Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Ved Rjukan alders- og sykehjem får de ansatte sykemelde seg selv, 365 dager i året. Denne tillitserklæringen førte til at sykefraværet gikk ned med nesten 75 prosent på bare et år.

Rjukan alders -og sykehjem er med i prosjektet Egenmelding 365. Prosjektet går ut på at ansatte sykmelder seg selv istedenfor å få sykmelding fra fastlege. I 2012 lå sykefraværet på over 12 prosent. Dette sank til under to prosent i samme periode i 2013. Det tilsvarer en nedgang på nær 75 prosent. Prosjektleder Anita Staver Riggenholt ved Rjukan alders - og sykehjem, sier tillit er en av de største suksessfaktorene.

Eget ansvar

– Det er viktig at de ansatte har tillit til hverandre. Når hver enkelt selv har ansvar for å sykmelde seg krever det at man stole på hverandre, sier Riggenholt.

- Kan de ansatte være redde for å sykmelde seg, og derfor dra på jobb selv om de ikke burde?

– Det er derfor tillit er så viktig. Man skal ikke bli mistenkeliggjort for å sykmelde seg, slår Riggenholt fast.

De ansatte velger også selv å være med i prosjektet, og står fritt til å bruke fastlege istedenfor egenmelding. På Rjukan alders -og sykehjem er alle er med i prosjektet.

– Det fortjener de ansatte ros for, sier Riggenholt.

Arbeid er bra for helsa

Riggenholt forteller også at de er viktig å tilrettelegge slik at de ansatte kan komme på jobb til tross for sykdom. Mange som sliter med sykdom kan komme tilbake i jobb, helt eller delvis, eller fortsette i jobb hvis arbeidsplassen blir tilrettelagt. Arbeidsplassen er en viktig arena for mestring, mening, aktivitet og tilhørighet. Derfor er arbeid helsefremmende.

– Det er viktig at både arbeidstakere og arbeidsgivere tar initiativ til å tilrettelegge. Gjerne i samarbeid med NAV og leger, sier Christian Høy. Han er avdelingsdirektør ved NAV Arbeid og helse Telemark og leder av IA-rådet i Telemark.

Hvordan man velger å snakke om fravær sier også mye om kulturen på arbeidsplassen. På sykehjemmet snakker de nå mindre sykdom og mer om mestring.

– Vi konsentrerer oss om hva vi kan få til, istedenfor hva vi ikke får til, sier Riggenholt.

Les mer

idebanken

Tillit er medisin

I ett år har de ansatte i Os og Tolga kommuner kunnet være borte fra jobben i 16 dager før arbeidsgiver krever sjukmelding. Erfaringene er entydig positive: Langtidssjukefraværet har gått betydelig ned i begge kommunene og de ansatte har fått mer tillit og større ansvar. Nå blir omsorgstjenesten i Os kommune med på forsøket med 365 egenmeldingsdager.