Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Det lurte Øyvind Paulsen (71) og Bjørn Tangen (74) på. Her forteller bedriftseier Dag Søbstad hvorfor svaret er et rungende ja.

– Ja, er svaret. Vi trenger kompetent arbeidskraft og alder er ingen hindring så lenge jobben blir gjort, sier Dag Søbstad.

Søbstad foto Einar løvseth
Dag Søbstad er meget fornøyd med at seniorene ønsker å bli værende i bedriften.

Han er faglig leder og eier av entreprenørbedriften Søbstad AS. Bedriften er etablert på Heimdal i Sør-Trøndelag hvor de har kontorer, lager og verksted i eget bygg. De har rundt 150 ansatte.

– Vi kan tilrettelegge for seniorer ved spesielle behov som vi også gjør overfor øvrige ansatte. Øyvind og Bjørn har lang fartstid i vår bedrift og er positive innstilte til jobben, lojale og pliktoppfyllende med godt humør. Vi har fire ansatte som har passert aldersgrensen for å gå av med pensjon, men som velger å fortsette hos oss i stedet for pensjonering og AFP, forteller Søbstad.

– Vi trenger kompetent arbeidskraft og alder er ingen hindring så lenge jobben blir gjort.

Dag Søbstad, faglig leder og eier av entreprenørbedriften Søbstad AS.

Se den enkelte

– Ideologien hos Søbstad AS er at vi skal se alle ansatte, og at det skal være mulig å finne gode løsninger for hver enkelt. Tett dialog er viktig for å beholde ansatte. Jeg gjennomfører samtaler med alle ansatte i bedriften hvert år. Det gjør oss til en bedrift med stor trivsel og arbeidsglede, mener bedriftseieren.

Trivsel og fleksibilitet

De to spreke guttene Øyvind Paulsen (71) og Bjørn Tangen (74) står nede i grøftekanten ved et bolighus på Byåsen i Trondheim. De forteller at de trives på jobben:

– Vi gleder oss til hver arbeidsdag. Vi opplever at det er bruk for oss, og at vi mestrer jobben vår. Vi har en svært fleksibel arbeidsgiver. Det holder å ha fri i helgene for oss. Vi har en arbeidsgiver som ser oss og som er opptatt av at vi trives på jobb.

Bjørn Tangen har jobbet hos Søbstad AS siden 1996:

– Da jeg skulle fortsette etter fylte 67, fikk jeg tilbud om å jobbe i fire dager per uke. Men det ble fort hel stilling på meg, forteller han.

Øyvind Paulsen prøvde seg som pensjonist, men valgte å fortsette å jobbe da pensjonisttilværelsen ble for kjedelig:

– Det å ha en arbeidsplass å gå til er viktigere for meg enn å gå hjemme.

Dette mener Dag Søbstad må til for å beholde seniorene:

  • Trivsel er viktig, og folk må ha arbeidsoppgaver de trives med.
  • De fleste som ønsker å jobbe lenger enn vanlig pensjonsalder er i god form, men noen arbeidsoppgaver kan byttes ut med oppgaver hvor kompetansen utnyttes bedre.
  • Leder må spørre, lytte og være positiv til ønskene som kommer. Hos Søbstad AS er det for eksempel helt i orden å be om noen ekstra fridager eller ferieuker.
  • Pass på at seniorene føler seg velkommen og vet at de blir satt pris på.
  • Hvis man passer på seg selv og jobber riktig er det ikke noe problem å bli eldre i denne bransjen.

Om Søbstad AS

Søbstad AS er et entreprenørselskap som spesialiserer seg på graving og sprengningsarbeid, vei og avløpsarbeid, grunn og betongarbeid og anleggsgartnerarbeid. Bedriften har også et eget grustak hvor de produserer sand, singel, pukk og matjord.

Foruten faglig leder er bedriften organisert med åtte til ti anleggsledere/prosjektledere, to anleggsgartnermestere, fire stikningsingeniører og fire prosjektkoordinatorer som sammen med 15 menn leder det daglige arbeidet. Bedriften har egen administrasjon med regnskap og lønn.

Søbstad AS legger stor vekt på å ha et fungerende KS og HMS-system, og bedriften har inngått Samarbeidsavtalen for et inkluderende arbeidsliv (IA-bedrift) med NAV Arbeidslivssenter Sør-Trøndelag.

Sykefraværet i bedriften er lavt med et snittfravær på 5,5 prosent i 2014.

Les mer