Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Hos Opplysningen 1881 på Otta står informasjon i sentrum. Også når det gjelder å redusere sykefraværet.

Ved å satse på god informasjon, godt arbeidsmiljø og tett samarbeid med de tillitsvalgte gikk sykefraværet ned fra nesten 15 prosent til 3,7 prosent på tre år.

− En turnusordning med både veldig tidlige og veldig sene vakter kan bli en utfordring. I verste fall kan det bidra til økt sykefravær, forteller daglig leder i 1881 Otta, Ragnhild Hundere. Hun er en av de som har vært med på å få ned sykefraværet i rekordfart.

Hemmeligheten bak rekordnedgangen kan summeres i tre ord; informasjon , tilrettelegging og kommunikasjon. Kanskje litt høytflyvende ord, men gjengen på Otta har klart å gjøre dem til konkrete tiltak som har gitt håndfaste resultater.

Informasjonshefte om sykefravær

De tillitsvalgte på Otta har utarbeidet et informasjonshefte der de beskriver hva som skjer dersom du skulle bli syk. De har tatt utgangspunkt i IA-avtalen og skrevet opp alt fra hvilket ansvar den ansatte og ledelsen har til hva som skal skje når. Informasjonsheftet blir gjennomgått en gang i året. Heftet kan du laste ned og lese i menyen til høyre. Tilpass det gjerne til din arbeidsplass.

− Slik sikrer vi at alle vet hva som skjer i en sykefraværssituasjon. Når de tillitsvalgte står bak tiltaket gir det også en følelse av at dette ikke bare er noe ledelsen har trukket ned over hodene på de ansatte, forklarer Silje M. Kristiansen. Hun er en av de tillitsvalgte som har vært med på å sette sammen heftet.

Småbarnsdag for nybakte foreldre

En av gruppene med stort sykefravær er småbarnsforeldre. Det ville Ragnhild gjøre noe med.

− Vi har en del med små barn hos oss. Sammen med Familievernkontoret Otta og bedriftshelsetjenesten arrangerte vi derfor en temadag for småbarnsforeldre. Her så vi på utfordringene med å kombinere tilværelsen som småbarnsforelder med det å være i full jobb, forteller hun.

Hensikten med en slik temadag var å øke bevisstheten rundt hva som kan løses med god planlegging, og se betydningen av å være på jobb. Både for en selv og kollegaer. Temadagen var veldig vellykket, og Ragnhild bekrefter at sykefraværet blant småbarnsforeldre gikk tydelig ned etter arrangementet.  

Fokus på tilrettelegging

Når man kommer inn i 1881 sine lokaler kan man ikke unngå å legge merke til diverse yogaballer, balanseplater og andre duppeditter. Ting som gjør det lettere å jobbe foran en PC en hel dag. Tilrettelegging for de ansatte er noe man setter høyt her. Men tilrettelegging handler ikke bare om balanseballer og bord som kan heves og senkes.

− Vi strekker oss så langt vi kan for å legge til rette for den enkelte. Vi har en ordning der man kan søke om spesiell tilrettelegging en gang i året. Det kan være alt fra småbarnsforeldre som har utfordringer med turnusen, til de med fysiske utfordringer, forteller Ragnhild. Til nå har alle som har søkt om det fått innvilget det de kaller ”særpreferanse”.

Bedriften har også et godt samarbeid med fastlegene. Ved sykemelding sender de alltid brev til den aktuelle legen for å informere om hva bedriften kan bidra med av tilrettelegging. Men selv om man ønsker å gjøre det man kan for å beholde folk på jobb, peker Ragnhild på at det er viktig å ikke ta det for langt.

− Tilrettelegging for en ansatt kan ikke gi større belastning eller utfordringer for en kollega. Det er viktig å finne balansen mellom tilrettelegging og det å ta vare på de andre ansatte.

Tillit er viktig

I 1881 på Otta sitter både ledere, tillitsvalgte og ansatte sammen i et åpent landskap. Det at det ikke er en fysisk dør mellom ansatte og ledelsen gjør det lettere å ta kontakt. Det har vært viktig for Ragnhild å få god kontakt med alle.

− Det er opp til meg å se hver enkelt ansatt og gå inn der vi ser at det er fare for sykemelding. Jeg oppfordrer også folk til å komme på besøk selv om de er sykemeldt. Her er det alltid en åpen dør, sier hun.

Også Silje skryter av at det er en god og åpen kommunikasjon mellom ledelse, tillitsvalgte og ansatte.

− Vi føler at vi kjenner hverandre. Du vet at du har lederne i ryggen hvis det skulle være noe. Det er stor grad av tillit hos oss, smiler hun.