Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Ved lang tids sykmelding er støtten fra arbeidskamerater viktigst for å komme tilbake i jobb. Opplevelsen av at arbeidskameratene virkelig bryr seg betyr aller mest, viser ny svensk studie.

Tidligere studier har vist at arbeidsplassen har stor betydning for om langtidssykmeldte kommer tilbake i jobb eller ikke. Både kontakt med kolleger og nærmeste leder kan bety mye. Dette er nå bekreftet i en ny studie gjort av universitetslektor John Selander ved det svenske Mittuniversitetet og et forskerteam ved Linköping universitet. Studien viser at støtte fra nærmeste leder er viktig, men viktigst er støtten fra kolleger som virkelig bryr seg.

– Som forsker blir jeg varm om hjertet av at arbeidskamerater har god kontakt med en langtidssykmeldt kollega.  De tar kontakt, treffes, drikker kaffe, går på kino og prater om andre saker enn arbeid, sier John Selander.

Stor undersøkelse  

Studien består av en spørreundersøkelse blant 1000 langtidssykmeldte og dybdeintervjuer av ledere, arbeidskamerater og sykmeldte som har vært borte fra jobben i mer enn tre måneder.

Studien viser at over 90 prosent hadde kontakt mer enn to ganger i sykmeldingsperioden og halvparten mer enn fire ganger. 60 prosent traff både kolleger og nærmeste leder. De traff kollegene litt oftere enn lederen, som de hadde arbeidsrettet samtale med.

– De sykmeldte er generelt svært fornøyd med hvordan de har blitt behandlet av sine arbeidskamerater. Med dem har de en varmere kontakt og de prater mest om saker som ligger utenfor sykmeldingen. Det virker som dette betyr mest for tilbakekomsten til arbeid, sier John Selander.

– Vår studie viser at det er den ekte opplevelsen av å bli vel møtt som er det viktigste, sier han.

Les mer på prevent.se