Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Clas Ohlson er kjent for å ha alt mulig av ting og tang. Men butikkjeden har også et stort mangfold blant sine ansatte. Inkludering er blitt en merkevare som du finner blant hyllene på mange av Clas Ohlsons butikker rundt om i landet.

– Unnskyld, hvor har dere vifter?

– Hei, bare bli med meg. De står her borte. Hva slags vifte tenkte du på? Vi har flere typer.

En middels høy etiopier med et stort smil viser en kunde vei mellom reolene på Clas Ohlson i Torggata. Dawit hadde stått utenfor arbeidslivet en stund da han kom inn som praktikant i butikken. Nå har han fast jobb, og han er ikke den eneste. Clas Ohlson tar inkludering på alvor, og butikkjeden har ansatt mange som har noen ekstra utfordringer.

Alle må få lov til å bidra

Clas Ohlson-61
- Ønsker du å bidra, skal du få lov til det, sier butikksjef på Clas Ohlson i Torggata, Fernando Heredia
– Det spiller ingen rolle hvor du kommer fra eller hva du har i bagasjen. Ønsker du å bidra, så skal du få lov til det, sier Fernando Heredia bestemt. Han er Butikksjef på Clas Ohlson-avdelingen i Torggata.

– Vi er 38 ansatte fra 14 land. Det er blitt en styrke heller enn et problem, forteller Heredia som selv er fra Mexico.

Avdelingen har lenge hatt et samarbeid med Reaktorskolen. De har tatt inn nesten to praktikanter i året de siste fem årene. Halvparten har fått heltidsstilling, og Heredia sier at de absolutt kommer til å ta inn flere.

– Det er ikke alltid at det blir ansettelse, men det finnes veldig mye bra folk der ute. Man må bare stå på og gjøre et godt forarbeid, forteller en fornøyd butikksjef.

Vit hva du vil ha

Heredia er stolt over å ha et godt arbeidsmiljø med plass til alle. Allikevel er han klar på at en sjef må kunne stille krav til sine ansatte.

– Vi støtter selvsagt de som trenger det, men man må stille krav også. Det får folk til å strekke seg lenger, forklarer han.

 For å lykkes med inkludering må man ta seg tid. Ting er ikke på plass på en uke. Det viktigste er å gjøre et godt forarbeid.

– Vi må vite at den vi tar inn på praksis har et potensiale og et ønske om å jobbe. Vi kan ikke bare bli et oppholdssted, sier Heredia.

Butikksjefen roser Reaktorskolen for det samarbeidet de har hatt. Han forteller at å ha en kontaktperson på innsiden av systemet har vært avgjørende. En som kjenner butikken og som vet akkurat hvordan de fungerer. Også er det viktig at en arbeidsgiver selv har tydelige mål og ønsker i en rekrutteringsprosess.

God innstilling fra begge parter gir suksess

– Det var tøft å være uten jobb. Jeg klarer ikke å bare sitte hjemme. Det er ikke pengene som er viktigst. Jeg trenger å jobbe for å føle meg bra, forteller Dawit som stod uten jobb etter en skade for noen år siden.

– Da jeg mistet jobben var min første tanke at ”jeg må tilbake”, jeg visste at jeg kunne klare det, og satte full fart fra starten av, forteller han.

Det er ikke pengene som er viktigst. Jeg trenger å jobbe for å føle meg bra.

Dawit, butikkmedarbeider på Clas Ohlson

Dawits innstilling gjorde at han raskt fikk seg praksisplass hos Clas Ohlson. Og etter bare fem måneder fikk han kontrakt.

– Vi ville ha ham! Han er alltid positiv. Og har gjort en strålende jobb fra dag én, skryter Heredia og smiler.

Dawit har god kontakt med alle medarbeidere og han har fått mange kallenavn: Professoren, kongen, ingeniøren… Det er tydelig at han blir satt pris på. Og det mangler ikke på smil og gode ord når han forteller om sine kollegaer.

– Her er vi som en familie. Vi hjelper hverandre. Lederne er ikke bare sjefer, men venner også, sier Dawit varmt, og fortsetter,

– Jeg savner jobben når jeg har ferie.

– Og vi savner ham!, utbryter Heredia.

Vær et forbilde

Dawit hadde noen fysiske og noen språklige utfordringer da han begynte hos Clas Ohlson. Men døren ble holdt åpen. Det samme gjelder hos mange av Clas Ohlsons avdelinger. Butikkjeden har gitt en mulighet til mennesker med ulike utfordringer, både fysiske og psykiske. Denne stå-på viljen deler Dawit.

– Jeg ønsker å være et forbilde for andre i min situasjon. Jeg vil vise at ”yes we can”.

Heredia vil på sin side være et forbilde for andre arbeidsgivere.

– Med et godt arbeidsmiljø kan du vise hvordan arbeidslivet kan være. Vær en mentor, ikke bare en arbeidsgiver, sier han engasjert og avslutter,

– Hvis man har et godt arbeidsmiljø, så sett arbeidsmiljøet på prøve! Vis at det er mulig.