Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Er du ny i lederrollen eller har du en ny ansatt? En enkel metode gjør det lettere å avklare forventninger mellom deg og dine medarbeidere. Metoden kalles ”elegant forventningsavklaring”, og kan også brukes i konfliktløsning.

Svein Harald Røine
Svein Harald Røine i coachingselskapet AlltidPositiv har kommet med en ny metode for forventningsavklaring
Metoden ”elegant forventningsavklaring” er utviklet av Svein Harald Røine i coachingselskapet AlltidPositiv. Den går ut på å stille to enkle spørsmål som gjør det enklere å ha en åpen samtale med en medarbeider. Denne samtalen legger et godt grunnlag for et samarbeid mellom to parter.

Forventningsavklaringsprosessen foregår i  5 steg:

1)    I første steg legger du til rette for at den andre part vil dele sine synspunkter med deg. Du kan for eksempel åpne med å si ” For meg er det viktig at vi får et godt og tett samarbeid fremover. Det gleder jeg meg til, og jeg vil gjøre alt jeg kan for at vi får det til.” På den måten har du definert rammene og forsøkt å legge til rette for tillit og en god dialog.

2)    I steg  2 spør du: ”Hva forventer du av meg i rollen som leder?” Her skal du bare ta imot synspunkter og stille oppklarende spørsmål.

3)    Det mest elegante spørsmålet er det tredje. ” Hva tror du jeg forventer av deg? ” I stedet for å fortelle hva du forventer, overlater du ordet til medarbeideren.

4)    Først i steg fire supplerer du med hva du forventer. Sannsynligvis har den andre part allerede dekket det meste du har på hjertet.

5)    Til slutt lager du en felles forventningsforpliktelse.

Fordelen med denne metoden er at det ikke er du som kommer med krav som du trer ned over hodet på andre.  Det er den andre part som kommer med de fleste forventningene. Dermed får begge mer eierskap til de forventingene som er satt. Det gir en større forpliktelse til det man har blitt enige om.

Dette blir som en kontrakt som legger grunnen for hvordan dere skal jobbe sammen. Ved å skrive ned det man kommer frem til, vil det også være lettere for begge parter å ta opp eventuelle samarbeidsproblemer som kan oppstå.