Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Podkastserie fra NAV med tips og råd for et bedre og mer inkluderende arbeidsmiljø.

Podkastserien IApodden belyser utfordringer og muligheter som er aktuelle i de fleste norske virksomheters arbeidsmiljø.

Typiske temaer er sykefraværsreduksjon, håndtering av psykiske lidelser på arbeidsplassen, støttemidler og muligheter ved rekruttering og inkludering, samt en rekke andre temaer som berører arbeidsmiljøet og arbeidslivet. 

Både kunnskap og underholdning

– I NAV er det fagfolk som jobber tett på virksomhetene. De kjenner godt til utfordringene som ledere og ansatte står i hver dag, og har mye nyttig erfaring og kompetanse de kan dele, sier Cato Lorentz fra NAV.

– I flere av episodene legger vi opp til diskusjoner og gode samtaler med aktuelle gjester. Vi ønsker å tilby noe som er både underholdende og lærerikt, forteller en engasjert Lorentz. 

Episode 1 - Inkludering.

I første episode møter vi Steinar Olsen, daglig leder i Stormberg i samtale med Kjell Hugvik, arbeids- og tjenestedirektør i NAV. Det ble en interessant prat.

Episode 2 -  Arbeid og psykisk helse

En av fem sykmeldinger i Norge handler om psykiske lidelser. Hvordan kan det å være i jobb bedre helsen til mange? Møt ungdomsveileder Ellen Due fra NAV Skedsmo og psykologspesialist Sondre Liverød og hør deres synspunkter på tematikken.

Episode 3 - Kvinner og sykefravær

Kvinner har 70 prosent høyere legemeldt sykefravær enn menn. Hvorfor er det slik og hva er årsakene til forskjellen? I denne episoden snakker vi med seniorforsker ved SINTEF, Solveig Osborg Ose og spesialist i allmennmedisin, Aase Aamland om dette spennende temaet.

Episode 4 - Hvordan skape et godt arbeidsmiljø?

Dårlig arbeidsmiljø koster om lag 30 milliarder kroner årlig, ifølge arbeidstilsynet. Da hersker det liten tvil om at norske bedrifter har mye å hente på å få sine ansatte til å ha det bra på jobben. Men hva skaper egentlig et godt arbeidsmiljø? 

For å finne ut av dette har vi med oss direktør ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt, Pål Molander, og virksomhetsleder ved Kviteseid Omsorgssenter, Une Marit Tangen.

Episode 5 - Folkehelse, eldre og arbeidsliv

Eldrebølgen skyller over oss og det gir mange utfordringer. Hvordan kan vi holde de eldre friske nok til å stå lengre i arbeidslivet? Og hva er egentlig folkehelse? Vi diskuterer dette og mye mer sammen med eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen og tidligere fylkesmann Ann-Kristin Olsen.

Episode 6 - Rus og arbeidsliv

Norsk arbeidsliv taper årlig mangfoldige milliarder kroner på at folk drikker. Da er det svært betenkelig at vi knapt snakker om rus på jobben. I denne episoden av Iapodden prater vi om rus og arbeidsliv sammen med fagleder ved Akan kompetansesenter, Camilla Bakkeng, og tidligere rusmisbruker, Nina Ellioth Kvamsdahl. Hør Ninas sterke historie, og få flere gode tips på hvordan takle rusutfodringer på arbeidsplassen.

Spill av podcastene her:

iPhone- og Macbrukere kan også spille av og abonnere på IApodden i iTunes

Kort om podkast

  • Podkaster er episoder av et program som er tilgjengelig på Internett. Bruker styrer selv når programmet skal spilles av. 
  • Podkaster er vanligvis originale lydopptak, men det kan også være opptak av sendinger av et TV- eller radioprogram, en forelesning, en fremførelse eller et annet arrangement.
  • Podkast er ikke et helt nytt format, men har økt veldig i popularitet de siste årene.
  • Podkast er lett tilgjengelig og enkelt i bruk.
  • Podkaster spilles av fra en smarttelefon eller datamaskin. iPhonebrukere har en standard applikasjon på telefonen som heter Podkast. Brukere med Androide telefoner må benytte en tredjeparts podkast-applikasjon som de laster ned fra Googleplay. Fra disse applikasjonene kan bruker søke opp og spille av gratis innhold fra hele verden.
  • Podkastutgivere bruker podkaster for å nå ut til et større publikum.
IA
Steinar Olsen(t.v.), daglig leder i Stormberg er på besøk i studioet til IApodden. Han forteller engasjert om erfaringene med inkludering, det er vinn-vinn, både for bedriften Stormberg og individet som har falt utenfor arbeidslivet, forteller han.