Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tynset Maxi Taxi DA er et av få taxiselskap i landet som har tegnet IA-avtale. – Vi har ikke angret et sekund, forteller daglig leder Even Halvorsen.

– Da vi fikk en langtidssjukemelding ble vi anbefalt å bli en IA-virksomhet. Men vi visste ikke helt hva det gikk ut på, forteller Even Halvorsen, daglig leder i Tynset Maxi Taxi.

Etter en innføring i inkluderende arbeidsliv (IA) av Arbeidslivssenteret ble de overbevist. De tegnet IA-avtale, som et av få taxiselskap her i landet og har ikke angret et sekund.

– Vi har fått veldig god hjelp og oppfølging.

Taxisjåfør og hobbypsykolog

Den lille taxisentralen i sentrum av Tynset er samlingsplassen for de ansatte. Her deler sjåførene skrøner og historier mellom turene. Men også bilen er en sosial arena. For det å kjøre taxi er langt ifra et ensomt yrke. Som taxisjåfør møter man mennesker i alle livets faser til alle døgnets tider.

– Du blir litt hobbypsykolog i dette yrket. En skal takle alle mulige situasjoner folk er i. Da er det viktig at man liker å omgås folk, mener Even som forteller at de kurser sjåførene i sosiale ferdigheter.

– Den kunden som kommer sur inn i bilen, skal gå blid ut igjen. Det er mottoet vårt og det jobber vi etter, forteller Erik Tangen, medeier i Tynset Maxi Taxi.  

Han påpeker at de også har et stort ansvar for å frakte kundene trygt frem dit de skal.

– Vi skal se de gå inn døra dit de skal, før vi kjører. Det er like viktig som at de føler seg vel i bilen.  

– Vi hadde aldri kommet dit vi er i dag, uten den hjelpen vi har fått.

Even Halvorsen, daglig leder

Tynset taxi 16-9 Erik Tangen
– Kontantkjøring er bare en liten del av taxi-hverdagen. Det er faste oppdrag som skolekjøring og pasient-transport som det er mest av, forteller Erik Tangen.

Stiller opp for hverandre

I taxiselskapet jobber sjåførene på skift. Som en liten virksomhet er de ganske sårbare, og de ansatte er avhengige av hverandre.

– Her har vi høy arbeidsmoral. De ansatte strekker seg langt for å ikke sette kollegaene i vanskeligheter. Vi stiller opp for hverandre, for dette er et lagarbeid, forteller Erik.  

I selskapet er de sju faste ansatte, noen helgesjåfører samt en deltidsansatte pensjonerte taxisjåfører.

– De er gull verdt å ha. Heldigvis har vi lite sjukefravær, men når vi trenger hjelp stiller pensjonistene opp, sier Even. 

Og lederne gir de eldre både tillit og frihet, på lik linje med resten av de ansatte.

– De er en sikker og stabil ressurs. De ordner seg selv, tar ansvar og er blant annet dyktige til å holde bilparken i orden.

– Vi har faktisk endret flere av rutinene våre etter IA-kursene vi har deltatt på. 

Vanja Stråmyr, IA-kontakt i Tynset Maxi Taxi

Tydelige forventninger

Siden selskapet tegnet IA-avtale har de deltatt på flere IA-kurs med tema som helsefremmende arbeidsplasser og psykisk helse. 

­– Vi har fått mange faglige innspill på disse kursene, og har faktisk endret flere av rutinene våre på bakgrunn av dem, forteller Vanja Stråmyr som er økonomimedarbeider og IA-kontakt i Tynset Maxi Taxi.

– I tillegg møter vi andre bedrifter i nærområdet og kan utveksle erfaringer med dem. Det er veldig nyttig, mener hun.  

IA-rådgiver Geir Arne Mælan i NAV Arbeidslivssenter på Tynset er imponert over innsatsen de legger ned.

– Mange virksomheter deltar på slike kurs, og så skjer det lite eller ingenting etterpå. Men her i Tynset Maxi Taxi følger de opp i etterkant. Det får de mye igjen for, mener Mælan.

Han synes det er givende å jobbe med selskapet, og fremhever spesielt én ting;

­– De er tydelige på hva som forventes av sjåførene. Det er mye lettere å være en god arbeidstager når du vet hva som forventes av deg, og får tilbakemeldinger på det. Nettopp det er de dyktige på her.

Tynset maxi taxi 01 - Foto Eivind Kaasin
– Som taxisjåfør får du betalt for å kjøre til steder du aldri kommer til å kjøre igjen, forteller Even Halvorsen.

Tryggere som leder

Gjengen i Tynset Maxi Taxi mener det er verdifullt at de har blitt IA-bedrift.

– Nå har vi noen å gå til når vi har noen utfordringer. Arbeidslivssenteret har kompetanse vi ikke har selv, og er en nyttig partner å sparre med.

Med IA-avtalen i bagasjen står de bedre rustet til utfordringene som kommer i fremtiden.

– Vi hadde aldri kommet dit vi er i dag, uten den hjelpen vi har fått fra Arbeidslivssenteret. Jeg føler meg tryggere som leder nå, avslutter Even.

Vil du vite mer om IA-avtalen? Kontakt ditt regionale arbeidslivssenter her
 

Tynset Maxi Taxi DA

  • 7 faste ansatte, pluss helgesjåfører/tilkallingshjelp.
  • En del av Taxi Hedmark – en fylkesdekkende sentral.
  • Er tilknyttet Tynset Taxisentral som koordinerer mye av taxitransporten i Nord-Østerdalen.

Les mer

idebanken

Blåste liv i IA-avtalen etter sju år

Kleven verft skrev IA-avtale i 2003. Likt en del andre bedrifter opplevde de at avtalen ikke virket. Sju år senere bestemte bedriften seg for å satse seriøst på IA-arbeidet. Da kom resultatene.