Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Her er treningstilbudet Helsedirektoratet har laget til deg og din arbeidsplass.

At ansatte står bedre rustet til å både tåle og takle de belastningene de møter gjennom jobben sin, er alle tjent med. Derfor har Helsedirektoratet utformet et gratis og skreddersydd treningsprogram kalt «Smart mosjon i arbeidslivet», og som er tilpasset din arbeidshverdag.

Programmet er spesielt laget for tre ulike yrkesgrupper: 

  • Personer med stort sett stillesittende arbeid
  • De med stående eller gående arbeid
  • De med tungt arbeid

Trening tilpasset arbeidshverdagen

Treningen kan tilpasses arbeidssituasjonen til den enkelte ansatte, den fysiske formen til hver enkelt, samt etter hvilke kroppslige plager de eventuelt har og som det må tas hensyn til.

For eksempel vil en person som har en stillesittende kontorjobb og som plages med vondt i skuldre og nakke, måtte trene på en annen måte enn for eksempel en renholdsarbeider som står og går mye i jobben sin – og som derfor kan ha vondt i knærne og ryggen.

Før treningen begynner, må hver enkelt kartlegge arbeidsoppgaver, kondisjon, styrke og balanse. I tillegg må medarbeideren si litt om kroppssammensetning og bevegelsesplager. På den måten kan opplegget tilpasses hver enkelt som skal bruke det. 

Slik er programmet

Selve treningen er en kombinasjon av kondisjons- og styrketrening, og kan gjennomføres uten hjelpemidler. Eventuelt kan man ta i bruk en treningsstrikk. Hvis en medarbeider ønsker å bytte til øvelser med manualer eller frivekter, så er det også mulig.

Treningsopplegget er fleksibelt og kan gjennomføres både med og uten veiledning. Øvelsene kan gjøres på arbeidsplassen, på et treningssenter eller hjemme – alt ettersom hva som passer best.

Du kan se mer av modellen og hvordan treningen er lagt opp her. 

Noe for din arbeidsplass?

Det er virksomhetene selv som må vurdere hvordan de ønsker å ta i bruk «Smart mosjon i arbeidslivet». En viktig faktor for å få etablert slik fysisk aktivitet som en del av arbeidshverdagen er at ledere, mellomledere og medarbeidere blir enige om å gjøre dette.

Dere må bli enige om hvor, når og på hvilke betingelser treningen skal gjennomføres. Sørg også for at det blir gitt god veiledning i oppstarten, og at treningen følges opp underveis. 

Det er viktig at ledelsen er engasjert og støtter opp om treningen som gjør at alle kan få det enda bedre på jobb. Samtidig må treningen passe inn i arbeidshverdagen og oppgavene som skal løses.

Lykke til!

Kilder:

Les mer

idebanken

Slik ble ansatte i Arendal raskere friske

I Arendal Kommune fikk de ned sykefraværet i omsorgssektoren med tiltaket ”raskere frisk”. Med tilrettelagt trening og individuell oppfølging unngår medarbeiderne sykmelding og sykmeldte kommer raskere tilbake.