Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Rica Nidelven Hotel i Trondheim har gått fra én til to renholdere på hvert rom. Metoden har senket sykefraværet og økt trivselen blant renholderne. Kvalitetssikringen av romrengjøringen har også blitt bedre.

Standarden i hotellbransjen er at renholderne jobber alene. Kartlegging har avdekket at det å re senger er den tyngste arbeidsoppgaven. Noe sykefravær kan spores tilbake til belastningen med å re senger.

– Det er en stor belastning for renholderne å re senger alene og med armene over skulderhøyde, sier Eli Rognes Klepp, HMS-rådgiver fra bedriftshelsetjenesten Din HMS.

På Rica Nidelven derimot jobber renholderne parvis og samarbeider om å re senga. Idébanken var selv imponert vitne til hvor raskt og enkelt dette blir utført av to renholdere som kan samarbeidsteknikken.

Gammel vane

Idébanken lurer på hvorfor ikke flere hoteller gjør som Rica Nidelven?

– En renholder per rom er det vanlige i bransjen. Og det er jo en kjent sak at omstilling skremmer mange. Vi er tryggest med det vante. Slik var det også hos oss, sier Amela Cesko, husøkonom på Rica Nidelven.

Hun forteller at mange på hotellet var skeptiske til metoden før den ble innført, også renholderne. Mange var bekymret for at de skulle bli sinket av de som ikke var like effektive. Andre syntes tanken på å jobbe så tett på andre var skremmende.

– I dag vet vi alle at dette var ubegrunnet frykt, sier Cesko.

Bedre å være to

Renholder Inger Sundsvold forteller med et smil om munnen at de fleste har erkjent at deres egen «perfekte teknikk» hadde utviklingspotensiale likevel.

– Nå som vi jobber sammen to og to, og rullerer på hvem vi jobber med, har de fleste av oss plukket opp noen tidsbesparende teknikker her og der. To på hvert rom betyr også en bedre kvalitetssikring av rengjøringen, sier Sundsvold.

– Men det jeg synes er best med denne arbeidsmetoden er at det har blitt så sosialt og hyggelig. Før hadde vi ofte pauser og lunsj hver for oss. Nå har vi fått et skikkelig hyggelig arbeidsmiljø der alle kjenner alle, legger Sundsvold begeistret til.

Et samarbeidsprosjekt

Det var bedriftshelsetjenesten Din HMS som lanserte ideen for Rica Nidelven. De var kjent med at metoden er utbredt i helsevesenet, og så potensialet for hotellnæringen. Rica Nidelven, som er en IA-virksomhet, rådførte seg med Tone Elisabeth Larsen, hotellets IA-rådgiver ved NAV Arbeidslivssenter i Sør-Trøndelag. Larsen var ikke bare positiv til ideen og behjelpelig i prosessen, hun var også villig til å bevilge et tilretteleggingstilskudd til opplæring i metoden.

Men IA-rådgiveren stilte en ufravikelig betingelse for å gi tilretteleggingstilskudd: Prosjektet måtte få forankring i ledelsen. I starten var ledelsen bekymret for lavere effektivitet og økte kostnader. Likevel så de potensialet og stilte seg bak forslaget.

Sammen med arbeidslivssenteret og BHT dannet de en prosjektgruppe som jobbet tett sammen under planleggingen og innføringen av metoden.

– Prosjektgruppa jobbet systematisk og metodisk. Det var en suksessfaktor, sier Larsen.

Gode resultater

Og resultatene lot ikke vente på seg. Metoden har ført til redusert arbeidsbelastning og økt trivsel. Dette er to viktige faktorer som senker sykefravær. Metoden har også gjort det mulig for to langtidssykemeldte å komme tilbake i jobb på grunn av den reduserte belastningen. Ledelsen ved hotellet er nå klare på at metoden blir permanent.

– Metoden krever noe mer organisering og koordinering for meg som husøkonom, spesielt i oppstartsfasen. Men alle fordelene som denne metoden har gitt oss veier opp mange ganger, sier Cesko.

 

HAR DU EN KOMMENTAR TIL SAKEN?  Du er velkommen til å kommentere på Idébankens Facebookside

Faktaboks

  • Rica Nidelven Hotel i Trondheim har gått fra én til to renholdere på hvert rom. De fordeler oppgavene i rommet, men rer sengen sammen.
  • Samarbeidsprosjekt mellom, Rica Nidelven(ledere og ansatte), Bedriftshelsetjenesten Din HMS og NAV Arbeidslivssenter.
  • Rica Nidelven Hotel (IA-virksomhet) er et av Trondheims største og mest moderne fullservicehotell. Ble kåret til Norges beste hotell 2013 av Nettavisens reisetips. Hotellet er anerkjent som Norges beste hotellkjøkken av fagbladet Horeca.