Kommunikasjon fra hjertet
Du kan si hva som helst til folk, bare du sier det på en ordentlig måte! Det mener Eivor Pihl, fagleder ved Smalvollskogen barnehage på Tveita i Oslo. I løpet av to år sank sykefraværet fra 11,79 til 4,53 prosent under Pihls ledelse. Kommunikasjon fra hjertet er hennes motto.
Eivor Pihl er glad i å snakke med folk. Hun har lang erfaring fra bransjen og har opp gjennom årene hatt mange funksjoner i barnehager; praktikant, assistent, pedagogisk leder, styrer og nå fagleder. Det var viktig ballast da hun for to år siden ble hentet fra nabobarnehagen for å få ned det hun kaller et ”himmelhøyt” sykefravær.
– Bred erfaring er viktig, i tillegg har jeg vært alvorlig syk og har opplevd å bli tatt godt vare på. Det har gjort meg veldig oppmerksom på hvordan jeg kan ta vare på andre. Jeg liker dialogen og er opptatt av å bygge relasjoner med alle som arbeider i barnehagen. Å være tilstede og ha åpen dør, må til, sier hun.
Klart definerte oppgaver
Hver dag møtes tidligvaktene til et kort morgenmøte over en kopp kaffe. Hvordan ser dagen ut? Går den som planlagt eller må det byttes litt om på folk? Pihl forteller om klare arbeidsoppgaver og avtaler. Er det aktuelt med forsterkninger på en avdeling, avtales det konkret med hvem og klokkeslett allerede nå. Det er ikke tette skott mellom avdelingene, alle er opptatt av å hjelpe hverandre. Tidligere skapte de daglige oppgavene på kjøkkenet mye støy, nå har de tre avdelingene en uke med kjøkkenansvar hver.
Kontinuitet i hverdagen
– Morgenstunden er en fin anledning til å snakke litt med alle og se hvordan folk har det. Hos oss er det få dager som er helt like og vi prøver ut rutiner og snakker mye om hvordan vi kan gjøre dagene gode for alle. Vi trives i miljøet. Har de voksne det godt på jobben, blir det et godt sted å være for barna også. Vi har sjelden behov for korttidsvikarer, og et stabilt personale skaper ro og kontinuitet i hverdagen. Det smitter over på foreldrene, de blir trygge på at barna har det bra, vi blir bedre kjent og mange foreldre stiller opp på sammenkomster og dugnad. At panelet i barnas oppholdsrom er malt i lyse farger, er først og fremst foreldrenes fortjeneste, forteller Pihl.
Ha det gøy sammen
Det hender at ansatte blir langtidssykmeldt. Da gjelder det å holde kontakten, ikke mase og grave for mye, men være oppriktig og oppmerksom. Èn syk i Smalvollskogen barnehage er omtrent ti prosent av staben.
– Det betyr at vi savner og gleder oss til at den syke blir frisk og kommer tilbake. Å holde fokus på godt miljø og lavt sykefravær over tid handler om å snakke med folk, se dem, tilrettelegge både for den enkelte og forebygge slitasje med hev- og senkbare stellebord og garderobestoler og gode kontorstoler. Å gjøre noe ekstra sammen er også viktig, gjerne noe morsomt. Alt skal ikke være alvorlig eller faglig, noe skal bare være gøy, sier Pihl.
-
I fjor fikk Smalvollskogen barnehage bydelens Arbeidsmiljøpris på 15 000 kroner. – Vi er stolte over anerkjennelsen, og det kjennes godt at noen ser jobben vår. Det ryktes at det er godt miljø hos oss og på sikt kan det bety mye for rekrutteringen. Med en egenandel drar vi til Tallin for prispengene – helt uten faglig innhold! Sier Eivor Pihl, fagleder ved Smalvollskogen barnehage på Tveita i Oslo.