Bulldozer Maskinlag AS
Samarbeid sikret jobben
I november 2009 så Dag Ellingsen bokstavelig talt mørkt på livet. Den erfarne maskinkjøreren hos Bulldozer Maskinlag AS på Sortland ble sykmeldt på grunn av en kronisk øyesykdom. Nå, drøyt fire år etter, jobber han likevel 50 prosent. Arbeidslyst, tilrettelegging og godt samarbeid mellom arbeidsgiver, lege og NAV, har vært oppskriften til suksess.
Med panoramautsikt over Sortlandsundet ligger entreprenør- og maskinutleiebedriften Bulldozer Maskinlag AS. Her jobber 62 personer fordelt på syv selskap som opererer i Sør-Troms og nordre Nordland. Dag Ellingsen (59) hadde vært ansatt siden 1994 da synet begynte å svikte høsten 2009. Først røk lappen. Så - med mørketidens ugjendrivelige inntog - ble jobben umulig.
Kurs og tidlig møte med NAV
‒ I begynnelsen trodde jeg til min fortvilelse at jeg ikke kunne jobbe noe mer. Heldigvis klarte kona mi å overbevise meg om å dra på et kurs hos blindeforbundet allerede i desember. Det angret jeg ikke på, for det hjalp meg å se at det fantes muligheter, sier Ellingsen og smiler.
Ved siden av han sitter saksbehandler i NAV Gerd Mari Thomassen og administrasjonsleder i Bulldozer, Gunn Johnsen. Sistnevnte griper ordet.
‒ Dette var en uheldig situasjon. Vi i Bulldozer ønsket å gjøre det vi kunne for å hjelpe Dag tilbake i arbeid. Dag, Gerd Mari og jeg hadde et møte ganske tidlig der vi drøftet muligheten for jobb. Vi hadde i tillegg kontakt med fagfolk som fortalte om Dags sykdom, og hvilke muligheter og begrensninger som forelå.
‒ Det kom fort fram at reisen til og fra jobb var en avgjørende utfordring, forteller Gerd Mari.
Ble IA-bedrift
Våren 2010 møttes de igjen, da til «dialogmøte 2» på arbeidsplassen. Da var også hjelpemiddelsentralen, driftsleder Espen Fredriksen og IA-rådgiver Christine Blekastad til stede. På dette tidspunktet var Bulldozer ikke en IA-bedrift.
‒ Vi snakket om mulige arbeidsoppgaver, tilrettelegging og hvilke støtteordninger som kunne være aktuelle. Vi fant raskt ut at vi måtte bli en IA-bedrift, sier Johnsen.
Hun skryter av informasjonen og samarbeidet med NAV.
Kom tilbake i jobb
Etter dette møtet fikk Ellingsen innvilget støtte til jobbreise, nye tilrettelagte arbeidsoppgaver på verkstedet og flere hjelpemidler. Bedriften fikk økonomisk støtte som nytegnet IA-bedrift.
‒ Disse møtene hjalp meg med å skimte lyset igjen, flirer Ellingsen, lett selvironisk.
‒ Jeg fikk tilbake håpet. I oktober 2010 var alt klart, og da begynte jeg å jobbe 40 prosent på verkstedet.
I dag jobber han 50 prosent stilling og er på jobb 4 dager i uken.
‒ Vi kjente jo godt til Dags kompetanse, men var avhengig av litt hjelp for å få dette til. Nå er det nesten ingen som tenker på at han ikke jobber fullt. Han er en stor ressurs for oss, sier driftsleder Espen Fredriksen.
Saksbehandler i NAV, Gerd Mari Thomassen berømmer både Ellingsens motivasjon og arbeidsgiverens standhaftige vilje og systematiske innsats for å hjelpe han tilbake i jobb.
‒ Den daglige tilpasningen og viljen til samarbeid mellom Dag og Espen Fredriksen, har også vært avgjørende for at vi har fått til dette, legger Gunn til.
‒ De har fått til dette veldig godt sammen!
‒ En ideell prosess
IA-rådgiver Christine Blekastad nikker.
‒ Dette har vært en ideell prosess som det har vært skikkelig gøy å være med på, sier hun. Bulldozer og saksbehandler har lagt ned et flott stykke arbeid for å få dette til.
Daglig leder Gunnar Hegstad er også fornøyd.
‒ Innsatsen fra NAV har vært svært god. Vi har fått tilbake en verdifull medarbeider og har sett at alt er mulig med litt hjelp. Vi hadde aldri fått til dette uten å bli IA-bedrift, sier han fornøyd.
Gunn Johnsen og Gerd Mari Thomassen smiler om kapp fra den andre siden av bordet.
‒ Vi er stolte over å ha fått dette til, men den største æren skal Dag selv ha, avslutter de to, nesten i kor.
Suksesskriterier:
- Mestringskurs hos blindeforbundet
- Beholdt kontakten med arbeidsplassen (vafler hver fredag når han var sykmeldt)
- Vilje og innsats fra arbeidsgiver
- Tidlig oppfølging og dialog
- Støtte til jobbreise
- God samarbeid mellom Ellingsen, arbeidsgiver, NAV (saksbehandler, arbeidslivssenter og hjelpemiddelsentral), og lege.
- Godt samarbeid internt i NAV.
- Å bli en IA-bedrift.
- IA-utløst økonomisk støtte til bedrift.