikofaktorer i arbeidsmiljøet, ifølge Statens arbeidsmiljøinstitutt. Her forklarer forsker Stein Knardahl hvorfor og gir klare råd til ledere.