Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Lokalpatriotisme på fotballbanen, kunnskapsglede og freske fraspark. Det er noen av ingrediensene når Synnøve Finden AS kutter i sykefraværet.

Osteprodusent Synnøve Finden i Alvdal har hatt en jevn nedgang i sykefraværet de siste årene. Det er ikke tilfeldig.

– Fabrikken er i gang døgnet rundt, sju dager i uka og folk jobber fem-skift. Da er et sykefravær på fem-tallet veldig bra! sier en oppglødd personalsjef, Christian Eidsvåg.

Idrett langt inn i arbeidsmiljøet

En av forklaringene på det lave sykefraværet starter hos idrettslaget i bygda. Helt siden Synnøve Finden satte i gang her i 1996 har bedriften støttet Alvdal IL og er nå såkalt generalsponsor for laget. Mye tyder på at engasjementet for idretten også påvirker arbeidsmiljøet i bedriften på en positiv måte.

– Åtti prosent av de som jobber her bor i Alvdal. Interessen for idrett og idrettslaget kan vi godt si er noe over middels, sier Eidsvåg med et smil som tilsier at utsagnet er et klart ”understatement”.

– Engasjementet er en del av fellesskapet her, sier han.

Alvdal IL Synnøve Finden-7
Synnøve Finden er generalsponsor for Alvdal IL. Her er laget i kamp mot Gjøvik-Lyn 2.

Vil gi noe tilbake til bygda

Idrettslaget bruker slagordet ”Freske fraspark”, et uttrykk de har hentet fra den berømte alvdølen Kjell Aukrust. Som i den humørfylte filmen med samme navn, betyr idrettslaget mye for folk, både sommer som vinter og for folk i alle aldre. Foran på fotballdrakta er det nå et stort Synnøve Finden-merke.

– De største oppgjørene for Alvdal IL er kampene mot Tynset IF med mange hundre tilskuere. Men akkurat der er jeg noe inhabil med min bakgrunn som mangeårig Tynsetspiller, sier Eidsvåg med et glimt i øyet.

Litt tilbake på det seriøse sporet peker han på at folk som har mye til felles på fritiden, også gjerne har gode relasjoner på jobb.

– Men hva vi får igjen for sponsingen regner vi ikke så nøye på. For oss er det viktig å gi noe til bygda. Sponsing handler om å ta et samfunnsansvar, og å bli oppfattet som en seriøs bedrift, sier han. 

– Noen er som Solan, mens andre er som Ludvik.

Christian Eidsvåg
 

Alvdal IL Synnøve Finden-3

Tette bånd gir tilhørighet

Tilhørighet er ikke bare et stikkord for engasjementet til idretten. Da de omorganiserte i fabrikken sist, tok de også utgangspunkt i ansattes behov for sosial tilhørighet. De organiserte derfor arbeidet i mindre team. Samtidig satset de på mer lederutvikling.

– Lederne skal skape trygghet og stå frem og være tydelige. For å klare det må de ha støtte og lederverktøy. Det har de fått, noe som er viktig for at teamene skal fungere godt med et sterkt samhold.

Han forteller videre at medarbeidere med lang fartstid brukes som mentorer for lærlinger og andre nyansatte. Slik blir arbeidskulturen og tilhørigheten videreført på en god måte.

– Alle kjenner alle her. Det skaper tette bånd og en sterk indre justis. Folk vet hva som gjelder, sier han.

Christian Eidsvåg
Christian Eidsvåg, personalsjef i Synnøve Finden

Satser på kompetanseheving

Å lage god ost som folk liker, er trolig meningsfullt i seg selv. Synnøve Finden-produkter er ettertraktet og finnes i de fleste butikker over hele landet. De ansatte er stolte over det de lager og får til. Men for mange er det å sitte ved maskinene ikke nok. Den faglige interessen for ost og osteproduksjon blant de ansatte har vokst. I de siste årene har derfor virksomheten satset mye på fagopplæring og kompetanseheving. Per i dag har syttitre av de ansatte tatt fagbrev. 

Synnøve Finden ost-2
Trivsel og kvalitet hører sammen.

– Det er egentlig helt fantastisk. Slik kunnskap er en sterk motivasjonsfaktor. Den får de ansatte til å engasjere seg i jobben på en ny måte. God fagkunnskap har mye å si både for kvaliteten og for trivselen, sier Eidsvåg.

Samtidig peker han på at slik opplæring ikke nødvendigvis er for alle. Noen er motivert for å lære mer, mens andre er fornøyd med det å gå på jobb og trives med det. Nord-østerdølene er litt som hos Aukrust, mener han.

– Noen er som Solan. De er munnrappe og på offensiven. De blir gjerne med på en fageksamen hvis muligheten byr seg. Andre er kanskje litt mer som Ludvik, forsiktige og tilbakeholden. Det er viktig at alle blir sett slik at alle kan trives.

– Aldri har vi hatt så få på hundre prosent sykmelding som nå. 

Christian Eidsvåg

Får NAV og legene på banen

Å produsere ost er en komplisert prosess med mange arbeidsoppgaver. Akkurat det er en fordel når ansatte trenger spesielt tilrettelagte oppgaver en periode. En lang liste over arbeidsoppgaver gir en rask oversikt over mulighetene.

– Vi har gode forutsetninger for å tilrettelegge. Og det gjør vi. Aldri har vi hatt så få på hundre prosent sykmelding som nå, sier han.

Eidsvåg har merket at saksbehandlerne på NAV fokuserer mye mer på gradert sykmelding nå enn de gjorde før. De følger tett opp aktivitetsplikten for de som har vært sykmeldt over åtte uker. Den såkalte Hedmarksmodellen er i vinden for tiden. 

– Saksbehandlerne på NAV og de fleste legene i distriktet har vært her og fått omvisning. Det har mye å si at de kjenner virksomheten og vet hva vi kan få til. Også dette er med og gir et lavere sykefravær, understreker han.

På vei ut døra etter intervjuet kommer Eidsvåg på et moment til som er avgjørende for å lykkes.

– Tillit mellom ledelse og tillitsvalgt. Det har vi her og den er helt essensiell for å lykkes med å skape en trivelig og effektiv arbeidsplass med et lavt sykefravær.

 

Ivar Åsen Synnøve Finden 16-9-6838
Ivar Åsen har jobbet i Synnøve Finden i ti år og har vært trener for Alvdal IL. – Arbeidsmiljøet er meget godt og mange er engasjert i Alvdal IL. Støtten fra Synnøve Finden betyr svært mye for laget, miljøet og for bygda, sier han.

Synnøve Finden AS

  • I 1996 overtok Synnøve Finden det nedlagte meieriet i Alvdal.
  • I starten var de tolv ansatte. I dag har bedriften rundt hundre og tjue ansatte.
  • I tillegg er det tjueåtte ansatte ved anlegget i Namsos og sytten i Lier.
  • Ved anlegget i Alvdal produserer de mest hvitost og brunost.

Les mer

idebanken

Tillit reduserte sykefraværet

Ved Rjukan alders- og sykehjem får de ansatte sykemelde seg selv, 365 dager i året. Denne tillitserklæringen førte til at sykefraværet gikk ned med nesten 75 prosent på bare et år.

idebanken

Slik er en god IA-bedrift

Entreprenørbedriften Martin M. Bakken AS vinner de store anbudene og leverer bygg å være stolt av. Lokal tilhørighet og bevisst satsning på arbeidsmiljø- og sykefraværsarbeid er noen av suksessfaktorene.

idebanken

Rettferdig lønnssystem motiverer Nords-ansatte

Et web-basert lønnssystem stimulerer lysten til å lære og oppleves som rettferdig. Det gir effektiv produksjon og lavt sykefravær hos industribedriften Nords International i Värmland.