Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Hos Eiendomsmegler1 Midt-Norge er arbeidsmiljø og produksjon to sider av samme sak. Nå opplever de stor suksess. Årsaken er en stadig jakt etter områder som kan forbedres.

HR-sjef Vivi Fuhr Hjelde tar imot oss på hovedkontoret i Trondheim, i et kontorlandskap som lyser av moderne design. Noen sitter fordypet i telefonsamtaler, andre i papirer. En ansatt reiser seg fra pulten og kommer tilfeldigvis i retningen vi kommer inn. Det viser seg å være direktør Kjetil Reinsberg. Han har ingen dør med direktørskilt, men sitter som en moderne leder, blant sine egne.

Vi gratulerer Reinsberg med prisen. Nummer tre i Norge og nummer åtte i Europa er en imponerende prestasjon. 

Han forteller at han var til stede på den internasjonale prisutdeling i Dublin. Der var alle de beste arbeidsplassene representert.

− Det jeg la mest merke til var at de beste arbeidsplassene også er de som er best på bunnlinja, påpeker Reinsberg.  

Kontinuerlig forbedring

Eiendomsmegler 1 for web-2
Vi har lært mye av hvordan toppidrettsutøvere er nøye med detaljer, sier Espen Gerhardsen i Eiendomsmegler1.

I et mindre rom møter vi Espen Gerhardsen og Elisabet Aass. Han er avdelingsleder og hun  er saksbehandler. Når vi spør dem om hvordan arbeidsmiljøet er, forteller de om hvordan de jobber og går rett på sak: Det som har skapt det gode arbeidsmiljøet er en intens jakt på detaljer og det å jobbe smartere og bedre. Metoden kalles kontinuerlig forbedring eller lean. Det er det viktigste grepet bak suksessen, både økonomisk og sosialt. Innsats og resultater har sveiset de ansatte sammen og de er stolte over hva de har fått til.

− Ja, du kan godt kalle oss nerder. Vi er vanvittig opptatt av detaljer og å forbedre oss, forteller Gerhardsen og fortsetter:

− Jeg har sikkert endret opplegget for avdelingsmøtet mitt 4-5 ganger allerede. Jeg vil gjøre det mest mulig effektivt. Det er slike ting vi holder på med.

Skiløpere først i løypa

Den store fremgangen startet i 2009. Da valgte Eiendomsmegler1 å satse på kontinuerlig forbedring som en måte å utvikle arbeidsplassen på. En viktig støttespiller for å få det hele i gang var viseadministrerende direktør Sven Tore Samdal. Han var tidligere trener for skidronningen Marit Bjørgen. Etter hans syn er det ikke stor forskjell mellom det å skape en av verdens beste arbeidsplasser og det å drive toppidrett. Det handler om å se fremover og sette seg høye mål. Man må være pinlig nøyaktig med alle detaljer, ha høy intensitet i arbeidet og passe på å få god restitusjon.

Viktige detaljer i det store bildet

Kontinuerlig forbedring handler om å kjenne oppgavene, arbeidsflyten og ha blikk for hvordan jobben kan gjøres bedre.

− Poenget er ikke først og fremst å jobbe fortere, men å jobbe mer effektivt og smartere, sier Espen Gerhardsen.

Han forteller at de ansatte konkurrerer om å komme med flest forslag til forbedringer og at alle bidrar.

Også når de lager ny forretningsplan er alle involvert. Slik får de et eierforhold til planen og vet hva som gjelder.

− Pyramidene er virkelig snudd på hodet her. Den flate siden vender opp og spissen vender ned. Det er direktørens plass, sier Gerhardsen med et skjevt smil.

Respekt for hverandre

Eiendomsmegler1_1
Å kjenne hverandres oppgaver er givende. Det skaper gjensidig respekt, erfarer Elisabet Aass.

Som på andre arbeidsplasser er det også her ulike oppgaver og klare arbeidsdelinger. Respekten for hverandres oppgaver er et poeng som trekkes frem flere ganger under intervjuet. Ved siden av kontinuerlig forbedring er dette et viktig grep. Det har bidratt til bedre arbeidsflyt og dermed en bedre arbeidsplass.

− Det gjelder å kjenne kollegenes oppgaver og hva de har behov for. Ved å følge kollegaer i jobben i perioder, blir alle godt kjent med hverandre og med utfordringene. God arbeidsflyt har luket ut mange irritasjonsmomenter som var der før. For eksempel er det viktig at meglerne fyller ut papirene riktig før de sender dem over til saksbehandlerne. På samme måte må alt være i orden når saksbehandlerne returnerer papirene til meglerne. Dette er ett eksempel på hvordan kontinuerlig forbedring og respekt for hverandres oppgaver har utviklet arbeidsmiljøet vårt, forteller Elisabet Aass.

Å beherske oppgaver

I følge Vivi Hjelde handler mye om mestring, det at alle mestrer oppgavene og samarbeidet.

− Når hver enkelt mestrer arbeidet blir utfordringer bare gøy. Og vi unngår stress. Stress oppstår hvis vi ikke har kontroll, når jobben er uforutsigbar eller er preget av tilfeldigheter og rot. Å ha omsorg og hjelpe kolleger til å mestre oppgavene på sitt nivå, er derfor noe av det viktigste vi gjør og noe alle tjener på. Dette er inkluderende arbeidsliv i praksis, sier hun.

Alle trives

Elisabet Aass har jobbet i bedriften i fjorten år. Hun forteller om en stor utvikling disse årene. Og hun er ikke alene om å sette pris på arbeidsplassen. I en undersøkelse blant de ansatte svarer hele 99 prosent at dette er et flott sted å jobbe. Evalueringer som folk utenfor bedriften har gjort, bekrefter inntrykket. Derfor er Eiendomsmegler1 belønnet med pris og heder.

− Det er bare helt rått og kult å jobbe her, sier Elisabet.

Vivi startet i jobben for ni måneder siden. Etter jobbintervjuet lurte hun på om lederens beskrivelse av firmaet var riktig. Om det kunne være så bra. Men det kunne det.

− Det som først og fremt overrasket meg var ærligheten, hvor ærlig og åpent alle kommuniserer her, sier hun.

Det blir spennende å se hvor høyt Eiendommegler1 Midt-Norge kommer når de beste arbeidsplassene skal kåres til våren neste år.

Fakta

  • Eiendomsmegler1 Midt-Norge har 207 ansatte. Hovedkontoret ligger i Trondheim. De har 29 avdelingskontor i Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Trøndelag.
  • Great Place to Work vurderer bedriften etter en medarbeiderundersøkelse og en kulturanalyse. Nøkkelfaktoren i undersøkelsene er graden av tillit i virksomheten.
  • Great Place to Work gjennomfører hvert år undersøkelser blant mer enn 10 millioner medarbeidere i 50 land. De representerer over 6 000 organisasjoner i forskjellige størrelser og bransjer.