Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

La mæ få klar det sjøl er en viktig bok for alle som vil at barnehagen skal være et godt sted å lære og å arbeide.

I to år har tjue barnehager i Trondheim gjennomført tiltak som kombinerer ergonomi og pedagogikk på en ny måte. Erfaringene fra arbeidet og tankene som ligger bak blir nå presentert i en ny bok. Boka gjør meg glad og interessert, men også litt trist. Det triste er at boka ikke kom før, da jeg selv hadde barn i barnehagen. Da hadde jeg forstått mye mer av dagliglivet der, ikke minst av hvilke muligheter som ligger i barnehagen for barn og voksne.  

Ut av servicerollen

Boka stiller spørsmålet om hva som er god omsorg. Må barn skjermes for utfordringer, eller er det god omsorg å lære dem å klare seg selv? Barnehageansatte har ofte en privat måte å utføre arbeidsoppgaver på. Da blir det mye bæring og løfting og dette er tøft for kroppen i lengden. De voksne skal støtte og være rollemodeller og veiledere, men de må komme ut av servicerollen, mener forfatterne.

Flere muligheter til mestring

Første del av boka handler om pedagogiske utfordringer. Forfatterne kritiserer tydelig den offisielle rammeplanen for barnehager. De peker på det de mener er en ensidig verdsetting av skolekunnskap og forberedelse til skolelivet. I stedet ønsker de mer vekt på  å gi barna mestringsfølelser i hverdagen. For barn handler hverdagen mye om å komme seg opp og frem uten å bli løftet og båret hele tiden: opp og ned av stellebord, opp og ut av vogner og opp og ut av stoler. Men da må utstyret være på plass. Og de voksne må ta seg tid til å følge barnas tempo og veilede dem i praktiske gjøremål. Barna bør gjøre mer og de voksne mindre av det fysiske. Dette gir selvstendige og løsningsorienterte barn som blir godt   skodd for livet etter barnehagen.

Ergonomi for alle

Verneutstyr i barnehagen kan kanskje høres litt merkelig ut første gang. Men slikt utstyr må til for å unngå belastningsskader og smerter i muskler og ledd. Dette kan være små, lave stoler, vippestoler og skråputer. Men de voksne trenger også gode stoler og bord for å utføre arbeidsoppgaver i voksenhøyde. Når arbeidsplassen er godt ergonomisk tilrettelagt både for barn og voksne, lærer barna mer. Samtidig unngår de voksne belastninger og sykefravær.

Inneholder praktiske verktøy

I følge boka jobber det 90.000 personer i norske barnehager. Arbeidstilsynet startet i 2010 en landsomfattende tilsynsrunde blant disse. Den viste at to av tre barnehager manglet rutiner for kartlegging og risikovurdering. Mange manglet verneutstyr eller lot være å bruke det fordi de manglet kunnskaper. Boka inneholder perspektiver, men også verktøy for hvordan ledere og medarbeidere kan jobbe helhetlig med både ergonomi, pedagogikk og HMS (helse, miljø og sikkerhet). For de fleste barnehager bør denne boka derfor være et funn.

Til nytte for mange

La mæ få klar det sjøl er en lettlest og godt skrevet bok. Gode illustrasjoner gjør den ekstra lett tilgjengelig. Er du forelder, jobber du barnehage, skal du bli barnehagelærer, er du enhetsleder eller eier du en barnehage? Denne boka er verdt å lese!
 

Olav Kvernes,
Idébanken – inkluderende arbeidsliv