Idédugnad om nærværsfaktorer
Hva skal til for at jeg skal velge å gå på jobb?
Hva skal til for at ansatte skal velge jobben i stedet for sofaen når de ikke er helt i form? Idédugnad er en enkel og effektiv metode for å få frem ideer og forslag.
Hensikten er å få fram en mengde ideer uten å se på kvaliteten. Den påfølgende sorteringen og prioriteringen av ideene kan brukes til å foredle resultatet.
Du kan gjennomføre en brainstorming med hele medarbeidergruppen på en gang. Du starter med et åpent spørsmål for eksempel: "Hva kan arbeidsplassen bidra med for at vi skal komme på jobb i situasjoner hvor vi kunne valgt å bli hjemme på grunn av at vi ikke føler oss helt i form?" Alle bidrar med innspill som skrives ned på en flipover eller pc koblet til en prosjektor.
Når idédugnaden er gjennomført kan det være fornuftig å lage en grovsortering av stikkordene. Du kan for eksempel gi alle deltagerne et antall stemmer som kan fordeles på forslagene. Dersom det kommer opp mange forslag kan det være en idé å strukturere forslagene opp i kategorier som hører naturlig sammen.
Negativ idédugnad er en morsom variant av den tradisjonelle idédugnaden. Noen ganger kan det være vanskelig å få medarbeiderne til å tenke løsningsorientert. Da kan det være en idé å stille et åpent, litt sprøtt spørsmål som:
- Hva kan vi gjøre for å sikre oss at vi velger å bli hjemme når vi ikke føler oss i form?
Eller
- Hva skal vi gjøre for at det skal være uutholdelig å jobbe i denne enheten?
Denne typen spørsmål kan få frem en rekke gode ideer – og med et smil. Etter den negative idédugnaden snus utsagnene slik at de fremstår som positive ideer. For øvrig gjelder samme spilleregler som for idédugnad.
Regler for brainstorming
- Kritikk og vurdering er absolutt forbudt
- Målet er å få mange ideer. Kvantitet i stedet for kvalitet.
- Spontanitet ønskes. Ville ideer ønskes – de kan eventuelt bearbeides og bli brukbare.
- Kombinasjon og forbedring av ideer. Når man kombinerer flere ville ideer oppstår en kjedereaksjon som kan ende som en brukbar idé.