Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mange bedrifter har problemer med å finne årsaken til sykefraværet. NAV Grünerløkka har lenge hatt et lavt sykefravær. Heller ikke de visste hvorfor, men de hadde en anelse. For å finne forklaringene gikk de utradisjonelt til verks.

– Vi satte illustratør Cathrine Louise Finstad på saken, forteller enhetsleder Hanne Aspelien. 

Med noen forberedte spørsmål på blokka gikk Finstad rundt og snakket med ansatte og ledere om det å jobbe på NAV Grünerløkka. Svarene hun fikk inneholdt masse gullkorn som denne:

– Vi er som en solsikke som vender seg mot sola uansett. Det er der den får energien fra. På samme måte får vi energi fra brukere vi møter, fra hverandre og fra leder. Så har den en sterk stilk. En god navlestreng ned i jorda.

Solsikke
Fra heftet "Om arbeidsplassen min skulle vært en konkret ting". Illustratør: Cathrine Louise Finstad

Finstad samlet gullkornene i et illustrert hefte. Slik ble de viktige tingene tydelige og stående for alle. Som et selvportrett av miljøet og hverandre.

Mot strømmen

Ifølge sykefraværsstatistikken burde NAV Grünerløkka ha mange odds imot seg. De er en del av offentlig sektor. De har klart flest kvinner ansatt. I tillegg er arbeidsoppgavene ikke spesielt enkle. De hjelper mennesker når disse har det vanskeligst i livet, rusmisbrukere, arbeidsledig ungdom, innvandrere uten utdanning og jobb, familier som har det vanskelig osv.

Det hadde ikke overrasket om denne arbeidsplassen hadde et sykefravær godt over gjennomsnittet i landet.

Men fraværet uteblir.

– Vi har ligget på tre til fire prosent sykefravær i flere år nå, forteller enhetsleder Hanne Aspelien i en bisetning, som om det resultatet ikke er noe spesielt å trekke frem.

NAV - 06
Å gjennomføre nye, meningsfulle prosjekter er med og holder engasjementet oppe og sykefraværet nede, mener enhetsleder Hanne Aspelien.

Alltid et prosjekt

Aspelien er mer opptatt av innsatsen og engasjementet hos medarbeiderne, og alt de har fått til for folk i lokalmiljøet. Den lista er lang og god. Det er her mye av forklaringen til det lave sykefraværet kan ligge.

– Vi har alltid prosjekter på gang i tillegg til de vanlig oppgavene våre. Nesten hver avdeling har et prosjekt til enhver tid.

Aspelien mener at prosjektene er med og utvikler kontoret og tjenestene.

– Vi lærer veldig mye på den måten. Da trives vi og lysten til å komme på jobb hver dag blir sterk, sier hun.

Prosjektene er ikke tilfeldige eller løsrevet fra andre oppgaver. De går rett inn i kjerneoppgavene for kontoret, i det som er selve hensikten og målet med arbeidet.

– Jeg tror det er derfor medarbeiderne engasjerer seg så sterkt, sier Aspelien.

NAV - 11
Christina Uhnger og Hanne Aspelien, NAV Grünerløkka er stadig på jakt etter midler som kan finansiere nye prosjekter. Prosjektene gir utfordringer og ny kompetanse.

Mer av det gode

Bakgrunnen for prosjektet med illustrasjonene var en nyhet de ikke ønsket seg. Det kom et budsjett med betydelige kutt.

Ledere, tillitsvalgte og verneombud satte seg ned sammen. Noe av det første de tenkte var dette: Hva kan vi gjøre mer av nå som vi ikke fikk til før?

– Vi reagerte egentlig helt naturlig. Det gjaldt å bevare humøret. Da kom tanken på et prosjekt som kunne handle om oss selv, forteller Christina Uhnger, som også er verneombud.

– Blir vi opptatt av mangler, ja, så får vi det. Vil vi heller ha fokus på alt det som bygger oss opp og styrker oss.

Hanne Aspelien                          

IA-rådgiveren i Arbeidslivssenteret hadde utfordret dem til å forklare det lave sykefraværet. Å forklare hvorfor folk har lyst å komme på jobb kan være minst like matnyttig som å forklare hvorfor de ikke har lyst å komme.

Et seminar ville de ikke ha. Heller ikke en tradisjonell arbeidsmiljøundersøkelse.

– Slike undersøkelser er stort sett en jakt på mangler og på det som ikke funker. Det ville bare styrke motløsheten, sier Aspelien.

Aller minst ville de ha en rapport der manglene kom i nummerert rekkefølge.

– Nei, nei. Vi ønsket oss noe mer koselig. Noe som var ”oss”. Noe vi alle kunne stå bak.

Vi forsterker det vi fokuserer på. Blir vi opptatt av mangler, ja, så får vi det. Vil vi heller ha fokus på alt det som bygger oss opp og styrker oss, så får vi det, sier hun.

NAV - 05
– Vi er vel ikke alltid helt A4 noen av oss. Å tenke nytt og å være nyskapende bringer oss fremover, sier Anna-Sabina Soggiu, noe Anne Eriksen Bryn (tv) er helt enig i.

En skala kan ikke romme alt

De bestemte seg for å få frem de gode sidene ved arbeidsplassen.

– Gode formuleringer om det folk mener er bra på jobb, er viktige. Det er noe helt annet enn å bare sette et tall på en skala som mange undersøkelser handler om, sier fagutvikler Anna-Sabina Soggiu.

Snart får veggene på NAV Grünerløkka plakater med illustrasjoner og sitater fra undersøkelsen. De skal minne dem om hva arbeidsplassen betyr.

Solsikke-4
Fra heftet "Om arbeidsplassen min skulle vært en konkret ting". Illustratør: Cathrine Louise Finstad

– Heftet og plakatene dokumenterer verdiene våre og er derfor et slags verdidokument. Tekstene handler om identiteten vår, om det som er viktig og hvordan vi vil ha det. Men ”Møt opp, gjør jobben og vær grei” er i grunnen den enkleste versjonen av dette, sier Soggiu med et stort smil.

NAV Grünerløkka - 04 - Foto - Eivind Kaasin
Heftet "Om arbeidsplassen min skulle vært en konkret ting..." er på en måte en selfie av arbeidsmiljøet og stadig verdt en ny titt.

 

Eksempler på prosjekter på NAV Grünerløkka

  • Kurset Drømmeuke for ungdom
  • Kafé Lykke, som gir ungdommer arbeidstrening
  • Framtidshuset; bolig for ungdom
  • Halloween-fest for rusmisbrukere
  • Jentegruppa Dimonds
  • Heftet ”Om arbeidsplassen min ….”

Faktaboks

  • Det bor nærmere 50 000 i bydelen Grünerløkka i Oslo
  • NAV Grünerløkka Sosialtjeneste har 130 ansatte, ca. 100 er kvinner
  • Kirkens bymisjon ga kontoret Brosteinsprisen for et nyskapende arbeid blant ungdommer

Les mer