Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Denne dialogøvelsen lærer deg å være positiv ved å bygge på andres ideer. Ha det gøy - spill hverandre gode!

Slik gjøre du det:

  • Del gruppen opp i par. Øvelsen fungerer med alt fra 6 – 100 deltagere.
  • Fortell deltagerne at de skal ha roller. De skal deles opp i par hvor den ene skal foreslå saker og ting de to skal gjøre sammen. Den andre skal svare.
  • Den som spør kan foreslå alt mulig mellom himmel og jord: ”Skal vi ta en øl etter jobb? Skal vi spise lunsj sammen?” osv…
  • I første runde skal ”svareren” alltid svare ”Nei” til forslagene fra sin partner.
  • I andre runden skal ”svareren” alltid svare ”ja, men….” og komme med en unnskyldning på hvorfor de ikke kan finne på noe sammen.
  • I tredje runde skal ”svareren” alltid svare ”Ja, og….” for så å bygge videre på partnerens forslag.
  • Legg en liten refleksjonsrunde mellom hver runde, hvor man spør et lite utvalg av deltakerne hvordan runden opplevdes. La både ”spørrere” og ”svarere” snakke.
  • Etter siste runden spør du deltakerne hva som skjedde og hvor de endte opp. Hvis gruppen er over 10 par – gjør et utvalg.

Mulig fallgruve:

At ”spørreren” ikke finner på ting å spørre om. Understrek at de kan spørre om hva som helst, alt fra å dra til Hawai, til å spise en pølse sammen, og at de kan bruke de samme forslagene i de forskjellige rundene.

Tidsbruk: ca 20 minutter.

Tips:

Flere organisasjoner/avdelinger bruker denne før møter/seminarer (vanligvis bare runde tre) for å starte med et smil, og for å sette hverandre i en positiv og kreativ modus!

Kanskje noe for dere!

Lykke til!

 

Kilde: Med glimt i øyet! - håndbok i arbeidsglede. KS, Oslo kommune og Kommunal Kompetanse.

 

Les mer

idebanken

Hvem er du?

Denne oppgaven gjør det lettere å bli kjent og gir god trening i å lytte. Bruk den i oppstarten av et kurs, eller i et samarbeid med flere nye ansikter.

idebanken

Omvendt brainstorming

Omvendt brainstorming er en morsom og energigivende metode som kan bidra til å få øye på nye muligheter og styrke samarbeidsevnen.

idebanken

Opne spørsmål

Feil eller såkalla leiande spørsmål resulterer ofte i misvisande svar. I samtaler om sjukefråvær må leiaren stille opne spørsmål med færrast moglege avgrensingar.

idebanken

Arbeidsplassutvikling - en dialogmetode

Arbeidsplassutvikling er en løsningsorientert dialogmetode der deltakerne sammen finner frem til sine ønsker og drømmer om den gode arbeidsplass. Deretter jobber de med å konkretisere drømmene til forslag til hva man kan gjøre for å forbedre og utvikle arbeidsmiljøet.

idebanken

Fyrstikkspill skaper dialog

Ved en arbeidsplass har de utviklet et spill som skaper dialog om stress og trivsel. I spillet trekker deltagerne et emnekort, f.eks. "Jeg opplever smil og en postitiv holdning når jeg kommer på jobben". Alle deltagerne forholder seg til utsagnet ved å ta det antall fyrstikker i hånden som tilsvarer hvor enig man er i utsagnet. Deretter snakker man om utsagnet og valg av antall fyrstikker.