Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Sporty Transport og Budservice i Oslo rekrutterer på en måte som sparer firmaet for penger. Samtidig får firmaet dyktige, lojale og høyt motiverte ansatte. Metoden er enkel: Sporty rekrutterer gjennom en arbeidsmarkedsbedrift.

- Næmmen, det var da en skjønn medarbeider! Kan jeg klappe ham?

Vi er hos transportfirmaet Sporty, og en av de første vi treffer er schæferen Turbo.

Sporty tar inkludering på alvor. I tillegg til kosete firbente, gjør de plass for mennesker som har stått utenfor arbeidslivet en stund. Ved å rekruttere via en arbeidsmarkedsbedrift slipper de å bruke kostbare vikarbyråer. Samtidig åpner det døren for arbeidsledige som ønsker å komme tilbake i jobb.

En rekruttering som lønner seg

- De som bruker mye penger på vikarbyråer bør ta en sjanse. Tør du ikke det, er det nok fordommene som styrer. De som ikke tør å ta denne sjansen synes jeg synd på, konstaterer Marcus Johnsen. Har er daglig leder i Sporty og har vært med fra starten av.

De siste fem årene har firmaet vokst fra 10 til 50 millioner i omsetning. De har også økt fra tre til ti ansatte på kontoret. Da Sporty skulle rekruttere flere fant de ut at det var mest praktisk å få hjelp fra en arbeidsmarkedsbedrift. Ikke minst fordi de lå i samme bygg. Nå har sporty flyttet, men samarbeidet består.

"De som ikke tør å ta denne sjansen synes jeg synd på"

Marcus Johnsen, Sporty

- Det er mye rimeligere å rekruttere via en arbeidsmarkedsbedrift enn et vikarbyrå. Og det er ikke store forskjellen mellom kandidatene. Mange står nok registrert både hos en arbeidsmarkedsbedrift og et vikarbyrå samtidig, sier Johnsen.

Sporty er med i ”Ringer i vannet”-prosjektet til NHO, et samarbeidsprosjekt mellom arbeidsmarkedsbedrifter.  Johnsen forteller at det å kunne gjøre noe samfunnsnyttig, og å være assosiert med et slikt prosjekt gir mye positivt. Ikke bare er de ansatte stolte av hva bedriften er med på, men også kunder har kommet til fordi de ønsker å støtte gode tiltak.

Trygt for alle

DSC_0500_2
Lindis er glad for å være tilbake i jobb og stortrives i Sporty

En av de som er svært fornøyd med Sporty’s valg er Lindis  Wallkås. Hun kom inn som praktikant for to år siden, og har vært fast ansatt i kundemottaket i litt over et år.

- Før jeg ble sykemeldt jobbet jeg alltid mye. Det var godt å komme tilbake i jobb. Jeg ble så glad da jeg kunne stå opp om morgenen og føle meg nyttig, forteller hun.

Lindis beskriver det å komme ut i jobb via en arbeidsmarkedsbedrift som veldig trygt. Det kan kanskje virke rart at det å være på prøve er betryggende, men for Lindis var det en god opplevelse.

- Prøvetiden er god å ha. Jeg hadde mulighet til å trekke meg hvis det ikke fungerte. Så kunne jeg eventuelt ha strøket denne typen jobb av listen, dersom det viste seg at dette ikke var noe for meg.

Ordningen oppleves også veldig trygg for arbeidsgiver. Johnsen oppfordrer alle arbeidsgivere til å gi denne typen rekruttering et forsøk.

- Glem fordommene dine. Ta deg den halvtimen-timen det tar å snakke med kandidatene. Dette er bra folk. Det  er ikke farlig å bare ta en prat med et par kandidater. Selv når du tar dem inn som praktikanter risikerer du ingen ting, sier han engasjert

Godt miljø

Johnsen er tydelig på at arbeidsgiver har et ansvar for å ta vare på de man tar inn på praksis.

- Vi ønsker først og fremst at praktikantene skal føle seg som en vanlig ansatt fra deg en. Det er viktig for oss. Man skal føle at man er en del av gjengen, og ikke en innleid praktikant.

Sporty tar bare inn praktikanter som de har mulighet til å ansette senere. Dermed har de bare en til to på plass av gangen. Dette begrenser muligheten for å gi arbeidserfaring til mange. Johnsen forteller at det gir en desto større motivasjon for de de tar inn. De vet at de jobber for noe mer enn et punkt på CVen.

- Det at de som kommer inn blir tidlig og godt integrert og det at de vet at det er en reel mulighet for ansettelse er nok en viktige suksessfaktorer, forklarer Johnsen.

Og det er flere bevis på at Sportys rekrutteringsmåte fungerer. Lindis stråler når hun forteller om arbeidsplassen sin.

-Jeg kunne ikke tenke meg å bytte jobb. Jeg skal være her til hørselen og synet svikter, ler hun.