Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Da Camilla Kerler ble gravid, var hun snar til å be lederen sin om IA-samtale for å få tilpasset arbeid. Den unge fagarbeideren har gått fra å produsere vanillin til å utvikle opplæringspakker for et nytt storkontrollrom som Borregaard fabrikker i Sarpsborg har på trappene.

Camilla Kerler kom til Borregaard i 1998 som lærling, tok fagbrev i kjemiprosess i 2000 og har inntil hun ble gravid gått i helkontinuerlig skift på Vanillinfabrikken som operatør. Det handler om å styre produksjonen fra et kontrollrom og jevnlig gå runder i fabrikken for å ta prøver, sette i gang vedlikeholdsprosedyrer og sjekke at alt går riktig for seg.

– I produksjonen bruker vi løsemidler som ikke lar seg forene med graviditet.  Å jobbe med detaljerte opplæringspakker for det nye storkontrollrommet er midt i blinken for meg. Jeg kjenner området godt og lærer samtidig mye nytt som både jeg og bedriften nyter godt av framover. Nå blir det lettere å komme tilbake etter permisjon også, sier Kerler.

IA-permisjon

Selv om Kerler fikk nytt arbeid, beholdt hun arbeidstiden til dagskiftet fra 07-15. Etter hvert ble det tøft å stå opp før seks for å nå jobben. Et urolig barn i magen og dårlig søvn gjorde sitt til at arbeidsdagen ble ekstra slitsom. Det var da Morten Lislerud, driftssjefen ved Vanillinfabrikken, brakte IA-permisjon på banen. Det er en permisjonsordning med lønn som Borregaard innvilger ansatte som et alternativ til sykmelding. Det kan dreie seg om noen timer eller dager, en planlagt situasjon eller et akutt behov hos ansatte. Kerler fikk innvilget to timer IA-permisjon hver morgen resten av svangerskapet.

– Vi får mer igjen av Camilla fra 9-15 enn en trett og uopplagt Camilla som kommer klokka sju, sier Lislerud.

  • Med tømmer som råstoff produserer Borregaard i Sarpsborg biokjemikalier, biomaterialer og bioetanol.
  • Selskapet har i tillegg posisjoner innen finkjemi og pharma.
  • Borregaard er Østfolds største industriarbeidsplass med 880 ansatte totalt, hvorav 700 i produksjonen.
  • 340 går i helkontinuerlig skift (25 av dem er kvinner)
  • Sykefravær i 2008: 5,9 (i 2007: 7,29)