Trønderne har suksess med IA-skolen
I Nord-Trøndelag har ledere, tillitsvalgte og verneombud satt seg på skolebenken igjen. IA-skolen startet som et pilotprosjekt i april i år. Nå får 150 engasjerte elever opplæring i nærværsarbeid, inkluderende rekruttering og andre viktige temaer for et mer inkluderende arbeidsliv.
I et konferanserom i Verdal sitter det 15 mennesker og summer. På projektoren foran dem står det; ”Når vi er blitt en helsefremmende arbeidsplass og vi er på vårt beste, da har vi oppnådd…”.
– Ingen overraskende fravær, sier en bestemt kar på venstre flanke.
– Høyt nærvær, foreslår en blid dame på andre siden av rommet.
Diskusjonen går og latteren sitter løst. Engasjementet blant elevene i pilotprosjektet ”IA-skolen” er det i hvert fall ingen ting å si på.
Fornøyde elever
– Responsen har vært enorm, stråler Torill Rebbestad, rådgiver ved arbeidslivssenteret i Nord-Trøndelag.
Hun og kollega Kari Øiestad har stått for dagens undervisning. Sammen med resten av arbeidslivssenteret har de satt sammen et program i fem moduler. I dag er siste dag for gjengen som har vært med på pilotprosjektet.
– Vi har fått gode tips og idéer til hvordan vi kan bruke IA-avtalen, forteller Anne Utgaard som er HMS-koordinator i Steinkjer kommune.
- Mye er kjent, men nå har vi fått satt ting i system. Og så har vi fått gode eksempler på metoder som er lette å overføre til egen organisasjon, fortsetter hun.
En snarvei til kompetanse
Nils Magnus Lyngstad er HR-leder i Kværner Piping Tech. Han var med på å starte prosjektet, og er veldig fornøyd med resultatet.
– Man får kanskje ikke bruk for alt, men alle vil få bruk for noe, mener han.
Lyngstad mener IA-skolen kan gi bedrifter en viktig forståelse av hvordan Nav jobber. Samtidig blir de fra arbeidslivssenteret bedre kjent med bedriftene. Det er godt for et videre samarbeid, forteller HR-lederen. Lyngstad har nå vært igjennom alle fem moduler i IA-skolen. Han har blant annet fått bekreftet at Nav sitter på masse kompetanse, verktøy og muligheter som alle kan dra nytte av.
– Dette blir en slags snarvei til kompetanse på IA-området. Det vil være veldig nyttig for både nye ledere, verneombud og andre HR-folk sier han.
Dette stemmer godt med utgangspunktet for prosjektet. Sidsel Dahl Bjørgvik er avdelingsdirektør ved Arbeidslivssenteret i Nord-Trøndelag. Hun startet prosjektet for å tilby IA-virksomhetene økt kompetanse satt i system.
– Jeg har i mange år jobbet som leder i næringslivet. Når jeg nå leder NAV Arbeidslivssenter ser jeg et behov for å tilby bredden i kompetansen vår mer helhetlig, forklarer avdelingsdirektøren.
Veien videre
Det som startet som et prøveprosjekt har nå fått 150 deltagere, og flere skal det bli. Tre nye kurs er allerede på trappene. Øiestad sier at de gjerne vil spre konseptet til andre fylker.
– Men først må innholdet finpusses og kvalitetssikres, sier hun. Så håper vi at de som har vært på kurs vil ta med seg ny kunnskap tilbake til sine bedrifter.
– Det har vært viktig for oss at teorien må kunne brukes når en kommer hjem, forklarer Øiestad.
Siste kursdag nærmer seg slutten. Latter og diskusjon har blitt til rungende applaus. Modul fem av fem i IA-skolen er gjennomgått. Fylkesdirektør Vegard Rydningen er på plass sammen med Sidsel Dahl Bjørgvik for å dele ut diplom. Eller ”IA-beviset”, som det står på de innrammede kursbevisene. Utgaard håper at andre også kan dra nytte av det som ligger bak diplomet hun nå har i hånden.
– Det hadde vært fint å kunne spre denne kunnskapen videre i Steinkjer kommune. Kanskje vi kunne lage en intern IA-skole? smiler hun.
-
IA-skolen gir bedrifter kompetanse satt i system, sier en stolt Sidsel Dahl Bjørgvik.
-
Oppgavene som blir gitt underveis kan alle ta med seg og bruke i egen bedrift.
-
− Man får kanskje ikke brukt alt, men alle kan bruke noe av det de har lært, sier HR-lederen i Kværner Piping Tech.
-
Anne Utgaard i Steinkjer kommune ønsker å opprette en intern IA-skole for de andre ansatte i kommunen.
-
Gjengen bak: Rådgiverne ved arbeidslivssenteret i Nord-Trøndelag står bak IA-Skolen-prosjektet. (Fra høyre) Torill Rebbestad og Kari Øiestad har stått for undervisningen.