Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Nylig arrangerte NAV «speed-dating» med 34 arbeidsgivere i Oslo og Akershus. Veiledere på NAV-kontor stilte med CV-er fra arbeidssøkere som passet bedriftenes stillingsbeskrivelser. Det ga full klaff.

– Hvorfor vi gjør dette? Men se her da! sier Anne Cathrine Elde fra NAV Arbeidslivssenter og peker utover salen i Oslo Kongressenter.

Elde er med og arrangerer Møteplass for inkludering. Rundt småbord sitter arbeidsgivere. De tar imot NAV-veiledere og sammen vurderer de CV-er fra jobbklare ungdommer.

– Her får arbeidsgiverne tak i folk på en enkel og effektiv måte. Det betyr mye for dem og det betyr mye for de unge som vil inn arbeidslivet, sier Elde.

Fornøyd arbeidsgiver

Ved et av bordene finner vi Bente Haug fra NAV Søndre Nordstrand og Wassima Elhor og Tariq Hussain fra McDonalds.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid med NAV i mange år, forteller Hussain.

De siste fem årene har bedriften rekruttert sytti personer gjennom praksisplass. Seksti av disse fikk fast jobb.

– Mange ungdommer får sin første jobb hos oss i McDonalds. De vi har rekruttert på denne måten, er dyktige og lojale medarbeidere. Samtidig er det viktig for oss å bidra slik at flere kommer i jobb, sier han.

Nøye utvalgte CV-er

Bak CV-ene finnes det personer som har møtt ekstra utfordringer på veien ut i arbeidslivet. Noen kaller det hull i CV-en. Fra nå starter et nytt liv for mange av dem.

– Det er moro å være med på dette, sier Bente Haug. Hun er markedskontakt og er her på vegne av flere veiledere på NAV-kontoret.

– Veilederne kjenner kandidatene godt. Opplysningene om dem er kvalitetssikret og presentert på en oversiktlig og systematisk måte. Det gjør at møtet med arbeidsgiverne går veldig greit. De ser raskt hvem de er interessert i, sier hun.

– Det forventes litt mer av oss som IA-bedrift

Solfrid Sand, NovaRen
 

Novaren
Inger-Lise Flusund Wong og Solfrid Sand fra NovaRen

Mindre kostnader på rekruttering

Ved et annet bord har Inger-Lise Flusund Wong og Solfrid Sand nettopp hatt besøk fra en veileder. De driver renholdsbedriften NovaRen med fjorten ansatte. Bedriften trenger flere folk fremover, men har noe blandet erfaring med å annonsere stillinger.

– Da vi annonserte sist ble vi bombardert av søknader både fra inn- og utland. Jeg tror vi fikk over tohundreogfemti søknader. For et lite firma som oss, ble det en litt for stor jobb å håndtere, forteller Sand.

De er langt mer tilfreds med denne måten å rekruttere på. Nå har de fått kvalitetssikret CV-er fra høyst aktuelle kandidater.

– NAV har gjort den viktigste avklaringsjobben for oss. Nå blir det mye enklere å bestemme hvem vi vil ha, forteller Wong.

Tettere på arbeidsgivere

Anita Ingebrigtsen i Arbeids- og velferdsdirektoratet er strålende fornøyd med arrangementet. Ingebrigtsen legger vekt på at NAV ikke kan lykkes uten et godt samarbeid med arbeidsgiverne.

– Denne måten å betjene arbeidsgivere og arbeidstakere på er både effektiv og gøy. Det viser også at det er et udekket behov for arbeidskraft i mange bedrifter. Det er flott når vi kan være med og dekke det behovet. For arbeidssøkere betyr dette selvfølgelig svært mye.

Møteplass for inkludering

  • Deltakere var arbeidsgivere og NAV-veiledere fra Oslo og Akershus.
  • 34 bedrifter deltok. 20 var IA-bedrifter.
  • Bedriftene kom fra fem bransjeområder: Bygg og anlegg/elektro, kontor og administrasjon, restaurant/salg, renhold/kantine og barnehage/skole/pleie og omsorg
  • Bedriftene hadde på forhånd sendt inn stillingsbeskrivelser.  Utdanningskravene var på ulike nivåer.
  • Antall kandidater/CV-er var nærmere 200.
  • Møteplass for inkludering hadde særlig oppmerksomhet på tilretteleggingsgarantien til NAV. 

Les mer

idebanken

Skanska inkluderer langtidsledige i unikt byggeprosjekt

Mellom femti og åtti praksisplasser for langtidsledige. Det var kravet boligbyggelaget Örebro Bostäder stilte til de som skulle fornye bydelen Vivalla. Entreprenørbedriften Skanska tok utfordringen. Og lykkes.

idebanken

Bruker butikk som springbrett inn i arbeidslivet

Butikksenteret Farmandstredet i Tønsberg har i samarbeid med NAV etablert tjue ekstra praksisplasser for ungdom. Men behovet for enda flere praksisplasser er stort hvis ungdomsledigheten skal ned. BR-Leker viser hvordan det kan gjøres.