Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Da sykefraværet ved Coop Nordland i 2009 nærmet seg 9 prosent, valgte bedriften å tegne IA-avtale. Fire år senere har sykefraværet sunket til 6,3 prosent. Støtte fra NAV Arbeidslivssenter Nordland og tett oppfølging av de ansatte har vært nøkkelen til suksess. Bedriften har spart millioner på prosessen.

Coop Nordland har 60 butikker og 900 ansatte. I gjennomsnitt legger kundene igjen 1,5 milliarder kroner årlig. Hovedkontoret ligger i tredje etasje på City Nord i Bodø. Klokka er snart 12 og det er torsdag. På hovedkontoret er atmosfæren sval og rolig.

Monika Moen tar imot oss. Hun er personal- og organisasjonssjef. Anledningen er signering av ny IA-avtale. Direktør Åshild Nordnes i NAV Arbeidslivssenter Nordland er med. Hovedtillitsvalgt i Coop Nordland, Nina Kvalvik er representant for de ansatte. Hun kommer feiende inn døra for å signere.

Tett på de ansatte

− Hos oss har de ansatte store utviklingsmuligheter. Det er viktig å se hele mennesket og at man trives, sier Monika og gestikulerer.

− Vi følger opp våre ansatte tett. Før den ansatte går til lege og blir sykemeldt krever vi oppfølgingsplan! Slik kan legen se hva som er mulig å gjøre av tilrettelegging.

Satser på å utvikle de ansatte

Coop Nordland kjører kurs for ansatte i internt medarbeiderskap. Målet er at alle ansatte skal ta kurset. Medarbeidere som virkelig utmerker seg får tilbud om talentprogram.

− Sånn får vi fram det beste i de som jobber hos oss, sier Monika.

− Deltagerne i talentprogrammet trenger ikke forplikte seg til å bli ledere. Men de vokser seg dyktige med oppgavene.

Har snudd holdninger

Det har vært utfordringer på veien til et lavere sykefravær. Bedriften har jobbet med ny organisering. Strukturen har blitt flatere. Butikker er fusjonert og noen avviklet. Slike prosesser skaper lett uro.

− Men de ansatte er med på å diskutere før vi beslutter, sier Moen alvorlig.

− Både de ansatte, tillitsvalgte og ledere diskuterer endringene først.  Bedriften har gjort en stor snuoperasjon. Nye rutiner er gjennomført. Og folk er mer positive enn før.

Hovedtillitsvalgt Nina Kvalvik nikker i det hun underskriver avtalen.

− De ansatte trives på jobben, kvitrer hun smilende.

Hun har det travelt og danser fornøyd på dør.

Verdsetter samarbeidet

Monika Moen skryter av samarbeidet med NAV.

− IA-rådgiver Arild Jensen fra NAV Arbeidslivssenter har vært en fantastisk støttespiller. Det er samme positive holdning å møte uansett hvem fra NAV vi snakker med. Men Arild har vært en av drivkreftene bak arbeidet med oppfølging.

Coop Nordland har en egen tilretteleggingsgruppe som tar opp og løser saker som ikke først blir løst "på golvet". Her er NAV med. Gruppa har jevnlige møter og sakene løses raskt.

− Det har vært en sann glede å jobbe med dere, svarer Arild med et rødmende smil.

− Hadde alle virksomheter arbeidet som dere, hadde det ikke vært noen sak. Jeg prioriterer gladelig min innsats til dere, avslutter han tilfreds.

Tilretteleggingsgruppa

  • Avdelingsledere melder inn saker for gruppa. Det skal være gjort tilrettelegging i avdelingen først.
  • Når det ikke er flere muligheter lokalt tas saken opp i tilretteleggingsgruppa.
  • Avdelingsleder må dokumentere hva som er gjort før.
  • Når gruppa får saken finner de en løsning og det blir tatt en avgjørelse der og da.
  • Saken løses raskt. Arbeidstaker blir ikke gående å vente.
  • Møteplan for gruppa settes opp etter behov.
  • Det settes av en hel dag. På den tiden kan gruppa behandle ca 5 saker.
  • I gruppa møtes: HR-leder i Coop Monika Moen, rådgiver fra NAV Arbeidslivssenter Arild Jensen, representant fra NAV lokal, avdelingsledere i Coop som har meldt opp sak og arbeidstaker.
  • Arbeidet i denne gruppa skjøt virkelig fart i 2013.