Ledere har et samfunnsansvar
På Andebu sykehjem har de slengt seg på jobbstrategien. Virksomhetsleder Feri Adloo er strålende fornøyd, og mener andre ledere burde gjøre det samme. ”Vi har et felles ansvar for å gi alle en sjanse til å jobbe”, sier hun.
På Andebu sykehjem startet de med å ansette tre stykker via jobbstrategien. Nå er de oppe i fire, pluss en som er ansatt gjennom et annet Nav-tiltak. Feri Adloo har ikke angret.
– De er så flinke! Og nå som vi har fått flere ansatte har også sykefraværet vårt gått ned, smiler hun.
Viktig å være i jobb
Arbeid gir stolthet. Det gir dagen mening. Det gir også en identitet, og en sosial arena. Det er mye godt som kommer ut av det å være i jobb. Feri har til og med sett en bedring i helsen til de som fikk plass hos henne gjennom jobbstrategien.
– En arbeidsdag er full av erfaringer. Man lærer ting og utvikler seg. Utfordringer er sunt, også for de som har nedsatt funksjonsevne. Det vokser man på. Å mestre noe øker selvtilliten, forteller den tydelig engasjerte lederen.
Feri kan også fortelle at sykefraværet har gått ned, fordi det er flere på jobb. Med nye ansatte som tar seg av kjøkkentjeneste og andre oppgaver får pleiere mer tid med pasientene. Det har ført til økt trivsel for alle.
Ansvar
– Alle som sitter som ledere har fått muligheten til å arbeide. Nå er det vår tur til å gi den muligheten videre. Vi har plikt og ansvar for å tilrettelegge slik at alle får en sjanse til å komme i jobb, sier Feri bestemt.
Hun peker videre på at et inkluderende arbeidsliv begynner med inkluderende ledere.
– Alt må forankres i ledelse. Hvis det er forankret ovenfra er det lettere å få andre med seg. Man må begynne på toppen, fra det offentlige, og så gå nedover. ”Trappevasken starter øverst”, konkluderer hun.
Fordommer
En leder skal lede andre. Det ligger jo i ordet. Og da må en tørre å ta upopulære valg. For det er ikke sånn at alle liker ideen om å ansette en med nedsatt funksjonsevne. Igjen er det ofte opp til ledelsen å vise vei, mener lederen på Andebu sykehjem.
– Mange sitter med store fordommer og er skeptiske til å prøve noe nytt. Her må jeg som leder vise hvordan vi vil ha det, og ta avstand fra usunne holdninger, sier hun.
Feri forteller videre at folk raskt endrer holdning når de ser at det går bra.
– Og det har jo gått strålende hos oss, smiler hun stolt.
Hvis du vil så får du det til
Ledere har ikke alltid nok kunnskap om inkluderende tiltak og kan kvie seg for å sette i gang. Noen føler kanskje også at de ikke har plass. Men det er ikke så mye som skal til for å åpne døren for andre.
– Det er som oftest viljen det står på. Ikke arbeidsplassen. Det finnes rom for et par ekstra hender i alle bransjer, sier Feri alvorlig.
Det krever en liten innsats, men det gir en enorm gevinst. Ikke minst for den som får sjansen til å komme i jobb.
Godt samarbeid med Nav
– I oppstartsfasen fikk vi en ansatt som ikke passet helt inn, og da tok Nav affære. Det at vi har et helt apparat i ryggen har vært en trygghet, forteller Feri.
Hun forteller videre at samarbeidet med Nav har vært avgjørende. Bedrifter som melder seg på jobbstrategien får tilgang til arbeidslivscoach, veileder og økonomiske midler . Men de har også muligheten til å si opp dersom det ikke skulle fungere.
Det er også opp til bedriften å ha klare bestillinger og klare tanker om hva de har behov for, dersom tiltaket skal fungere. Men først og fremst må ledere ha riktig innstilling og se at de har et ansvar for å inkludere flere inn i arbeidslivet.
-
Vil du, kan du, sier Feri Adloo. Hun mener ledere må se at de har et ansvar for å inkludere flere inn i arbeidslivet.
-
Leder Feri Adloo (t.h) er stolt av de fire som har kommet til Andebu sykehjem gjennom jobbstrategien. ”De gjør en fantastisk jobb”, smiler hun.