Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

En ny studie peker på en avgjørende risikofaktor.

Flere studier ved Statens arbeidsmiljøinstitutt har vist at rollekonflikt er en betydelig risikofaktor for muskelskjelettsmerter og psykiske plager. En ny studie viser at rollekonflikt også øker risikoen for uføretrygd. Med rollekonflikt menes motstridende krav i jobben. Fysisk tungt arbeid er en annen tydelig risikofaktor for uføretrygd.

På den andre siden gir positive utfordringer i jobben, rettferdige lederskap og kontroll over arbeidsintensiteten mindre risiko for uføretrygd, viser studien.   

Studien er bygd på data fra en undersøkelse blant 13000 ansatte i 96 bedrifter i ulike bransjer mellom 2004 og 2014.

Klikk her for å lese hele studien

Klikk her for å lese mer om rollekonflikt 

Les mer

idebanken

Motstridende krav i jobben kan gi helsesvikt

Uklare forventninger og motstridende krav er viktige risikofaktorer i arbeidsmiljøet, ifølge Statens arbeidsmiljøinstitutt. Her forklarer forsker Stein Knardahl hvorfor og gir klare råd til ledere.

idebanken

Støtte fra leder reduserer angst og depresjon

Forhold på jobben kan gi angst og depresjon. Nesten tolv prosent av arbeidstakerne har plager som trolig trenger behandling. Risikoen er størst for de som opplever motstridende krav i arbeidet. Best beskyttet mot angst og depresjon er de som har støtte fra rettferdige ledere og har positive utfordringer i jobben, viser en studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

idebanken

Urettferdighet på jobben gir dårlig søvn

Sover de ansatte dårlig er det et tegn på at noe er galt. Måling av søvn kan derfor avdekke viktige sider ved det psykososiale arbeidsmiljøet, mener professor Magnus Svartengren.