Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Aktiv Bedrift vil hjelpe alle ansatte med å komme i bedre fysisk form. Et tilpasset opplegg for hver arbeidsplass og en treningsdagbok på nettet gjør det enkelt og motiverende å delta.

Mye stillesitting, både på jobben og hjemme. Det kan bety mindre overskudd og økt sjanse for sykefravær.  Aktiv Bedrift er en del av Norges Bedriftsidrettsforbund. De ønsker at virksomhetene gjør mer for å få de ansatte i bedre fysisk form.

 Helsemyndighetene har lenge anbefalt minst tretti minutter fysisk aktivitet hver dag. Det er også vårt utgangspunkt, forteller Svein Østvang i Aktiv Bedrift.

Arbeidsplasser krever ulikt tempo

Noen sitter mye stille og arbeider. Andre løper nesten beina av seg. Åtte timer fem dager i uka kan være fysisk krevende uansett. Det gjelder å bygge seg opp og unngå at jobben rammer helsa med slitasje og belastningsskader. Fritiden er lang, men kan likevel bli knapp for mange. Andre forpliktelser krever sitt. Noe trening kan tas igjen i helger og ferier, men kanskje ikke alt.

Østvang 16-9 stående-17
‒ Mer og mer stillesitting øker behovet for fysisk aktivitet, sier Svein Østvang i Aktiv Bedrift.

– Organiseringen av arbeidet er en av de viktige grunnene til at folk beveger seg for lite eller får for lite trening.  Kanskje ser ikke ledere og ansatte sammenhengen.  De tenker at å trene er noe den enkelte har ansvar for selv. Det er noe sant i det. Men de som har laget arbeidsmiljøloven har tenkt annerledes, forteller Østvang.

Når jobben begrenser mulighetene til å være fysisk aktiv påvirker det også helsa til medarbeiderne. Da handler det om HMS (Helse-, miljø og sikkerhet) på lik linje med andre risikoområder ved arbeidsmiljøet. Derfor skal bedriftene i følge arbeidsmiljøloven, vurdere hvordan arbeidet påvirker medarbeidernes fysiske helse og hva de kan gjøre med det. Bedrifter og arbeidsplasser er forskjellige. Hva som trengs av fysisk trening vil være like forskjellig. 

 Her gjelder skreddersøm. Å tilby de ansatte muligheter til å bevege seg, eller til og med trene for å mestre en fysisk krevende jobb, er en del av dette. I det ligger også betydelige gevinster, sier Østvang.

‒ Det handler om helse og ikke om oksygenopptak.

Svein Østvang i Aktiv Bedrift

Fysisk aktivitet på arbeidsplassen styrker samholdet og er positivt for arbeidsmiljøet. Aktiviteten trenger ikke foregå i arbeidstiden. Det viktigste er å være i aktivitet.  Østvang peker på at friske og opplagte medarbeidere gjerne gjør en bedre jobb enn de som er mindre opplagte. Normal og god fysisk form er bra for humøret og gir et lavere sykefravær.  

 Alt dette må regnes med når bedrifter vurderer kostnader ved å tilby fysisk aktivitet i tilknytning til jobben, sier Østvang.

En viktig side ved arbeidsmiljøet

Østvang legger vekt på at ledelsen i bedriftene må engasjere seg og følge opp aktivitetstiltak slik de følger opp andre punkter i HMS-arbeidet.

 De som lykkes best er de som har fysisk aktivitet som en del av planen for å skape en god og effektiv arbeidsplass. Å legge til rette for opplevelser og uhøytidelige konkurranser gir en ekstra kraft inn i det hele, sier han.

Å få fart på sofagrisen

Østvang bedyrer at opplegget til Aktiv Bedrift sikter på en helsegevinst og ikke en treningsgevinst.

 Dette handler om helse og ikke om oksygenopptak, utholdenhet og styrke. Sofagriser av alle slag, vi ønsker dere alle velkommen!  De har mest å vinne ved å delta, sier han.

 

Fysisk-aktivitet-12,1

Mange bedrifter har stor suksess med aktivitetskonkurranser gjennom Aktiv Bedrift. Her kan sofasliteren på seksti slå birkebeineren på tretti. Reglene er enkle.

I Aktiv Bedrift gir tretti minutter fysisk aktivitet ett poeng. Er du ivrig kan du tjene opptil tre poeng på en dag, men aldri mer enn det. Det spiller ingen rolle om aktiviteten er badminton eller snømåking. Det som er avgjørende er om du har blitt god og varm i en, to eller tre halvtimer. Har du gått hjem fra jobb, hogget ved og danset i tilsammen 90 minutter så har du full pott og like mange poeng som en som har løpt maraton den dagen.

– Å samle poeng er et godt utgangspunkt for å konkurrere med seg selv eller være på lag og konkurrere med andre som er ute i samme ærend, sier han.

Hva arbeidsgiver betaler for

– Det meste i idretten er basert på frivillighet, og det er mye idealisme som ligger bak. Slik er det også innenfor bedriftsidretten. Men det koster å utvikle programmer og å veilede bedrifter. Derfor er ikke denne tjenesten helt gratis, men heller ikke kostbar, opplyser Østvang.

Han forteller at bedriftene dekker deltakeravgiften. Når det er et HMS-tiltak er ikke det så unaturlig.

 Dessuten støtter både NHO og LO Aktiv Bedrift, legger han raskt til.

Godt verktøy for aktivitet og moro

I snart to år har Norwegian Claims Link (NCL) og Norwegian Broker brukt Aktiv Bedrift. Det har skapt mye aktivitet og stor innsats blant kollegene. Derfor vil bedriftene satse videre på opplegget.

– Aktiv Bedrift og Norges Bedriftsidrettsforbund har gitt oss mye, sier advokat Anders Langeland i NCL.

stående-3975
-Ledelsen vår går veldig inn for mer fysisk aktivitet, forteller Andreas Langeland i NCL.

Han har vært med å organisere tiltaket og å sette opp konkurransene.  

 Vi tar det ikke så alvorlig. Det er mest lek og moro, og alle aktivitetene skaper en lett tone oss imellom, sier han.

– Aktivitet gir mer overskudd. Da gjør vi også en bedre jobb. Det sosiale rundt sveiser oss mer sammen. Jeg tror det er med og holder sykefraværet lavt, sier han.

Virkningene er likevel verdt å ta på alvor.

 Kom i gang fortest mulig. Mange bedrifter har ambisjoner om mer fysisk aktivitet, men finner ikke verktøyet. Her er det.  Dette er et enkelt og godt verktøy, sier han.Langeland har et enkelt råd til andre bedrifter som lurer på om de skal våge å satse på Aktiv Bedrift.

 

Om Norges Bedriftsidrettsforbund

 • Norges Bedriftsidrettsforbund er et av de største særforbundene i norsk idrett, og har nesten 300 000 medlemmer.
 • Norges Bedriftsidrettsforbund er et tilbud til voksne som ønsker å være fysisk aktive eller drive idrett. Det er det eneste forbundet som har arbeidsplassen som arena.
 • Aktiv Bedrift er et av flere nettbaserte tilbud fra Norges Bedriftsidrettsforbund.
 • Aktiv Bedrift har i dag cirka 15 000 personer som har tilgang til portalen.
 • Andre tilbud fra Norges Bedriftsidrettsforbund er blant annet Sykle til jobben, Bli sterkere og Ti på topp.

Hva er Aktiv Bedrift?

Aktiv Bedrift er en nettportal der deltakerne kan registrere fysiske aktiviteter. Portalen har funksjoner som dette:

 • Sette opp uformelle konkurranser mellom personer, lag, avdelinger eller team.
 • Alle deltakere får en egen treningsdagbok. Den kan benyttes hele året.
 • Alle deltakere får en sosial profil. Med den kan de kommunisere med hverandre gjennom meldinger, bilder eller blogg.
 • Det er mulig å danne aktivitetsgrupper basert på interesser. I gruppene kan de dele informasjon, bilder og lage arrangementer.
 • Portalen er godt egnet til å formidle nyheter, informasjon og tips om aktivitet, kosthold og livsstil.
 • Portalen er godt egnet til å kartlegge og formidle de ansattes meninger om fysisk aktivitet.
 • Aktiv Bedrift har også en app for registrering av aktiviteter via mobiltelefon.