Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

– Vårt mål er at du skal føle deg friskere når du går fra jobb, enn når du kom, forteller Frode Spetland i GE Healthcare.

Han er personalsjef for GE Healthcare Lindesnes Fabrikker, som produserer grunnsubstanser til flere kontrastmidler som brukes i medisinsk billeddiagnostikk. Spetland legger ikke skjul på hva som driver ledelsen og de ansatte ved bedriften som ligger idyllisk plassert i fjæresteinene på Spangereid i Lindesnes kommune.

– Glød. Det er slagordet vårt, og det er ingen tvil om at vi har en gjeng her som virkelig lever opp til det.

– Hvis du er glad i arbeidsplassen din og bryr deg om kollegaene dine og produktet du leverer, da blir det god butikk, sier han.

KGB-modellen har de kalt det på GE Healthcare. Og da snakker vi ikke om etterretning og overvåking. Men vi snakker om kompetanse, glød og bedrift.

– Vi ser at hvis disse faktorene er på plass, ja, da er vi på vårt mest produktive, sier han.

– Vi ønsker at alle som jobber her skal føle eierskap til jobben sin. 

Frode Spetland, personalsjef. 

 

GE Healthcare -fabrikk.jpg
Alle veier fører til Rom, men hvor leder rørene fra GE Healthcare?

Tror på medbestemmelse

Det hersker liten tvil om at Spetland og de andre ved Lindesnes-fabrikken har knekt en aldri så liten «kode». Inkluderende arbeidsliv er langt fremme i pannebrasken når de tenker drift og utvikling. Da er selvsagt medbestemmelse et nøkkelord.

Jan Øyvind Åvik er hovedtillitsvalgt i bedriften. Han er klokkeklar på hvorfor de kan skilte med et sykefravær som sjeldent har oversteget fire prosent.

– Vi bryr oss virkelig om hverandre, og vi tror på fellesskapet. Ingen her er mer verdt enn andre enten om du jobber i kantinen eller har det flotte hjørnekontoret, forteller han.

Spetland har også erfart at ved å involvere alle, så får de ansatte som virkelig står på for bedriften.

– Vi ønsker at alle som jobber her skal føle eierskap til jobben sin. Mitt inntrykk er at de føler eierskap til rørene og veggene som er her. Om det dukker opp en utfordring, så kan jeg garantere at det er alle mann til pumpene, sier han.

Hovedtillitsvalgt Jan Øyvind Åvik mener det er viktig at de ansatte føler seg verdsatt og sett.

– Folk her vet at det er av stor betydning at de dukker opp på jobb. Vi kjenner på følelsen av at vi bidrar med noe som er viktig.

– Bedriften er flink til å formidle at alle er viktige og at det virkelig er bruk for oss. Det blir fort slik når direktøren er mer som en mor enn en direktør. Det er mye omsorg her, sier han med glimt i øyet.

– Vi har en ledelse som tar helse på alvor og som følger oss godt opp.

Aslaug Oftenes Lie, bedriftssykepleier 

Sunn mat som smiler

GE Healthcare satser hardt på å være en helsefremmende arbeidsplass. De har ansatte som har innflytelse og mulighet til å påvirke. Graden av involvering er høy, og de ansatte blir sett på som den viktigste ressursen.

Men bedriften er også svært bevisst på de andre delene av helsebegrepet. Med en egen bedriftslege og bedriftssykepleier er GE Healthcare opptatt av å tilby sine ansatte sunne vaner og gi dem muligheter til livsstilsendring om ønskelig.

Aslaug Oftenes Lie er bedriftssykepleier og snakker engasjert om hvordan de ivaretar de ansattes helse.

– Vi har et stort fokus på helse og velvære for våre ansatte. Gjennom et program som heter «HealthAhead» øker vi bevisstheten om sunne vaner og tilrettelegger for at ansatte kan ta vare på egen helse, sier hun.

GE Healthcare -mat.jpg
Den sunne maten smiler i mot deg i kantina.

Men da er det ikke bare snakk om fysisk aktivitet.

– I kantinen har vi gjort den sunne maten billigere enn den usunne. Og så har vi merket det sunne med smilefjes, mens det usunne får et surt ansikt. Vi tenker helhetlig og ønsker å motivere til sunne vaner, forteller Oftenes Lie.

Hun er overbevist om at bedriftens arbeid med dette er en av hovedårsakene til et vedvarende lavt sykefravær.

– Vi har en ledelse som tar dette på alvor og som følger oss godt opp. I tillegg er de gode på å tilrettelegge for de ansatte når dette er nødvendig, sier hun.

– Om det dukker opp en utfordring, så kan jeg garantere at det er alle mann til pumpene.

Hovedtillitsvalgt Jan Øyvind Åvik

Godt samarbeid med andre

Selv om GE Healthcare har en stor og sterk organisasjon i ryggen, er de veldig glade for at de også kan samarbeide med andre i jakten på å bli enda bedre.

– Vi er kjempefornøyde med NAV og de vi har kontakt med på lokalkontorene i forhold til enkeltsaker. I tillegg har vi et veldig godt samarbeid med vår IA-rådgiver som er en viktig person i dette arbeidet. Da spesielt opp mot hvordan vi kan tilrettelegge på en god måte, forteller Oftenes Lie

Hun trekker også frem samarbeidet de har med kommuner og andre organisasjoner.

– Da vi markerte verdensdagen for psykisk helse, jobbet vi tett med Lindesnes kommune, Mandal kommune, Mental Helse og Frivillighetssentralen. Da hadde vi gode foredragsholdere som snakket om det som er et svært viktig og relevant tema, forteller hun.

Les mer