Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Lytt og bli inspirert til å forbedre din arbeidsplass.

Om ferien tar deg til varme strender, dype skoger eller ut på landeveien – her er noen muligheter for å lytte og lære mer underveis.  

Vi har valgt ut 7 aktuelle episoder som gir gode tips til hvordan dere kan skape en enda bedre og mer inkluderende arbeidsplass.
 

1 – Lederpodden: «Kunsten å lytte» 

Hva skal til for å bli en bedre lytter på jobb? Programleder og organisasjonspsykolog Tor Åge Eikerapen snakker med forfatter Rune Semundseth om boka «Lyttekunsten», og hvorfor lytting er noe vi alle kan bli bedre på. 

Hvorfor lytte til denne episoden? 

Lytting handler om mye mer enn å bare høre. Det kan handle om å «være på besøk» hos dem man snakker med, forklarer Semundseth; vi trenger å slå av for å slå på – og vise med tydelighet at du er viktig for meg, og så lytte med hele kroppen og gi gode responser. 

I denne episoden av Lederpodden får du en innføring i hva det betyr å lytte, og lærer om noen gode verktøy og metoder som kan gjøre deg mer bevisst på hvordan du selv lytter og medvirker i samtaler.  
 


 

2 – Ytringsklima (BI): «Mestring og kunnskapsdeling» 

Podkasten Ytringsklima handler om hvordan folk snakker sammen på jobb. I denne episoden deler professor Anders Dysvik på BI kunnskap om hva som kjennetegner arbeidsmiljø hvor folk støtter og deler kunnskap med hverandre. Programleder er Øyvind Kvalnes.  

Hvorfor lytte til denne episoden? 

Mange arbeidsplasser kan bli bedre på å dele kunnskap og bygge en kultur for felles forbedring. Her får du vite hvorfor dette er viktig, og tips til hvordan dere kan jobbe med dette. Kanskje får du inspirasjon til å sjekke ut #råbra, «Fresh eyes» eller andre tiltak?  
 

 

3 – Smart forklart (SINTEF): «Psykososialt arbeidsmiljø: Slik kan du få det bedre på jobb»

Dårlig arbeidsmiljø kan påvirke produktiviteten i jobben, verdiskapingen og helsa vår. Det er noe både samfunnet, arbeidsplassene og hver enkelt taper på. I denne episoden snakker forskerne Sylvi Thun og Marte Pettersen Buvik i SINTEF om hvordan vi kan få en felles forståelse for hva psykososialt arbeidsmiljø er for noe. 

Hvorfor lytte til denne episoden? 

Mange virksomheter er usikre hvordan de skal gå fram for å få det bedre på jobb. Forskerne og programleder rydder i denne episoden opp i både forståelse og misforståelser rundt arbeidsmiljø, og kommer med konkrete råd for hvordan dere kan få økt trivsel på arbeidsplassen. 
 

 

 

4 – På jobben (Idébanken): «Hvordan samarbeide best mulig?»  

Arbeidsgivere og arbeidstakere som går hånd i hånd for å skape utvikling og forbedring på arbeidsplassen – det er drømmen. Men hvordan skal man gå fram for å skape et optimalt samarbeid mellom partene på arbeidsplassen?  
 
Hvorfor lytte til denne episoden? 

– En veldig klok tillitsvalgt sa en gang at «Man må trene på å samarbeide før man virkelig må samarbeide.», forklarer seniorforsker i SINTEF Lisbeth Øyum i denne podkastepisoden. 
 
Er du nysgjerrig på hva partssamarbeidet på arbeidsplassen egentlig er for noe, og hva det betyr både på og for jobben din? Her kan du lære mer om rollene til både tillitsvalgte og leder, og hvorfor samspillet mellom dem er så viktig. 
 

Transkripsjon av episoden 

 

5 – Arbeidsmiljørådet (STAMI): «Sykefravær – hvordan kan vi forebygge?» 

Over 35 prosent av sykefraværet i Norge kan skyldes forhold på arbeidsplassen. Og visse risikofaktorer som leder til sykefravær, går igjen på tvers av bransjer.  

Hvorfor lytte til denne episoden? 

I denne podkasten får du et innblikk i hvordan barnehager og skoler i Modum kommune både kartla sykefraværet hos seg, og hvordan de jobbet med dette på arbeidsplassen. Forskningsdirektør i STAMI Stein Knardahl snakker også om hva dere kan gjøre for å forebygge sykefravær som skyldes forhold på arbeidsplassen.  
 
Her er det noe å lære for mange, uavhengig av hvilken bransje du jobber i. 
 



 

6 – Lederskap (NHH) – «Tilbakemelding» 

I denne episoden har programlederne og forskerne Therese Egeland Sverdrup og Tellef Solbakk Raabe ved NHH invitert spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi Leo Kant og siviløkonom Jacob Mørch for å snakke om den edle kunsten å gi og få tilbakemeldinger.  

Lytteren får også en introduksjon til verktøyene «Ventilen», og team-verktøyet «Start smart», utviklet av NHH. 

Hvorfor lytte til denne episoden? 

– Vi har alt for mye av tilbakemeldinger av typen «Godt jobbet!» og et klaps på ryggen. Men hva pokker betyr dette? spør en entusiastisk Leo Kant i denne episoden. 

Her er det mange nyttige tilnærminger og råd om det å gi og få ulike former for tilbakemeldinger, og hva som bør være på plass først.  
 



 

7 – Arbeidslyst (Arbeidstilsynet): «En god start»

Sommer betyr for ungdom ofte et aller første møte med arbeidslivet. Elin Solvang Hjelmen i Arbeidstilsynet snakker i denne episoden av podkasten Arbeidslyst med tre 17-åringer som er ute i sommerjobber om nettopp dette.  

LOs sommerpatrulje og en av Arbeidstilsynets egne eksperter kommer også med gode råd til både ungdommer og arbeidsgivere. 

Hvorfor lytte til denne episoden? 

Hvordan er drømmearbeidsgiveren, og hvordan skal denne arbeidsgiveren ta imot ungdom? Og hva bør ungdom selv være oppmerksomme på? I denne episoden av «Arbeidslyst» får både ungdom som skal ut i sommerjobb, og arbeidsgiverne som ansetter dem, gode råd om nettopp dette. 
 


God lytting og god sommer!