Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Ved NOFI i Eidkjosen i Troms sitter den inkluderende kulturen i veggene. I 35 år har bedriften rekruttert medarbeidere fra både fengsler, arbeidsmarkedsbedrifter og NAV. De har ingen planer om å endre praksisen.

De majestetiske fjellene på Kvaløya utenfor Tromsø er omsvøpet i forblåste skyer. Vinden puster ujevne bølger over vannet og regnet smyger seg sporadisk over vinduene i industribygget innerst i fjordarmen. Her holder NOFI Tromsø AS til - i lyse og moderne lokaler. Helt siden virksomheten ble etablert i 1978 har de tatt et betydelig samfunnsansvar i regionen.

Ansvar og opplæring

‒ Vi ønsker å være en bedrift som gir arbeid til alle som kan og vil, sier daglig leder Torgrim Rørtveit. ­

‒ Samtidig ønsker vi å tjene penger, og for å lykkes med det, trenger vi gode folk. Bakgrunnen din spiller mindre rolle dersom du virkelig vil jobbe. Da kan du få ansvar og opplæring hos oss.

I bedriften er både NOFI-kompetanse og NOFI-skolen godt etablerte begreper. Målet er at alle nyansatte opplæres og inkluderes i en raus og åpen kultur.

Rørtveit ser på kollegene Kai-Morten Brox (verneombud) og Anne-Marie Sørensen (personalkonsulent) og lar stillheten hvile i noen sekunder. Så trekker han pusten rolig.

‒ Ingen av våre medarbeidere er bedre enn de får mulighet til å bli. Det er et ansvar vi tar på alvor.

Godt arbeidsmiljø

Verneombud Kai-Morten nikker og utdyper:

‒ Arbeidsmiljøet her er veldig bra. Ting går litt av seg selv. Folk trives og latteren sitter løst. Men vi kan bli bedre. Utfordringer er en del av hverdagen.

Han beskriver en bedrift med frittalende kolleger, der man snakker sammen om utfordringene. NOFI er organisert i arbeidslag på 5-8 personer. Brox understreker hvor viktig arbeidslederne er.

‒ Vi har en ganske flat struktur, med god kommunikasjon blant mellomlederne. Vi forsøker vi å ta problemene så lavt og så tidlig som mulig, fortsetter han.

Trygge fengselsfugler

NOFI har i flere år hatt et nært samarbeid med Tromsø fengsel. Flere har blitt fast ansatt etter frisoningsforløp i bedriften. De blir fraktet til og fra jobb av fengselsbetjenter.

‒ Det jo den tryggeste arbeidskraften i verden, humrer Rørtveit før han igjen blir alvorlig.

‒ Her er alle 100 prosent likeverdige og blitt tatt for den de er. Men vi har jo også utfordringer når vi rekrutterer så åpent. Vi har historier om ansatte som forteller at jobben her «berget dem». Samtidig hadde vi en som påsto at NOFI var det verste stedet han hadde vært. Det er også helt greit, bedyrer han.

Oppfølging og IA-arbeid

Slike forhold krever god oppfølging. Personalkonsulent Anne-Marie er en viktig støtte for alle lederne, noe som er helt avgjørende for bedriften. Hun har også jevnlig kontakt med IA-rådgiver Maja Andreasen i NAV-arbeidslivssenter. Maja er svært fornøyd med NOFI.

‒ Jeg blir i godt humør hver gang jeg snakker med dem. De jobber knakende godt med det vi kaller «delmål 2», altså inkludering av folk uten arbeid og med visse utfordringer for å kunne jobbe. Mange har noe å lære av åpenheten i NOFI, sier hun.

Daglig leder Torgrim Rørtveit smiler, lener seg fremover og griper ordet samtidig som et lite vindpust kaster regndråper på vinduene utenfor. 

‒ Alle kan noe, og alle kan lære noe. Her skal alle kunne litt om alt, og alle som virkelig vil, skal få muligheten. Går det ikke, så begynner vi på nytt. Sånn har det vært i mange år, og sånn skal vi ha det fremover, avslutter han bestemt.

Dette er NOFI

  • NOFI Troms AS ligger i Eidkjosen på Kvaløya, utenfor Tromsø. Bedriften produserer blant annet oljelenser, garn og utstyr til trål- og kystfiskeflåten, og har omlag 90 ansatte.
  • NOFI er en populær arbeidsplass i regionen og får daglige jobbsøknader. De har også en god seniorpolitikk.
  • Bedriften samarbeider med Tromsø Fengsel, NAV og arbeidsmarkedsbedrifter, og er svært åpne i rekrutteringsarbeidet. Flere på tiltak har fått fast jobb.
  • Selskapet har de siste årene hatt god vekst. NOFI har lokale eiere.
  • NOFI er en IA-virksomhet.