Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Ved Kværner Verdal er operatørene med i planleggingen av nye prosjekter. Involveringen har skapt engasjement og høyere effektivitet. – Vi vinner på mange områder, sier avdelingsleder Odd Bratli.

Idébanken hadde ingen problemer med å finne veien til Kværner Verdal. De svære kranene ruver over anlegget innerst i Trondheimsfjorden. Kværner bruker utstyr av store dimensjoner når de lager konstruksjoner til offshore-industrien.

Mange mennesker er i sving når bedriften får et nytt oppdrag. Ingeniører tegner konstruksjonene. Så tar metodefolkene over. De planlegger produksjonen, hvilket utstyr som skal brukes og i hvilken rekkefølge ulike operasjoner skal utføres. Til slutt gjør operatørene den fysiske jobben.

Operatører i ny rolle

Slik var det helt til Kværner fikk i oppdrag å produsere en serie med understell til vindmøller.  

– Serieproduksjon krevde en annerledes tilnærming. En grundig planleggingsfase ble spesielt viktig. Vi valgte å la noen operatører jobbe sammen med metodefolkene. I utgangspunktet skulle dette bidra til gode HMS-tiltak. Men ordningen viste seg å ha mange andre fordeler, forteller avdelingsleder Odd Bratli. 

En mer effektiv produksjon

Samarbeidet mellom operatører og metodefolk fikk en forløsende effekt. Operatørene vet mye om hvilke utfordringer som kan oppstå når selve jobben skal gjøres. Innspillene deres bidro til både gode HMS-tiltak og en mer effektiv produksjon.

Øystein Helden er operatør. Han viser Idébanken noen av løsningene som har sett dagens lys takket være det nye samarbeidet. Produksjonshallen bærer preg av at kreative ansatte har fått boltre seg: Alle arbeidsstasjoner ligger i ergonomisk høyde. Skinnegående vogner holder tunge stålrør på plass. Før hang disse fra kraner og var langt vanskeligere å hanskes med.  

Engasjementet stiger

Frode Eriksson er tidligere operatør, men jobber nå med metode.

– Engasjementet blant operatørene er mye høyere nå som de blir involvert. Mange har fått mer ansvar. De har vokst veldig etter at vi begynte å jobbe på denne måten. Folk føler mer eierskap til prosjektene, forteller han.

– Vi opplever mye mindre irritasjon over ting som ikke fungerer. Før tok det lang tid før det skjedde noe. Nå blir ting tatt tak i. Det har blitt en kultur for å si ifra og gjøre noe med problemer og hindringer. Vi er opptatt av at bedriften skal gå bra. Gjennom involveringen kan vi bidra sterkere til det, sier tillitsvalgt Bjørn Bylund.

Ordningen blir videreført

Nå skal operatørene være med i planleggingen også i framtidige prosjekter, selv når prosjektperioden er langt kortere.

– Det er smart å involvere oss. Den ekstra tiden vi bruker på planlegging får vi igjen mange ganger, sier Øystein Helden.

– Vi vinner på mange områder. Produktiviteten går opp, og jeg er sikker på at dette også vil bidra til å holde sykefraværet vårt lavt. Alt vi gjorde var å gi operatørene handlingsrom og muligheter til å påvirke, avslutter Odd Bratli.