
Bedre sykefraværsoppfølging med denne døråpneren
Med metodikken «Tidlig og tett på» ble det lettere å få i gang dialogen om sykefravær ved Nordlandssykehuset i Bodø.
I Farsund kommune har to avdelinger tatt i bruk «Lynkurs i HelseIArbeid» for å få i gang praten om sykefravær, helseplager og tilrettelegging. Her deler de sine erfaringer.
TEKST: Martin Gustafson / FOTO: Tor Erik Schrøder
– Fraværet i avdelingen var høyt. Vi ønsker jo at folk skal være på jobb, og derfor ville vi få i gang en samtale om fravær.
Dette sier Rita Brun Gullhav, som er leder for avdelingen punkthjelp og aktivitet, i enheten Aktivitet og mestring i Farsund kommune.
Aktivitet og mestring er en kommunal enhet med ansvar for å yte bistand til personer som på grunn av fysiske eller psykiske funksjonshemminger trenger bistand til å utføre daglige gjøremål.
Enheten består av fire avdelinger, fordelt på elleve tjenestesteder innenfor Farsund kommune.
Etter en samling for alle avdelingsledere, tillitsvalgte og verneombud i enheten ble det besluttet å jobbe videre med sykefraværet på avdelingsnivå.
– Her kom det fram at det vi som ledere jobber mest med, er sykefraværet. Vi så også at vi har hatt et litt «av-og-på»-arbeidsmiljø, noe som bidrar til fraværet, sier Lisa Veronica Stølen. Hun er avdelingsleder for heldøgnstjenester i Aktivitet og mestring.
De to avdelingslederne søkte råd hos Nav Arbeidslivssenter Agder, som etter et møte og en kartlegging sammen med HMS-gruppa hos enheten, foreslo å ta i bruk det nylig lanserte «Lynkurs i HelseIArbeid», som ett av flere tiltak.
Lynkurset er utformet slik at arbeidsplasser skal kunne gjennomføre det uten å trenge prosessbistand utenfra.
– Vi tenkte ærlig talt at det kom til å være litt tiltak å skulle gjennomføre dette opplegget på egen hånd, forteller Lisa. Uten at det fikk lov til å være en hindring for dem.
Sammen planla Rita og Lisa prosessen fra start til slutt; i løpet av våren og sommeren 2024 satte de opp kurssamlingene for de ulike avdelingene, sendte ut invitasjoner og gjorde seg kjent med kursmateriellet. Selve gjennomføringen av lynkurset skjedde gruppevis samme høst.
– Jeg likte veldig godt at alt står forklart i kurset og i materiellet, og at det var enkelt å gå gjennom alt det digitale i selve møtet, mener Lisa og fortsetter:
– I grunnen var det jo veldig enkelt, når man bare fikk lest gjennom og forberedt seg skikkelig. Pluss at filmene i kurset er veldig energiske, så man sovner ikke i timen!
Hun påpeker at det ofte kan være en utfordring at tiden ikke strekker til når man vil gjennomføre en god arbeidsmiljøprosess.
– Derfor er en annen fin ting med dette kurset at deltagerne blir ferdige med opplegget i samlingen. Vi kunne fullføre fra start til slutt på én time, og det er veldig bra!
HelseIArbeid handler om å få flere til å mestre jobb, selv med helseplager.
HelseIArbeid er utviklet av og blir levert i et samarbeid mellom NAV og helsetjenesten, og er et av virkemidlene i IA-avtalen.
Lynkurset er en kortversjon basert på det ordinære bedriftstiltaket i HelseIArbeid, og er tilgjengelig for hele arbeidslivet.
Lynkurset består at informasjon, filmer og gruppeoppgaver. Opplegget er laget for å kunne gjennomføres på én time.
Hensikten er å gjøre flere arbeidsplasser litt klokere på de vanligste helseplagene og hva som er viktig for oss på jobb.
– Lynkurset tar opp blant annet dette med å ha vondt i ryggen, og at det er forskjell på det å ha noe som er forbigående, og noe som faktisk er et problem, sier Lisa og fortsetter:
– Noen ansatte drar på jobb selv om de har vondt, og hos oss ble det en liten aha-opplevelse; at man kan komme på jobb selv om man ikke er hundre prosent. Kurset bidro til bevisstgjøring rundt dette.
I essens, hva kan man komme på jobb med og utføre av arbeidsoppgaver, til tross for sykdom eller plager? Og hvordan kan arbeidssituasjon tilpasses til de utfordringene man har?
Da er det viktig at ledere og ansatte har skapt et miljø sammen hvor det oppleves trygt å ta den praten. Sammen kan de få laget en oversikt hva som mulig å tilrettelegge – og hvordan det kan gjøres i praksis.
– Fordi alle har jo noe. Men man tror kanskje at det bare er en selv har noen plager som påvirker en – så da er det veldig greit å høre at man ikke er alene, sier Maria Hoff Corneliussen.
Hun er utdannet omsorgsarbeider, og er også verneombud i avdelingen til Lise Veronica.
Maria trekker spesielt fram at kurset kan bidra til å normalisere det å snakke om helseplager som kan føre til utfordringer og tilretteleggingsbehov på jobb.
– Det gjør det også lettere å forstå at folk kan slite med ting eller vondter som er helt vanlige å ha, sier verneombudet.
I avdelingen til Lisa er det fire team som har gjennomført Lynkurset. Avdelingslederen begynte med å kjøre kurset for det teamet som var tryggest på hverandre. Det var en bevisst avgjørelse, forteller hun:
– Innen jeg kom til de andre teamene i avdelingen var jeg selv dreven på gjennomføringen av kurset – og jeg kunne komme med små tips til disse gruppene om hvordan de andre som hadde gjennomført kurset før dem hadde valgt å løse ting.
Verneombud Maria har selv deltatt på flere av gjennomføringene av Lynkurset; først som ansatt i sin egen avdeling, og senere som observatør i kraft av rollen sin som verneombud.
– Dette opplevdes også som veldig lavterskel. Det var ikke en sånn «Vi har et problem med at for mange er syke»-situasjon. I stedet ble det en arena for å snakke om hvordan vi vil ha det.
Hun fortsetter:
– Mitt inntrykk er at dette var en veldig positiv prosess. Kurset traff godt på tema samtidig som det ikke ble for tungt, sier hun.
Avdelingsleder Rita forteller at hun var klar over at noen av hennes ansatte ikke liker å ta ordet i plenum – og at det kunne by på en liten utfordring, ettersom alle måtte komme med innspill som en del av kurset.
– Men da jeg snakket med de ansatte i etterkant sa de at de likte at opplegget opplevdes som uformelt, og at vi i stedet hadde en dialog underveis.
Hun får støtte fra verneombudet Maria i dette:
– Man ser på måten at folk engasjerer seg i kurset, og kommer med innspill og spørsmål underveis, at de synes dette var gøy. Og det tror jeg er «win-win» når man skal jobbe med et slikt tema. Folk må kunne kjenne seg igjen i det som presenteres.
Avdelingsleder Lisa Veronica får det siste ordet:
– Jeg synes Lynkurset var veldig enkelt – selv når vi måtte lede det selv – og traff godt der det skulle treffe. Jeg skulle egentlig ønske at det fantes flere slike kurs, om ulike temaer, som vi kunne ha gjennomført.