Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

I Statsbygg er det stas å bli eldre. Ved å ta vare på og videreutvikle kompetansen til selskapets eldre garde har Statsbygg klart å beholde viktig kunnskap og god arbeidskraft.

Idébankens to representanter treffer tre blide seniorer i Statsbyggs lyse lokaler i Oslo sentrum. Til sammen er vi ikke engang eldre enn den yngste i trekløveret. Det er klart at Statsbygg gjør noe riktig når den gjennomsnittlige pensjoneringsalderen er på over 66 år.

Kom pensjon og treng deg på, her skal du motstand finne

Anni Jørve Jakobsen er konsulent og har jobbet i Statsbygg i 33 år. Hun er 67 år og den eneste i sin vennegjeng som fortsatt jobber.

– Det er ikke hvem man er, men hvor man jobber som avgjør om man blir stående i jobb lenger. Trives du, så vil du jo ikke slutte. Dette er et fint sted å være, og vi har fine goder som fleksitid og seniordager.

Einar Seierstad Ofstad er 68 og jobber som seniorrådgiver i eiendomsavdelingen. Han har heller ikke tenkt å gi seg før han må. Han skryter av spennende arbeidsoppgaver, gode kolleger og et godt arbeidsmiljø.

– Her er det tydelig at det er bruk for meg, og det gjør at jeg fortsatt ønsker å bli. Når kompetansen jeg sitter på blir etterspurt, føler jeg meg sett, sier han.

Livsfasepolitikk

– Vi har ikke seniorpolitikk men livsfasepolitikk, forteller Liv Berg. Hun er rådgiver i administrasjonen og jobber mye med inkluderende arbeidsliv i bedriften.

Med livsfasepolitikk mener hun at de ansatte blir fulgt gjennom alle faser i livet. Statsbygg møter de ulike utfordringene man får underveis sammen med den ansatte. Det er en langsiktig strategi der det tilrettelegges der det er mulig. Det kan for eksempel være snakk om tilpassing av arbeidstid i perioder, tilgang på parkering eller endring i arbeisoppgaver.

Seniorkurs er et av tiltakene Statsbygg har for å beholde seniorene sine. Kurset tilbys alle som fyller 58 år, og ektefeller og samboere kan også bli med. Her går man igjennom hva bedriften kan gjøre for den enkelte slik at han/hun skal fortsette. Bedriftshelsetjenesten er også med på disse kursene. 

Statsbyggskolen

Einar er en av de som har dratt nytte av selskapets tilbud om tilrettelegging. Han jobbet i mange år som regionalleder for Statsbygg Øst. Det er en stilling som krever sitt, og Einar satte pris på å kunne gi stafettpinnen videre.

– Det var godt å kunne trappe ned uten å måtte slutte å jobbe helt. Det hadde blitt vanskelig å gå fra hundre til null over natta, smiler en fornøyd ansatt som nå blant annet jobber med å lære opp de yngre i Statsbygg.

Einar underviser ved ”Statsbyggskolen”, Statbyggs egne kompetanseskole. Der holdes både interne og eksterne fagkurs, noe som gir ansatte muligheten til å videreutvikle seg. Det gir også en gyllen mulighet for Einar og andre seniorer til å videreføre sin kunnskap. De blir lært opp til å holde kurs, og kan lære bort det de selv har erfart gjennom mange år i Statsbygg.

Evolusjon, ikke revolusjon

– Vi har kommet dit vi er i dag fordi vi har jobbet systematisk og målrettet. Det har tatt tid, men vi får lønn for strevet, sier Liv.

Hun er stolt over hva bedriften har fått til, og presiserer at god ledelse er avgjørende for å lykkes. Hvis man skal få IA-arbeid til å fungere må det være forankret i toppen.

– Det settes ikke i gang noen IA-tiltak som ikke er forankret i toppledelsen. IA-arbeidet skal være  synlig , og ikke noe som pludres litt med på siden. Forankring i ledelsen gjør det både lettere og morsommere å jobbe med IA.

Einar skyter inn at nøkkelen til suksess ligger i kontinuerlig forbedring.

– Man må ikke gi seg, men prøve å stadig bli bedre på inkludering: Evolusjon, ikke revolusjon, slår han fast.

Verdifull kompetanse

– Det virker jo som om dere klarer å ta godt vare på de som allerede er ansatt i Statsbygg. Hva med seniorer som kommer utenfra?

– Statsbygg er en kompetansevirksomhet, sier Liv bestemt og fortsetter; 60-åringer kan ha mange gode år igjen i arbeidslivet. Det er også antagelig mindre sannsynlig at de bytter jobb med det første, til sammenligning med 30-åringer. Har du det vi leter etter, så kommer du på intervju.

Liv legger også til at det ikke bare handler om å samle de beste folkene. Det handler også om at enhver bedrift har et visst ansvar.

– Vi ønsker at folk skal være på jobb. Ikke bare for å beholde kompetansen, men vi ser det også som et samfunnsansvar. De som vil jobbe må få muligheten til det, uavhengig av alder, forteller Liv engasjert.