Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tjue prosent mer nærvær fram mot 2011. Det er målet for kommuneansatte i Bergen. Gjennom Nærværsprosjektet håper de å nå målet og samtidig sikre gode arbeidsmiljø i årene som kommer.

– I siste kvartal hadde vi en nedgang i sykefraværet på 1,5 prosentpoeng. Dette er veldig inspirerende for oss og viser at dette kan gå, sier en entusiastisk prosjektleder, Trine Samuelsberg.

247 arbeidsmiljøgrupper

Mange forhold kan påvirke nærværet, noe bredden i prosjektet viser. (Mer informasjon i lenkene på høyre side). En avgjørende faktor etter prosjektets mening, er et åpent og inkluderende arbeidsmiljø.

– Først måtte vi etablere gode arenaer for refleksjon, forklarer Samuelsberg. Derfor har prosjektet fått i gang, eller revitalisert, hele 247 arbeidsmiljøgrupper som skal intensivere arbeidsmiljøarbeidet i sin enhet.

Kompetanseutvikling og felles mål

I løpet av ti dager har 1200 medlemmer av arbeidsmiljøgruppene blitt kurset i arbeidsmiljø og IA-arbeid. I tillegg til generell kompetanseheving på fagfeltet har de fått opplæring i et eget prosessverktøy til bruk i arbeidsmiljøutviklingen. Kjernen i prosjektet er at felles perspektiv og innsats i en organisatorisk sammenheng, gir langt større effekt enn løsrevne enkelttiltak.

–Erfaringsdeling og refleksjon er viktig, og prosessen er minst like viktig som selve tiltakene, sier Samuelsberg.