Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

To figurer arbeider sammen med å presse frukt. Ene figurer mater frukt inn i en maskin. Den andre figuren holder opp et glass med syltetøy. Illustrasjon.

IA-bransjeprogram for næringsmiddelindustrien


Tiltak for bedre arbeidsmiljø og lavere sykefravær på din arbeidsplass.

 

 

Nesten 35 prosent av sykefraværet i næringsmiddelindustrien er koblet til arbeidsmiljøet. Derfor er det mulig å unngå noe av sykefraværet ved å forbedre arbeidsmiljøet. 

Gjennom IA-avtalen er det derfor etablert et eget bransjeprogram for næringsmiddelindustrien. Programmet inneholder tiltak som skal få ned sykefraværet og forebygge frafall i bransjen. 

Hva kan bransjeprogrammet hjelpe din arbeidsplass med?


IA-bransjeprogrammet tilbyr kunnskapsbaserte og skreddersydde tiltak for dere som jobber i næringsmiddelindustrien. 

Tiltakene er opplæring, veiledere og verktøy som skal støtte dere i arbeidet med å forebygge og redusere sykefraværet. 

Siden 2019 har IA-bransjeprogrammet for Næringsmiddelindustrien kartlagt bransjens behov, og tiltakene har vært utprøvd av bransjen selv. 

Alle tiltakene er nå tilgjengelig på bedrearbeidsdag.no. 


Hvilke tiltak kan dere kan ta i bruk?


1. «Basisprogram i ledelse»

– opplæring for ledere


Basisprogram i ledelse er et opplæringstiltak som retter seg primært mot linjeledere, teamledere og mellomledere. Opplæringen er relevant for både nye og mer erfarne ledere, med og uten personalansvar. 

Opplæringsprogrammet gir ledere økt kompetanse og trygghet i rollen, og  konsentrerer seg særlig om relasjonell ledelse. 

For å gjennomføre opplæringsprogrammet må dere sette av tid til én oppstartsamling og fem workshoper, som alle er 3-4 timer hver. 

Alt av kursmateriell er gratis og tilgjengelig på nettsiden for basisprogrammet. Der får dere også hjelp til å vurdere om tiltaket er aktuelt for din arbeidsplass.

 

2. «Bedre sammen»

– opplæring i det utvidede partssamarbeidet


Opplæringen retter seg mot hvordan ledere, verneombud og tillitsvalgte kan samarbeide bedre om arbeidsmiljøarbeid, og styrke det systematiske HMS-arbeidet. 

Forståelse for egen rolle, vurdering og håndtering av risiko samt arenaer for samarbeid står sentralt i opplæringen. 

Opplæringsprogrammet består av fire deler, og kan gjennomføres over fire halve eller to hele dager. 

Opplæringen med kursmateriell er tilgjengelig på bransjeprogrammets hjemmeside. 


3. Ergonomi-veileder og spill-app om arbeidsmiljø


Det er utviklet en veileder i ergonomi for Næringsmiddelindustrien. 

Denne tar for seg de vanligste ergonomiske utfordringene dere opplever i arbeidshverdagen. I tillegg gir dere forslag til forebyggende tiltak. Dere finner også en mal for risikovurdering av arbeidsplassen her. 

Med utgangspunkt i veilederen, er det utviklet en spill-app for opplæring. I tillegg til ergonomi, får dere opplæring i andre arbeidsmiljøtemaer som kjemikalier, støy, støv og psykososialt arbeidsmiljø. 

Målet er å sette medarbeidere i stand til å ta gode valg, samt hjelpe dere å kartlegge og finne tiltak som kan forbedre hele arbeidsmiljøet. 

Veileder for ergonomi og spillebasert opplæring, «Ergonomispillet» er tilgjengelig på bransjeprogrammets hjemmeside. 

Ta kontakt med bransjeprogrammet om du har spørsmål og tilgang til ergonomispillet. 

 

4. Veileder for bruk av bedriftshelsetjenesten (BHT)
 

Dette verktøyet består av åtte korte informasjonsvideoer og en nettbasert veileder om hva bedriftshelsetjenesten er og skal være for næringsmiddelindustrien. 

Målet er at dere skal få en bedre oversikt over hva BHT kan bistå dere med. Samtidig vil veilederen kunne bidra til å styrke BHT sine leveranser til næringsmiddelindustrien. 

Verktøyet vil bli gjort tilgjengelig på bedrearbeidsdag.no i første kvartal 2024. 

 

 

Min arbeidsplass er interessert – hva gjør vi?


Dere kan lese mer om erfaringer og bransjeprogrammet for næringsmiddelindustrien her

I løpet av november finner dere alt om programmet på bedrearbeidsdag.no. 

Ved øvrige spørsmål kan prosjektleder for programmet, Caroline Dyrnes, kontaktes. Dette kan gjøres enten via e-post eller på telefon 95111799. 

 

Andre aktuelle verktøy som er skreddersydd  bransjen 


«En bra dag på jobb» er et gratis verktøy som er utviklet av Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Verktøyet er skreddersydd for ulike bransjer, og hjelper dere med å få bedre arbeidsflyt, mer motivasjon og lavere sykefravær.   

Gjennom «En bra dag på jobb» får dere en oversikt over de faktorene som forskning viser har en betydning for arbeidsmiljøet i næringsmiddelindustrien. Det legges også til rette for at dere skal kunne identifisere utfordringene som er gjeldende hos dere, og finne løsninger sammen.   

Dere kan lese mer og få tilgang til verktøyet her

 

Om IA-bransjeprogram 

 

Bokstavene IA vises inni en grønn sirkel. Dette er logoen for inkluderende arbeidsliv. Illustrasjon.

IA-avtalen 2019–2024 setter arbeidsplassen i sentrum. Avtalens innsatsområder, organisering og virkemidler skal støtte arbeidet som ledere, tillitsvalgte, verneombud og ansatte gjør i den enkelte virksomhet.

For å støtte opp under målene er innsatsen målrettet mot bransjer og sektorer som har potensial for å redusere sykefravær og frafall.

Innholdet og organiseringen av bransjeprogrammene er tilpasset hver enkelt bransje.