Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Med denne enkle øvelsen kan de ansatte sette egne ord på hva de legger i god trivsel.

Du trenger:

  • Papir (gjerne mellomstore post-its) og penner/tusjer
  • Flipp-over eller tavle til den avsluttende oppsummeringen.

Slik gjør du det:

Øvelsen tar mellom fem kvarter og to timer. Dere kan være maksimum 30 personer (vi anbefaler færre).

  1. Skriv «God trivsel» på tavlen eller flipp-over

  2. Innled med å snakke om at god trivsel er et vanskelig begrep å definere. Hvem vet hva sidemannen mener er god trivsel? Hvor stor sannsynlighet er det for vi tenker det samme vi tenker når vi sier «god trivsel»? Det som gir meg trivsel, kan være det som gir deg dårlig trivsel. I øvelsen skal vi forsøke å finne frem til hva god trivsel er for oss som gruppe og å forstå mangfoldigheten.

  3. Den enkelte brainstormer i to minutter over spørsmålet: «Hva er de tre viktigste verdier for meg for god trivsel?» Skriv det ned.

  4. Deltagerne går sammen to og to og deler de tre verdiene de er kommet frem til. De skal nå velge tre verdier som de kan bli enige om. Det krever argumentasjon – og det er her forandringen skjer.

  5. Parene finner deretter sammen med et nytt par og deler de verdiene respektive par kom frem til. Gjennom ytterligere argumentasjon skal firkløveret igjen begrense seks verdier til tre.

  6. Firkløveret går igjen sammen med et annet firkløver og gjentar i fellesskap øvelsen med å dele og velge verdier.

Deltagerne har nå kommet frem til tre felles verdier for god trivsel. Det er blitt argumentert hele veien, og deltagerne har fått inngående forståelse for hva som ligger i det de er kommet frem til.

Du kan velge å stoppe opp når du har fått to grupper med til sammen seks verdier. Nå kan du skrive disse seks punktene opp på tavlen og la den siste argumentasjonen foregå i plenum.

Husk å la gruppene få legge frem sin argumentasjon for de tre valgte verdiene.

Hvis en av verdiene for eksempel er «anerkjennelse», skal dere være helt tydelig på hva dere legger i det. Hvem skal anerkjenne hvem og hvordan gjør man det. 

Kilde: Cabi , www.cabiweb.dk

Les mer