Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Hver andre Nille-butikk har ansatte som kommer fra arbeidstrening. En kombinasjon av god forretningssans og bevisst IA-arbeid (inkluderende arbeidsliv) gir jobb til mange som står utenfor jobbmarkedet.

– Jeg synes det er helt fantastisk, sier Nora Eie, opplæringsansvarlig i butikkjeden.

Ti prosent av butikksjefene i Nille startet karrieren på arbeidstrening. En intern undersøkelse viser at hundre butikker har to eller flere ansatte som startet karrieren på samme måte.

Nora Eie er stolt over det Nille får til.
Nora Eie, opplæringsansvarlig i Nille
– Arbeidstrening og praksisplasser er en av våre viktigste rekrutteringsarenaer. Vi ansetter mange, men det er selvsagt urealistisk å ansette alle. Av dem vi ikke ansetter får likevel en av tre jobb et annet sted. Tilbudet vårt har stor betydning for veldig mange mennesker, sier Nora Eie.

Skumle saker

Idébanken blir med Eie inn i en Nille-butikk. Det er tidlig morgen og natteteppet over byen trekker seg langsomt tilbake. Vi går inn en trang bakvei med tomme paller stablet opp langs grå vegger. Døra inn til butikken gir en svak knirkelyd når Eie åpner den. Blant spindelvev, hodeskaller og zombiemasker dukker en smørblid butikksjef opp som troll i eske.

– Hei! Ja, her har vi holdt på over en time nå. Det er masse varer som skal inn og ut i butikken, så jeg har ikke tid til å prate med dere så lenge! sier en kjapp Camilla Strand.

Med en stor håndbevegelse viser hun frem butikken.

Flott butikk blir god butikk

Her er alt klappet og klart til Halloween. Utstillingen imponerer. Den kan godt sammenliknes med det vi opplever i fornøyelsesparker. Barneøyne blir nok store når de ser dette.

– Jeg er en liten perfeksjonist, innrømmer Strand.

Det gjelder visst både utstillingen og hvem hun vil ha til å jobbe i butikken.

– Vi får veldig mange søknader og henvendelser. Det er klart jeg velger de beste, det må jeg ha lov til å si, sier hun og legger til:

– Jeg driver jo forretning først og fremst. Men det er utrolig gøy å kunne gi mange uten jobb en sjanse. Det er ekstra gøy når det går bra. Og det gjør det ofte, sier hun.

Ulike forutsetninger gir ulike muligheter

Strand forteller at de fleste kandidatene kommer via saksbehandler på NAV, men noen kommer også via private eller andre instanser.

– Jeg er kjempefornøyd med den jeg har på arbeidstrening nå. Vi har en kontrakt i sikte, sier Strand.

Men ikke alle søkere har like gode forutsetninger. Strand har vært i bransjen i tretten år og ser raskt hvem som er egnet og hvem som bør finne noe annet. Å velge eller å velge bort kandidater er også å avklare situasjonen både for søkere og saksbehandlere.

– Det kom en i forrige uke som sa hun ville jobbe. Etter en samtale så jeg dessverre at det ikke ville fungere. Jeg tror det kan være greit for alle parter å få avklart situasjonen. Så vet de litt mer om hvor de står, sier hun.

Takler vanskelige kunder

Strand ser etter flere ting når hun ansetter. Dette handler om salg, og ofte er det høyt tempo med mange kunder i butikken. Det må de ansatte takle på en god og positiv måte.

– Ansatte her må være pliktoppfyllende og ryddige, ellers blir butikken ikke bra. De må selvsagt tørre å snakke med kundene, være utadvendte, ha utstråling og et smil å gi. Men ikke alle kunder er like enkle, sier hun.

Blikket faller på noen skjelletthender i en plastpose og ei fæl maske ved siden av. Det er lett å forstå hva hun mener: ikke alle kunder er like enkle.

– For å takle vanskelige kunder må de ansatte for eksempel beherske norsk på et visst nivå. Slike ferdigheter må de ha med seg på forhånd. Vi kan ikke bruke tid og ressurser på helt elementær språkopplæring. Men svært høye krav til språkferdigheter stiller vi ikke, legger hun til.

Samme opplæring for alle

I Nille gjør de ikke forskjell på de som er direkte ansatt eller de som er på arbeidstrening. Alle får samme opplæring.

– Jeg er like hard mot alle, sier Strand med et glimt i øyet. Men det ligger alvor bak.

– Jeg kan ikke ha lavere forventninger til de som er utplassert. Det ville være helt feil, sier hun.

Nora Eie understreker at arbeidstrening krever mye:

– De fleste kandidatene har behov for mer opplæring enn en gjennomsnittlig medarbeider. Vi ønsker derfor å ha de på lengre engasjementer. Det sikrer at de blir de gode medarbeiderne de skal være.

Styrker selvfølelsen

I begynnelsen bærer alle kandidatene et opplæringsskilt på brystet. Det gir dem trygghet og er noe kundene forstår og tar hensyn til.

– Men når kandidatene får kontrakt og skilt med eget navn på, ser vi godt hva det gjør med selvfølelsen deres. De blir stolte over å ha klart utfordringen og kommet seg i jobb, sier Strand.

Godt og variert samarbeid med NAV

Strand mener samarbeidet med NAV stort sett er godt. Hun skulle imidlertid ønske at flere saksbehandlere fikk tid til å stikke innom butikken.

 Saksbehandlerne ville fått bedre kunnskap om oss. Samtidig ville de sett medarbeiderne på arbeidstrening i "virkeligheten". På den måten kunne vi utvikle samarbeidet ytterligere, til fordel for alle parter, sier Strand mens hun setter en spåkule på plass.

Suksessfaktorer ved utplassering:

 • Tiltaket er forankret i toppledelsen
 • IA-avtalen i bunn
 • Å jobbe langsiktig
 • Mennesker på utplassering får samme opplæring som andre medarbeidere
 • Tiltaket blir definert som en viktig rekrutteringskanal for medarbeidere i butikk
 • God tilrettelegging, mye tillit og ansvar
 • Attest ved endt praksisperiode 

Fakta om Nille og arbeidstrening

 • Nille har over 1900 ansatte fordelt på 364 butikker i Norge og 30 i Sverige.
 • De fleste jobber deltid, unntatt butikksjefene.
 • Siden 2010 har Nille hatt fokus på å hjelpe mennesker tilbake til arbeidslivet.
 • I løpet av ni måneder i 2014 har ansatte på arbeidstrening jobbet 140 000 timer hos Nille.

Les mer

idebanken

Bruker butikk som springbrett inn i arbeidslivet

Butikksenteret Farmandstredet i Tønsberg har i samarbeid med NAV etablert tjue ekstra praksisplasser for ungdom. Men behovet for enda flere praksisplasser er stort hvis ungdomsledigheten skal ned. BR-Leker viser hvordan det kan gjøres.