Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Helseproblemer satte en stopper for Mona Hagerups forsøk på å komme seg ut i arbeidslivet. En praksisplass i Verdal kommune var siste forsøk før uføretrygd. Nå jobber hun og stortrives hundre prosent.

– Jeg har bakgrunn som institusjonskokk, men betennelser i skuldrene gjorde at jeg ikke kunne ha det yrket, forteller Mona.

– Jeg prøvde meg en stund i barnehage, men klarte ikke jobben på grunn av hørselsproblemer. Så tok jeg pedagogisk videreutdanning for å jobbe i skolen, men hørselen ble et stort problem der også. Jeg var på god vei mot uføretrygd.

"Rætt på" ble redningen

Men NAV gjorde et siste forsøk. Mona ble tatt med i prosjektet "Rætt på", et samarbeid mellom NAV og Verdal kommune om rekruttering til kommunens helsesektor. Mona fikk praksisplass ved Arken arbeid og aktivisering, som er et tilbud til mennesker med utviklingshemning og nedsatt funksjonsevne.

Der begynte hun å jobbe én dag i uka, og har etter hvert trappet opp. Med sin pedagogiske bakgrunn passet hun veldig bra på Arken. Hun følger opp brukerne i deres daglige gjøremål, for eksempel i Rådhuskantina.

Og på Arken har hun blitt. Mona jobber nå hundre prosent og har nesten ikke sykefravær. For tiden har hun også ansvar for en lærling.

– Dette er en veldig meningsfull jobb. Og endelig har jeg også energi og overskudd på fritida, sier hun.

– Du må tørre å gå ut av komfortsona.

God inkludering

Som deltaker i "Rætt på" var Mona sikret tett oppfølging og god støtte da hun kom til Arken.

– Arken er flinke til å tilpasse dagene. De tilpasser arbeidsoppgavene etter hvordan formen min er. Det er hektiske dager, men jeg takler det, sier Mona.

Ifølge Mona handler god inkludering både om støtte og utfordringer.

– Det er viktig at arbeidsgiver og arbeidstaker snakker om ønsker og behov. Samtidig må man snakke om både rettigheter og plikter. Det er bra at arbeidsgiver dytter deg litt framover.

Og på spørsmål om hvilke råd hun vil gi andre i samme situasjon, svarer hun følgende:

– Du må ha vilje og være positiv. Og du må tørre å gå ut av komfortsona.

Les mer

idebanken

Superagenter for inkludering

I Verdal kommune jobber to dedikerte damer med å hjelpe folk ut av NAV-køen og over i arbeid i kommunens helsesektor. Innsatsen deres gir gode resultater.