Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

I flere år har Kiwi Årnes tatt inn praksiskandidater fra NAV. Erfaringene er så gode at de nå har inngått et mer forpliktende samarbeid. Målet er å få flere ett skritt nærmere jobb.

– Avtalen har tatt oss et steg videre. Vi tror dette vil heve kvaliteten på det arbeidet vi gjør med å få flere inn i arbeidslivet, sier butikksjef Lasse Skinstad. 

I oktober i fjor slo han på tråden til Merete von der Fehr, lederen i NAV Nes. Budskapet var tydelig. Erfaringene med praksiskandidatene i butikken var gode. Så gode at han ønsket et mer forpliktende samarbeid med NAV om praksiskandidater.

– Vi er i en bransje der man kan komme inn og gjøre nytte for seg fra første dag. Å se hvordan unge vokser på gode tilbakemeldinger og får mestringsfølelse, er givende. Det betyr mye. 

Ble møtt med tillit

I dag jobber det tre praksiskandidater fra NAV i butikken. En av dem er Lene som, etter noen tøffe år utenfor arbeidslivet, fikk sjansen som praksiskandidat i butikken.

– Det er skummelt å gå ut i jobb når man ikke har vært i arbeid på lenge. Da jeg begynte var jeg nervøs og tenkte på alt som kunne gå galt, forteller hun.

 I butikken ble hun møtt av et inkluderende arbeidsmiljø, og en sjef som ga henne tillit fra dag én.

– Jeg ble gitt ansvar og opplevde at jeg ble hørt og sett helt fra starten. Gode kolleger og en god sjef gjør at jeg føler meg inkludert, sier Lene.
 

Saken fortstter under bildet. 

Kiwi_alle - redigert - 16-9
Samarbeidet mellom NAV, og Kiwi har gitt gode resultater. Fra v: Merete H von der Fehr, leder i NAV Nes, KIWI-medarbeider Lea, butikksjef Lasse Skinstad og KIWI-medarbeider Lene.

Alle må bidra

Butikksjefen Lasse jobber systematisk med å skape en arbeidsplass der medarbeiderne opplever at de har en meningsfylt jobb, som de gleder seg til å gå til.

– Samarbeidet med NAV forplikter oss til å møte praksiskandidatene både sosialt og faglig. Det er viktig at de får mest mulig ut av tiden hos oss, og blir bedre skikket til arbeidslivet.

Han fremhever at alle må bidra i inkluderingen, og skryter av de ansattes innsats.  

– Jeg er imponert av hvordan medarbeiderne stiller opp, gir av tiden sin, gir gode tilbakemeldinger og bidrar til at kandidatene får den viktige mestringsfølelsen, forteller Lasse.

– At sjefen og kollegene mine kjenner bakgrunnen min er en stor trygghet. 

Lene, Kiwi-medarbeider

 Lærer opp nye kandidater

Lene er takknemlig for at hun fikk sjansen når hun trengte det som mest. Etter 10 måneder som praksiskandidat har hun nå fått fast jobb i Kiwi-butikken. 

– Det er en veldig god følelse å være i jobb. At sjefen og kollegene mine kjenner bakgrunnen min, er en stor trygghet. Og at noen er avhengig av innsatsen min, er en god følelse som får meg til å yte maks. 

Nå har hun også fått oppdraget som fadder for alle nye praksiskandidater som kommer fra NAV.

– Det er en fin tillitserklæring, mener hun. 
 

Kiwi_sjef
Lasse Skinstad synes det er fint å ha muligheten til å ta et samfunnsansvar gjennom ordningen med praksiskandidater.
Til inspirasjon for andre

Merete von der Fehr i NAV Nes omtaler Kiwi Årnes som et kroneksempel og håper flere arbeidsgivere vil la seg inspirere av den inkluderende butikken på Årnes.

– For oss i NAV gjør slike intensjonsavtaler at vi legger oss ekstra i selen for å komme opp med de beste kandidatene. Det høyner kvaliteten på arbeidet vårt, sier hun.

Hjelp på veien

Dessverre kan ikke butikksjefen Lasse tilby alle praksiskandidater jobb i butikken, men anbefaler gjerne gode kandidater til andre Kiwi-butikker. 

 – Gode referanser fra oss kan bidra til å åpne dører andre steder. Målet vårt er å få alle ett skritt nærmere jobb, avslutter han.

Les mer

idebanken

Skremmende god på arbeidstrening

Hver andre Nille-butikk har ansatte som kommer fra arbeidstrening. En kombinasjon av god forretningssans og bevisst IA-arbeid (inkluderende arbeidsliv) gir jobb til mange som står utenfor jobbmarkedet.

idebanken

Inkludering er god butikk

Clas Ohlson er kjent for å ha alt mulig av ting og tang. Men butikkjeden har også et stort mangfold blant sine ansatte. Inkludering er blitt en merkevare som du finner blant hyllene på mange av Clas Ohlsons butikker rundt om i landet.

idebanken

Frisør får ungdom ut i jobb

Bibbis frisør i Vestfold vil ha flere unge som har stått utenfor arbeidslivet inn i varmen. Bibbi Engø har som mål å alltid ha to ansatte med redusert funksjonsevne i sin bedrift. Med tett oppfølging og stort engasjement loses stadig nye lærlinger frem til svenneprøve og fast jobb.

idebanken

Frida fikk jobben

Hva skal til for å lykkes med rekruttering via NAV? Se film om Frida som får jobb etter vellykket arbeidspraksis.

idebanken

Jobbintervjuet

Hvilke egenskaper ser vi etter når vi rekrutterer? Hva er det som styrer valgene våre? Se denne filmen.