Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

For å få de ansatte i regelmessig bevegelse og bedre form satser Oslo Lufthavn i stor skala på tilbud om fysisk aktivitet. Bak den stigende formkurven ligger et godt tilrettelagt system av aktiviteter, poengsetting og premiering. Bonusen er bedre livskvalitet og redusert sykefravær.

– Vi var 450 ansatte den gangen. 300 deltok; det var morsomt, det skapte samhold, engasjement og glød til å fortsette. Dessuten reduserte det sykefraværet, sier Vidar Howlid Wærp. Han er helse- og arbeidsmiljøsjef ved Oslo Lufthavn.

God tilrettelegging

I neste runde tok Wærp kontakt med Norges bedriftsidrettsforbund og ble med i forbundets prosjekt Aktiv bedrift. Det ga Oslo Lufthavn tilgang til et registreringsprogram på pc og ble starten på et sinnrikt, men likevel enkelt system hvor hver ansatt via egen pc kan registrere seg og delta på forskjellige fysiske aktiviteter, samle poeng enten individuelt eller delta i lagkonkurranse. Opplegget ble kalt Formstigen 2010, et langsiktig program for å bygge opp formen fra januar 2009 til september 2010.

– For å få flest mulig ut av kontorstolen etablerte vi en lunsjløype på to kilometer rundt i området her på Gardermoen, forteller Wærp. For å få poeng må man gå minimum en halv time hver dag, går man sammen med noen, gir det ekstra poeng. Det er mange sterke fagmiljøer ved Oslo Lufthavn. Felles fysisk aktivitet binder folk sammen og bygger ned de faglige skottene. På en flyplass er samarbeidet tett og det må ikke skurre. Derfor har fysisk aktivitet flere positive sider ved seg.

Målbare resultater

Med prosjektet Formstigen 2010 gikk bedriften et skritt videre, nå i samarbeid med bedriftshelsetjenesten Synergi Helse og Den norske turistforening.  Spreke kveldsturer i Romeriksåsen, søndagsturer med aktiviteter for hele familien i Oslomarka og generell styrketrening er blant tilbudene de ansatte har fått siden kampanjestart i januar. De ansatte har selv kommet med forslag til aktiviteter (gjennom en spørreundersøkelse).

– Deltakelsen har vært stor, fra alle yrkesgrupper og i alle aldre. Vi har sans for målbare resultater, og ønsket at flest mulig skulle teste kondisjonen sin i vår regi, en såkalt UKK formtest.  Over halvparten av de ansatte gjorde det. Under re-testen i juni hadde de mannlige ansatte økt kondisjonen med over 20 prosent, kvinnene med ti.

Lønnsomt for alle

Wærp forteller om lunsjmøter med foredrag om kosthold, ernæring og betydningen av fysisk aktivitet. Mange har lagt om livsstilen. Mer overskudd og bedre livskvalitet er noe både den enkelte og bedriften skårer på. Sykefraværet har de siste årene gått jevnt og trutt nedover.

– Vi hadde en topp i 2001 på ni prosent, ganglagsaktivitetene brakte sykefraværet ned til fem-seks og før Formstigen lå vi på 5,5. Nå er vi på firetallet. Forebyggende arbeid er god økonomi, sier en fornøyd og entusiastisk Wærp.

Formstigen avsluttes med en invitasjon til å sykle Rallarveien eller være med på fottur på Hardangerjøkulen i september 2010. Det forutsetter at man deltar i kampanjen nå i høst og neste vår og re-tester kondisjonen i mai 2010.