Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Jacobs er en unik butikk som nesten ikke har sykefravær. Stikkord er medarbeidere med gode kunnskaper og ferdigheter, som er vant å ta initiativ og ansvar, og som har omsorg for hverandre.

- Hos Jacobs er alt på stell, sier personalsjef Mette Martinsen i Profilhuset Meny-Ultra.

Butikksjef Terje Gjervang er helt enige, men mener at de ansattes stolthet og eierforhold til jobben er den viktigste grunnen til at de gjør det så bra.

Eierskap og ansvar

For to år siden var sykefraværet på Jacobs helt nede på 2,5 %, mens det i dag er på 4,5 %. Dette tyder på trivsel og godt arbeidsmiljø.

- Vi prøver å gjøre arbeidsoppgavene så interessante som mulig, og da er det avgjørende at de ansatte får ansvar og utfordringer. I tillegg til salg og service kan dette være å ha ansvar for å følge opp leverandører eller spesielle varegrupper. Og når ansatte får ansvar kommer de gjerne og spør om mer, forteller Gjervang.

Læring og opplæring

Jacobs har rundt tjue faglærte medarbeidere, slik som pølsemakere, fiskehandlere og kokker. Dette gir de øvrige ansatte, også deltidsansatte, mulighet til å være i fagmiljøer og lære av disse.

- Vi legger vekt på god opplæring og at alle skal føle seg trygge i jobben. Opplæring i bruk av maskiner er en selvfølge, men like viktig er hva som er god orden, god service og rett og slett hyggelig og god oppførsel, sier Gjervang.

God kompetanse gir selvtillit som igjen gir god service, er filosofien på Jacobs.

Forebygging og omsorg

Jacobs er en arbeidsplass med mye tungt og gjentakende arbeid. De er derfor svært opptatt av å tenke forebyggende for å unngå belastningsskader.

- Men er uhellet først ute, ser det ut som om de ansatte helst ikke vil sykmelde seg, forteller Gjervang og gir følgende eksempel.

- Har en vært uheldig og skadet seg på en kniv eller noe, ser vi ofte at den ansatte finner andre passende oppgaver på eget initiativ. Det er mye samarbeid mellom avdelingene og mellom ansatte. Vi er vant til dette. Det gjør at vi nesten alltid finner muligheter for god tilrettelegging og vi har omsorg for hverandre. Ved større endringer i arbeidssituasjonen er det derfor bare naturlig å involvere alle som er berørte, sier Gjervang.

- Vi vil ikke ha barrierer, men legger vekt på god dialog og tett samarbeid hele veien, sier han.

Les mer om Jacobs i lenken til høyre.

Faktaboks

  • Jacobs er en del av Profilhuset Meny-Ultra og NorgesGruppen
  • 100 ansatte, der mange har fagbrev
  • Legger stor vekt på trygge og ordnede forhold for sine ansatte
  • Butikken er en betydelig institusjon i nærmiljøet, arrangerer blant annet matkurs og tar imot skoleklasser som lærer om mat i heimkunnskapstimen
  • Har lærlinger som for eksempel utdanner seg til å bli butikkslaktere
  • Ansatte deltar i konkurranser som NM i kjøttskjæring
  • Butikken har egen restaurant, Tante Sophies hus