Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Bibbis frisør i Vestfold vil ha flere unge som har stått utenfor arbeidslivet inn i varmen. Bibbi Engø har som mål å alltid ha to ansatte med redusert funksjonsevne i sin bedrift. Med tett oppfølging og stort engasjement loses stadig nye lærlinger frem til svenneprøve og fast jobb.

I en frisørsalong på Nøtterøy er en håndfull jenter i full sving med å klippe, farge og føne hår. Unge, blide fjes kikker opp når det går i døren.

­– De sitter oppe,  smiler en av dem og viser vei.

I andre etasje sitter kjedeleder Bibbi Engø, med daglige ledere fra to av salongene. Engø har holdt på i over 40 år, og startet sin egen bedrift allerede i 20-årene. Hun fikk tidlig sin første lærling, og har et stort engasjement for unge mennesker som er midt i overgangen mellom skole og jobb.

– Ungdom har ofte store utfordringer med å møte arbeidslivet. Vi har hatt våre utfordringer, men det gjelder å ha tro på mennesker. Det ligger noe godt i oss alle, sier Engø.

Verdsatt bedrift

Bibbis-4
Bibbis frisør har mottatt flere priser for sitt arbeid med lærlinger.
Bibbis frisør har vunnet en rekke priser for sitt opplegg rundt lærlinger. Sist var NHOs nasjonale fagopplæringspris, som de fikk i 2012.

– Det er aldri noen som har strøket på svennebrevet hos oss. Vi følger alle våre lærlinger tett og driver en til en oppfølging med individuelle planer. Vi gir oss ikke!, forteller Engø.

Gode rammer og god struktur på opplæringen er nøklene til suksessen. Det settes opp individuelle halvårsplaner for hver enkelt, som er knyttet til læremål. Dette gir lærlinger oversikt over egen utvikling. Tett oppfølging gir en trygghet som er avgjørende for god læring.

Tar samfunnsansvar

Bedriften tar IA-avtalen (avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv) på alvor. Målet er å alltid ha to ansatte med nedsatt funksjonsevne.

– Vi har samarbeidet med ulike attføringsbedrifter og det har gått bra. Flere har tatt fagbrev, og vi har lykkes med å løfte mennesker ut av attføring og inn i arbeidslivet, forteller Engø.

– Vi utdanner ikke bare frisører. Vi utdanner mennesker

Linn-Elisabeth Hagen , Bibbis frisør

Kjedelederen innrømmer at det ikke alltid er like enkelt. Det krever tid, ressurser og stå-på vilje for å lykkes. Selv sier Engø at rekrutteringsbehovet i bransjen er grunnen til at de har blitt gode på opplæring og integrering. Men når man hører henne snakke, er det tydelig at det er et engasjement for unge som ligger i bunn.

– Vi ønsker å gi de unge god opplæring og utdanning slik at de kan lykkes og leve av yrket. Vi vil heve kompetansen på alle plan. Du skal være mer enn en frisør, forteller Engø engasjert.

– Vi utdanner ikke bare frisører. Vi utdanner mennesker, supplerer Linn-Elisabeth Hagen som er daglig leder ved avdelingen i Olsrød Park.

Hun skryter av et godt miljø med gode muligheter.

– Her får jeg tillit og muligheter til å bruke evnene mine. Jeg kan ta videreutdanning, og jeg blir sett for den jeg er og den jobben jeg gjør, forteller Hagen.

Trygghet gir god opplæring

Janne Kristina Kjær er daglig leder i avdelingen i Kirkeveien. Hun tok opplæringen hos Bibbi, og understreker hvor viktig det er å føle at man er i gode hender.

– Det kan være et sjokk å komme inn i arbeidslivet. Da er det er viktig å se lyset i enden av tunellen, å se at man får en god opplæring som vil føre til en god karriere. Her har vi ukentlige tilbakemeldinger. De gjør det lett å se sin egen fremgang, forklarer Kjær.

– Jeg gjør det klart at jeg er der 100% for alle lærlinger. Jeg skal stå på for dem, og svikter dem ikke!

Bibbi Engø, Kjedeleder Bibbis frisør

Bibbi selv oser av engasjement for lærlingene sine.

– Jeg gjør det klart at jeg er der 100% for alle lærlinger. Jeg skal stå på for dem, og svikter dem ikke! Men de må jo gjøre en innsats selv, slår hun fast.

Ikke redd for å stille krav

For selv om de som kommer til Bibbis frisør får god støtte, stilles det også krav til de som ønsker å jobbe her. Da Kjær søkte lærlingeplass advarte fagavdelingen i fylket om at Bibbi har en hard skole.

– De var klare på at det ikke ville nytte å komme å klage på høye krav etterpå. Men jeg har ikke angret på at jeg begynte her, smiler hun.

Engø forklarer at det er viktig å være tydelig på hva man går inn i. Da blir det ingen overraskelse senere.

– Vi avklarer forventninger begge veier når vi tar inn lærlinger. Det skal være klart fra dag en hva vi forventer av dem, og hva de kan forvente av oss, forteller hun.

 Nede i salongen har nye kunder kommet til og alle er i full sving. På tross av høyt tempo, er det god stemning og latteren sitter løst. Det er ikke vanskelig å forstå at dette er en arbeidsplass der man føler seg inkludert.