Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Jorge Pino er hundre prosent tillitsvalgt og bruker mye av tiden til å snakke med kolleger rundt om i bedriften. – Det er viktig å holde seg oppdatert på hva som rører seg. Det er viktig med stor åpenhet og små avstander, sier han.

Volvo Aero på Kongsberg produserer komponenter til flymotorer. Sammenlignet med konkurrentene er det dyrt å produsere i Norge. Derfor satser bedriften på å lage de mest kompliserte komponentene, de som er mer avhengig av kompetanse enn lave produksjonskostnader.

–  Uten høy kompetanse og kompetanseutvikling er vi solgt, sier Jorge Pino. – Men også det å trives må til. Det gjør vi når samarbeidet er godt, og er en fordel både for den enkelte og for bedriften.

Ny IA-avtale

Pino forteller at de nettopp har skrevet ny Ia-avtale og at fagforeningsrepresentanter og HMS-lederen har gått systematisk gjennom avtalen, punkt for punkt. Grundighet synes å ligge i ryggmargen til folkene på Volvo.

– Vi oppfyller kravene i avtalen fullt ut, sier han. – Mye av bakgrunnen for dette er at vi er svært opptatt av å jobbe forebyggende og unngå situasjoner med brannslukking. Og jobben skal være helsebringende.

Helse og samarbeid

Med helsebringende arbeid mener han både slike ting som jobbrotasjon, trim og god kantine.

– Alt dette er viktig elementer, men enda viktigere er at alle forstår de løsningene som velges ved endringer i organisering og i produksjonen. Dette handler om å se sammenhenger og meningen i det en gjør, å ha eierskap til jobben.

Enig om det meste

Pino peker på at tillitsvalgte og ledelsen bør være mest mulig samkjørte. Når ledelse og tillitsvalgte opererer med samme forståelse og er enige om situasjonsbeskrivelsen, unngår de å misbruke tiden på unødvendige diskusjoner og splid. Miljøet blir bedre da, mener han.

– Det er veldig bra her og vi klarer å ha de viktige tingene i fokus. Derfor er forholdet til ledelsen helt avgjørende i arbeidsmiljøjobbingen, sier han.