Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Gode støttetiltak og en arbeidsgiver som så mulighetene gjorde at Roger nå er i fast jobb på gjenbruksstasjonen på Romsås.

Etter mer enn tre år med opptrening etter hjerneslag er Roger nå tilbake i fast jobb. Han har full kontroll på minigjenbruksstasjonen på Romsås senter. Her trives han, men det var ikke gitt  at han skulle komme seg i jobb igjen.

– Etter at NAV tok tak i saken min, gikk det veldig fort. Jeg var nok litt skeptisk til NAV i starten, og forventet ikke så mye, men det funket jo bra, sier Roger fornøyd.

Romsås gjenbruk bilde 1ny
En vinn - vinn situasjon. Fra venstre: Roger,  driftsleder Igor Zivkovic og Aina Sundvall fra Renovasjonsetaten

God støtte fra fra NAV

Etter arbeidspraksis ved «Farlig avfall» fikk Roger fast jobb i virksomheten. Driftsleder Igor Zivkovic, skjønte fort at Roger var en arbeidsom mann. Igor kontaktet så Aina Sundvall i Renovasjonsetaten.

– Vi fikk et godt inntrykk av Roger og ønsket veldig at han skulle jobbe hos oss, sier Aina.

Arbeidspraksis gikk over til lønnstilskudd og Roger fikk også truck- og maskinførerbevis gjennom NAV. Sohaila Shakari, Rogers veileder ved NAV Grorud, sier at det har vært viktig å kombinere lønnstilskudd med individuelle Amo-kurs for å styrke Rogers muligheter.

Esteban Navarro ved NAV Arbeidslivssenter i Oslo er IA-rådgiver for Renovasjonsetaten.

– NAV Grorud har stilt med nødvendig virkemidler for at vi skulle få dette til. Det å jobbe med inkluderende arbeidsliv betyr blant annet å inkludere personer som står utenfor arbeidslivet, sier han.

Lønnstilskudd er gull verdt

Sohaila utdyper videre.

– Det å komme tidlig inn med tiltak og virkemidler er utrolig viktig for å hindre arbeidsuførhet og arbeidsledighet. Hun vil at lønnstilskudd skal brukes oftere, særlig i de tilfeller der personen kan være på jobb 100 prosent, men ikke yte like mye.

– Oppfølgingen blir tettere, og det er en fordel både for arbeidstaker og arbeidsgiver, sier hun.

– Den delen av NAV vi som arbeidsgiver møter, er løsningsorienterte. 

Aina Sundvall fra Renovasjonsetaten

Reddet dagen

1. oktober i fjor fikk Roger fast ansettelse i Renovasjonsetaten.

– Det var veldig godt å få den kontrakten og alt falt på plass, sier Roger fornøyd.

Sohaila er også fornøyd.

– Da jeg fikk beskjed fra Aina om at Roger hadde fått fast jobb, reddet det dagen min. Å komme tilbake i arbeid var hans største ønske, sier hun.

Hvordan er det å jobbe her, Roger?

– Det er mye folk innom her. Jeg er litt hobbypsykolog og blir sittende å høre på folks historier, men det blir en del av jobben, sier Roger.

– Jeg har heller ikke hatt en dag fravær siden jeg startet i 2014, legger han til.

– Vi er likevel veldig tydelig på hva som forventes og kandidatene må være motiverte. 

Aina Sundvall fra Renovasjonsetaten

Folk får en mulighet

Aina roser samarbeidet med Arbeidslivsenteret i Oslo. 

– Den delen av NAV vi som arbeidsgiver møter, er løsningsorienterte, sier hun.

– Selv om vi har saker der det ikke fungerer helt etter planen, får folk i hvert fall en mulighet. Det er vår jobb som IA-virksomhet å gi folk som står utenfor en mulighet til å komme inn i arbeidslivet, enten delvis eller permanent, sier hun.

Romsås gjenbruk bilde  alle ny
God stemning på Romsås. Her også med  Esteban Navarro, IA-rådgiver fra NAV (til venstre)

Tydelig på hva som kreves

Renovasjonsetaten har mange ufaglærte stillinger.

– Vi er likevel veldig tydelig på hva som forventes og kandidatene må være motiverte. Da kan vi tilrettelegge og investere i dem. Denne arbeidspraksisen er ikke egnet til norskopplæring da man må kunne kommunisere med brukerne og ha en grunnforståelse av jobben, sier hun.

Aina mener det er viktig med en tilgjengelig kontaktperson i NAV.

– Esteban er som regel lett å få tak i. Han er mellomleddet mellom oss og NAV-systemet. Han tar tak i de sakene vi oversender. Det fører til at vi ikke bruker så mye tid på de som ikke har rett innstilling til arbeidslivet, avslutter hun.

Les mer

idebanken

Inkludering i arbeidslivet løyser store samfunnsproblem

Norske verksemder har eit stort behov for arbeidskraft. Samtidig står ei stor gruppe blant oss utanfor arbeidsmarknaden, sjølv om dei ønskjer seg inn. Inkluderingsdugnaden skal gi plass til fleire av dei som ikkje tar del i norsk arbeidsliv. Det er viktig både for dei som står utanfor, for verksemdene og for samfunnet.

idebanken

Grenseløs inkludering

Der andre gir opp ser IRS Miljø muligheter. Siden 90-tallet har de gitt jobb til de som har falt utenfor arbeidslivet.

idebanken

Hvordan lykkes med inkludering?

Gevinstene ved å ansette de som står utenfor arbeidslivet er mange. For Snorre Data har dette blitt en foretrukket måte å rekruttere på. Se filmen her!