Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

– Faglig engasjerte medarbeidere er innstilt på å finne løsninger. Dette gjelder også når de er gravide og trenger tilrettelegging. Hemmeligheten er å se etter mulighetene og være ærlige med hverandre om hva vi trenger, sier avdelingssykepleier Ellen Johnsen ved Olavsgården Bosenter.

12 av 60 ansatte har de siste to årene vært gravide. Ved Olavsgården bosenter tenker de at ingenting er umulig og at tilrettelegging er en selvfølge.

– Det er ikke noe problem. Vi er så få, og vi er trenger alle, derfor er det viktig for oss at alle er i jobb lengst mulig, sier Ellen Johnsen. Sykefraværet er rundt 4 %. Det er det ikke mange arbeidsplasser med et flertall av kvinner som slår.

Faglig bredde gir mening og muligheter

Ved sykehjemmet er de brennende opptatt av bredden i sykepleierfaget og at fagpersoner tenker vidt om faget sitt.
– Den snevrere måten å tenke sykepleierfaget på handler om medisiner, rapporter og pleieplaner. Vi vil heller skape stimuli, skape møtesteder - de små verdiene. Alt som kan gjøre livet godt for våre beboere. Dette utløser en kreativ evne blant oss, og vi finner mange flere muligheter enn vi ellers ville gjort, sier hun.

Johnsen mener dette er en viktig grunn til at så mange gravide ønsker å jobbe under svangerskapet.

Forventninger skaper kultur

Olavsgården Bosenter vil være en helsefremmende arbeidsplass og jobber systematisk etter prinsippene i metoden Langtidsfrisk. Også kommunestyret er kjent med prinsippene og har etablert retningslinjer for gravide i arbeid. Dette er et godt verktøy, også i forhold til metoden Langtidsfrisk, forteller Johnsen. Hun understreker at støtten i organisasjonen er avgjørende, og at metoden gir trygghet og har en smitteeffekt:

– Gravide har sett hvordan andre gravide har fått tilpasset arbeidet. Tilrettelegging blir noe normalt, noe de forventer, sier hun. Dette er med og utvikler bedriftskulturen vår på en positiv måte.

Effektene viktigere enn tall

– Jeg er overtydelig på at vi trenger alle og at nærværet bør ligge på minst 95 %. Prosenten i seg selv er ikke viktig, men effektene av høyt nærvær over tid er viktig, hva det betyr for brukerne, for økonomien - for kvaliteten, sier Johnsen.