Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Fabrikkarbeidere.png

 

3 tips for et godt nytt år på jobb

Gjør du dette, kan 2024 bli et godt år for alle på arbeidsplassen. 

Her har vi samlet noen tips enten du er kollega, leder, tillitsvalgt eller verneombud.

 

1. Kom med ideer til hva som kan bli bedre

Det er lett å se det som ikke fungerer på en arbeidsplass, men mer krevende å foreslå løsninger. Du kjenner hvor skoen trykker. Kom med forslag når du ser noe som kan bli bedre.
 

2. Møt forslag og meninger på en god måte

Hvordan vi møter hverandre har mye å si for hvordan vi har det. Vær nysgjerrig på hva andre mener og tenker. Gi og motta tilbakemeldinger i beste mening, og anerkjenn innspill, også når det er kritikk.
 

3. Bry deg om folkene rundt deg

Det skal lite til for å utgjøre en positiv forskjell for andre på jobben. Tilbakemeldinger, støtte, ja selv å få et enkelt “Hei” betyr mer enn vi tror. Det er noe alle trenger, og det er noe alle kan bidra til.

 

 

Lyspaere-01.png

 

Ekstra tips til deg som leder, tillitsvalgt eller verneombud

 

 

1. Vær synlig og tilgjengelig

Opptre på en måte som gjør det naturlig for medarbeidere eller medlemmer å ta kontakt. Rydd kalenderen. Finn tid til en prat når noen tar initiativ til det. Fang opp meninger og forslag – og følg dem opp!
 

2. Bruk hverandre som sparringspartnere

Flere av lederne Idébanken har snakket med bruker tillitsvalgte og verneombud som sparringspartnere i store og små beslutninger. Ofte blir de koblet på tidlig, før beslutninger blir tatt.

I et intervju med oss sa Ellen Hovind, leder for kontorenheten ved hjertemedisinsk avdeling ved Ullevål, Oslo Universitetssykehus følgende:

– Jeg kan søke råd og støtte hos tillitsvalgt og verneombud. Selv om beslutningene til syvende og sist er min, så gir det meg en trygghet som leder, hvor jeg føler at jeg ikke står alene i utfordringer.

Sammen kan dere finne gode løsninger.

 

3. Ta i bruk virkemidlene i IA-avtalen 

Avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) gjelder nå for hele arbeidslivet. Den skal bidra til et bedre arbeidsmiljø og lavere sykefravær på alle arbeidsplasser. Ja, et arbeidsliv med plass til alle!

IA-pakka-endelig.png

Virkemidlene i IA-avtalen kan hjelpe dere med å løse utfordringer og situasjoner på din arbeidsplass. Vi har samlet disse virkemidlene på ett sted.

I IA-pakka finner du tilskudd, verktøy og bistand dere kan ta i bruk.